Bliv klogere på din afføring

Foto: Getty Images

Derfor skal du kigge i kummen, når du har været på toilettet

De fleste af os tænker ikke over, hvordan vores afføring ser ud, men måske skulle du tage et kig i kummen, næste gang du er på toilettet. For faktisk kan din afføring indeholde vigtig information om din fordøjelse, dit velbefindende – og dit helbred.

Selvom vi alle sammen går på toilettet – og nogen endda flere gange om dagen, så er afføring sjældent noget, vi interesserer os særligt meget for eller taler højt om. Men faktisk kan det være en god idé, at du indimellem kaster et blik i toiletkummen og tjekker din afføring, da den kan give vigtig viden om bl.a. din fordøjelse, som er en af grundstenene i et sundt helbred, samt om din kost og livsstil.

Afføring består oftest af affaldsstoffer, som kroppen gerne vil af med. Det kan bl.a. være u-nedbrudte fødevarer, fibre, bakterier, salte og i det hele taget restprodukter fra fordøjelsen eller udskillelse af affaldsstoffer fra bl.a. leveren.

Konsistensen og farven på din afføring kan variere meget afhængig af bl.a. kostvaner, aktivitetsniveau og hvor meget vand, du har drukket. Derudover kan dit mentale velbefindende, herunder om du er stresset eller nervøs, også påvirke din afføring meget direkte.

Læs også: Kronisk betændelse i tarmen: "Jeg skal nogle gange på toilettet op mod 40 gange om dagen"

Udseende varierer

Afføringens udseende kan også variere fra person til person, uden at det behøver at betyde, at der er noget galt. Generelt skal afføringen dog helst være tilpas fast og pølseformet uden at blive alt for hård. På samme måde kan det variere meget, hvor ofte man har afføring. Nogle mennesker har afføring tre gange om dagen, mens andre har det hver tredje dag.

Begge dele er normalt og behøver ikke være tegn på hverken sygdom eller usund levevis. For at vurdere, om din afføring er normal, bør du være opmærksom på, om der er ændringer i forhold til det, der er normalt for dig.

Læg mærke til, om der er ændringer i forhold til hyppigheden af dine toiletbesøg samt farven, formen, konsistensen og evt. lugten på din afføring. Hvis dit afføringsmønster pludseligt ændrer sig, især når du er over 40 år, bør du gå til lægen.

Kilder: Netdoktor, Maveguiden.dk, Elsk din tarm af Lene Hansson & Christine Erritzøe, Bristol Stool Chart/Bristol Stool Scale

Læs også: Gluten: Unødvendig kostdille eller for helbredets bedste?

Er din afføring normal?

Er du i tvivl om, hvorvidt din afføring er normal, kan du benytte den såkaldte Bristol-skala. Skalaen er kendt over hele verden og bruges som hjælpemiddel af bl.a. af sundhedsfagligt personale til at vurdere, om maven og tarmen fungerer, som den skal, eller om der eventuelt skal laves nogle ændringer i kost eller livsstil.

De syv afføringstyper:

  • Type 1: Din afføring består af hårde, nærmest nøddeformede knolde,
    der kan være svære at få ud. Kan betyde, at du har forstoppelse.
  • Type 2: Afføringen er pølseformet, men med buler/klumper. Kan være tegn på forstoppelse, især hvis du har svært ved at komme af med afføringen.
  • Type 3: Ligner en pølse, men ydersiden er revner/har sprækker. Helt normal afføring.
  • Type 4: En smidig, jævn og blød pølse. Afføringen er helt normal.
  • Type 5: Afføringen består af bløde klumper med tydelige kanter, der er meget lette at få ud. Denne afføring kan være tegn på diarré.
  • Type 6: Iturevne småstykker, grødet konsistens. Kan betyde, at du har diarré.
  • Type 7: Vandig, tynd afføring helt uden klumper. Fuldstændig flydende. Tyder meget på, at du har diarré.

Er den brun?

Den brune farve, som afføring ofte har, skyldes indholdet af galde. Det er således mængden af galde, der afgør afføringens farve, der kan variere fra lys til sort. Galde produceres i leveren, koncentreres og opbevares i galdeblæren og udskilles i tarmen og bidrager til fordøjelsen af maden.

Brun, orange og grøn

Er farven brun, orange eller grøn er det tegn på, at din afføring er normal. Farven kan varierer alt efter, hvilke fødevarer, du spiser. Fx giver mange bladgrøntsager en mere grøn farve, hvilket skyldes grøntsagernes indhold af klorofyl, mens rødbeder, tranebær og andre røde fødevarer farver afføringen rødlig.

Hvid/kitfarvet

Hvid eller kitfarvet afføring kan skyldes problemer med din fordøjelse. Måske udskiller leveren ikke tilstrækkeligt galde, eller du spiser for fedtfattigt. Det kan være i orden, hvis afføring er hvid/kitfarvet en gang imellem, men er det ofte, bør du kontakte lægen og få tjekket bl.a. din leverfunktion.

Rød eller sort

Rødlig afføring kan som nævnt skyldes et stort indtag af fx rødbeder. Hvis du ikke har spist røde fødevarer, og din afføring er rød eller sort, bør du kontakte lægen, da det kan skyldes størknet eller frisk blod som følge af hæmorider, sår eller inflammation i tarmen eller i visse tilfælde kræft.

Se, hvad vi ellers skriver om: Tarme, Sygdom, Sund kost og Sund livsstil