lungekræft i danmark
SPONSORERET indhold

Brystkræft overhalet som den mest udbredte kræftform i Danmark

Efter flere år med brystkræft som den mest udbredte kræftform i Danmark, er det nu lungekræft, der er den mest hyppige kræftform. Og det er der særligt en grund til. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

Af:: Julie Bruun Lund Foto: Getty Images
13. jul. 2022 | Sundhed | ALT.dk

Lungekræft er nu den mest udbredte kræftform i Danmark. Det viser en ny rapport, ’Kræft i Danmark’, som Kræftens Bekæmpelse netop har udgivet, skriver Berlingske.

I flere år har det ellers været brystkræft, der har været den største kræftsygdom i Danmark. Rapporten viser, at 5.000 i 2020 fik konstateret lungekræft, mens 4.800 fik konstateret brystkræft.

Selvom brystkræft stadig er den mest almindelige kræftform blandt kvinder – og forekommer næsten dobbelt så hyppigt som lungekræft – er dødeligheden blandt kvinder, der får konstateret lungekræft, højere.

Efterveer fra en udbredt rygekultur

At antallet af danskere, der får lungekræft, er steget, er desværre ikke noget, der kommer til at ændre sig foreløbigt. Det forklarer overlæge Torben Riis Rasmussen, der er formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) til Berlingske.

Tværtimod ser Torben Riis Rasmussen en svagt stigende tendens i antallet af nye lungekræfttilfælde. Og årsagen mener han, er den udbredte rygekultur, vi oplevede fra 1970erne og op gennem ’80- og ’90erne.

Selvom passiv rygning, luftforurening og radon fra undergrunden er udløsende faktorer til lungekræft, er rygning den største enkelårsag. Mellem 90 og 95 % af alle lungekræfttilfælde vurderes nemlig at være rygerelaterede.

”Den risiko, man påfører sig selv ved at ryge, forsvinder ikke, selv om man holder op. Mange af de patienter med lungekræft, vi ser i dag, er holdt op med at ryge, sommetider for mange år siden – men risikoen bærer de stadig med sig,” siger Torben Riis Rasmussen til Berlingske.

Faktisk skyldes to ud af ti kræfttilfælde rygning. Her er der ikke alene tale om lungekræft, rygning øger nemlig også risikoen for mindst 15 andre kræftformer.

Gode behandlingsmuligheder

Heldigvis viser rapporten fra Kræftens Bekæmpelse også, at flere i dag overlever et forløb med fx lungekræft. 1-årsoverlevelsen er steget med 30 procentpoint for kvinder og 23 for mænd i perioden 1990-2015, mens 5-årsoverlevelsen er steget med 23 procent for kvinder og 17 procent for mænd.

Det skyldes nye behandlingsmuligheder, der blandt andet sikrer bedre kirurgi, mere præcis stråleterapi og immunterapi, der gør kroppens eget immunsystem i stand til selv at angribe de syge (kræft)celler.

Anbefalet til dig