lungekræft i danmark

Foto: Getty Images Brystkræft er ikke længere den mest udbredte kræftform i Danmark. Det viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

Brystkræft overhalet som den mest udbredte kræftform i Danmark

Efter flere år med brystkræft som den mest udbredte kræftform i Danmark, er det nu lungekræft, der er den mest hyppige kræftform. Og det er der særligt en grund til. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

Lungekræft er nu den mest udbredte kræftform i Danmark. Det viser en ny rapport, ’Kræft i Danmark’, som Kræftens Bekæmpelse netop har udgivet, skriver Berlingske.

I flere år har det ellers været brystkræft, der har været den største kræftsygdom i Danmark. Rapporten viser, at 5.000 i 2020 fik konstateret lungekræft, mens 4.800 fik konstateret brystkræft.

Selvom brystkræft stadig er den mest almindelige kræftform blandt kvinder – og forekommer næsten dobbelt så hyppigt som lungekræft – er dødeligheden blandt kvinder, der får konstateret lungekræft, højere.

Efterveer fra en udbredt rygekultur

At antallet af danskere, der får lungekræft, er steget, er desværre ikke noget, der kommer til at ændre sig foreløbigt. Det forklarer overlæge Torben Riis Rasmussen, der er formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) til Berlingske.

Tværtimod ser Torben Riis Rasmussen en svagt stigende tendens i antallet af nye lungekræfttilfælde. Og årsagen mener han, er den udbredte rygekultur, vi oplevede fra 1970erne og op gennem ’80- og ’90erne.

Selvom passiv rygning, luftforurening og radon fra undergrunden er udløsende faktorer til lungekræft, er rygning den største enkelårsag. Mellem 90 og 95 % af alle lungekræfttilfælde vurderes nemlig at være rygerelaterede.

”Den risiko, man påfører sig selv ved at ryge, forsvinder ikke, selv om man holder op. Mange af de patienter med lungekræft, vi ser i dag, er holdt op med at ryge, sommetider for mange år siden – men risikoen bærer de stadig med sig,” siger Torben Riis Rasmussen til Berlingske.

Faktisk skyldes to ud af ti kræfttilfælde rygning. Her er der ikke alene tale om lungekræft, rygning øger nemlig også risikoen for mindst 15 andre kræftformer.

Gode behandlingsmuligheder

Heldigvis viser rapporten fra Kræftens Bekæmpelse også, at flere i dag overlever et forløb med fx lungekræft. 1-årsoverlevelsen er steget med 30 procentpoint for kvinder og 23 for mænd i perioden 1990-2015, mens 5-årsoverlevelsen er steget med 23 procent for kvinder og 17 procent for mænd.

Det skyldes nye behandlingsmuligheder, der blandt andet sikrer bedre kirurgi, mere præcis stråleterapi og immunterapi, der gør kroppens eget immunsystem i stand til selv at angribe de syge (kræft)celler.

De hyppigste symptomer på lungekræft

Lungekræft dækker over kræft i lunger, bronkier og luftrør.

En kræftknude i lunger, bronkier eller luftrør når typisk at vokse sig større over en længere periode – som regel i løbet af et års tid – før den giver symptomer. Symptomerne varierer fra person til person, men de hyppigste er:

  • Hoste (i mere end fire uger – og i manges tilfælde kommer der blodigt slim med op)
  • Åndenød
  • Smerter i brystet
  • Generel utilpashed som træthed, svedtendenser, appetitløshed og vægttab
  • Hæshed.

Læs mere om lungekræft her.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Kræft i Danmark

  • Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • I 2019 blev der stillet 45.453 nye kræftdiagnoser.
  • I 2020 fik over 5.000 danskere konstateret lungekræft.
  • Fire ud af 10 kræfttilfælde skyldes risikofaktorer, der kan forebygges. Rygning er fx den største enkeltårsag til kræft.
  • Seks procent af alle danskere lever med eller efter kræft. Det er et tal, der er stigende.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kræft og Sygdom