TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Interview med Charlotte Bircow
Foto: Elona Sjøgren

Interview med Charlotte Bircow

Charlotte Bircow: "Jeg vil være glad og fyldt med energi"

Masser af motion var en af de ting, der fik Charlotte Bircow igennem et hårdt kemoforløb. I dag er hun rask og har netop gennemført sin første ironman. Mød en af Danmarks mest inspirerende kvinder.

Hvad betyder sundhed for dig?
− Det betyder energi, overskud, velvære og glæde, og alt det giver motion og sund mad mig, for det kommer ikke af sig selv. Men sundhed er ikke lig med fanatisme. Dem, der lever meget sundt, er også ofte dem, der tømmer slikskålen, men det er der også plads til, hvis du har en høj forbrænding.

Hvilken form for motion dyrker du?

− Lige for tiden laver jeg noget helt andet, end jeg plejer, da jeg har sat mig for at gennemføre verdens hårdeste ironman på Lanzarote. Det betyder, at jeg løber, cykler og svømmer en hel del. Jeg satte mig det mål at gennemføre en ironman efter at have afsluttet min kemobehandling, fordi jeg gerne vil mærke, at min krop har det godt igen.

Hvad giver det dig at dyrke motion?

− Motion skal meget gerne være noget, der er sjovt. Når jeg dyrker motion, er det med fokus på at få det bedre, blive gladere og fyldt med energi. Det kan godt være, at de første tre kilometer på løbeturen er rædselsfulde, men så begynder kroppen at vænne sig til det, og det bliver dejligt. Motion er også det sted, hvor jeg får løst problemer og taget beslutninger, fordi jeg er mentalt i top og har tid til at fokusere på, hvad jeg vil. Jeg er heller ikke i tvivl om, at min gode form fik mig lettere igennem kemoforløbet. Min krop var mere parat til at få en omgang tæv, fordi jeg havde givet den et godt udgangspunkt.

Hvordan finder du tid til motion?

− Livet er et spørgsmål om prioritering og strukturering. Det handler om, hvad jeg gerne vil med mit liv. Vil jeg gerne være glad, energifyldt og have overskud, må jeg prioritere derefter. Jeg dyrker motion om morgenen, og da børnene var små, stod jeg op kl. fem for at nå det, inden de skulle op og sendes i skole.

Hvilken motionsform vil du ikke kaste dig over?

− Speedskating, for jeg vil meget nødig have store, stærke lår. Den motion, som jeg dyrker, skal give mig en flot og feminin krop. Jeg bruger heller aldrig maskiner, det er for kedeligt. I stedet bruger jeg elastikker og frie vægte. Hvordan slapper du allerbedst af?
− I sofaen foran fjernsynet med benene smækket op og remoten i hånden, og så hygger jeg med mine børn og min familie − de kommer før alt andet, både arbejde og kærlighedsliv.

Hvad er dit bedste sundhedstip?

− Let rumpetten, kom i gang og nyd det. Husk at rose dig selv for, hvor godt det er, at du får dig rørt.

Tænker du over, hvad du spiser?

− Mad giver mig energi til at kunne klare en lang dag, og jeg bliver sur og i dårligt humør, hvis jeg ikke sørger for at få spist. Jeg laver ingefærshot hver dag og spiser ekstra mange proteiner, fordi jeg træner så meget. Jeg er ikke hellig med, hvad jeg spiser og elsker f.eks. labre larver og flødeboller, men jeg sørger for at holde mig fra hvidt brød.

Hvad elsker du at spise?

− God mad er for mig fisk og skaldyr. En stor fed hummer og  tunbøffer med sesam, kapers, løg og bagte rodfrugter er superlækkert, hurtigt og nemt at lave.

Hvad gør dig glad?

− Det gør livet. Mine børn, mine venner og de små ting, som at fuglene pipper og solen skinner. Jeg vælger generelt at se positivt på tingene. Man har det, som man tager det, er mit motto. Hele livet er fyldt med valg, og der er heldigvis frit valg på alle hylder.

Hvornår føler du dig allersmukkest?

− At være smuk kommer indefra, for det handler om at være et godt menneske, og derfor går jeg op i at være reel og opføre mig ordentligt. Et glimt i øjet er også vigtigt.

Hvor elsker du at rejse hen?

− Jeg rejser tit til La Santa − det er mit andet hjem for tiden, hvor der er masser af muligheder for at få trænet, cyklet og svømmet i lagunen. Min 25-årige datter bor i Melbourne, hvor hun har fundet en sød kæreste, så derfor går turen også ofte til Australien.

Hvad går du aldrig på kompromis med?

− Jeg ville aldrig bare lade stå til og stoppe med at være i form. Selv da jeg var i kemobehandling, dyrkede jeg motion, fordi jeg kunne mærke, at min krop og hjerne fik det bedre af det.

En dårlig vane, du gerne vil ændre?

− Jeg har besluttet mig for, at 80 % er 100 % i mit liv − alt behøver ikke at være perfekt. Og det, som ikke er fedt, får jeg lavet om.

Hvad har været dit livs største udfodring?

− Det har været at komme igennem et brystkræftforløb på et relativt tidligt tidspunkt i livet. Jeg blev rask for lidt over to år siden.

Hvad er din største sportspræstation?

− Næste januar er det 25 år siden, at jeg lavede min første træningsvideo, og jeg er meget stolt af, at de stadig sælger den dag i dag. Det er da helt vildt, og det havde jeg aldrig troet, da jeg startede for så mange år siden. I dag laver jeg stadig træningsvideoer
− det hele er bare online.

Har du en sportsgadget, du ikke kan undvære?

− Jeg mærker efter og lytter altid til min krop.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil og Charlotte Bircow