Gå dig glad og sund
Sundhedsekspert Chris MacDonald guider dig her til, hvordan du kan få en sund og glad krop ved at gå

Gåture slanker og afstresser

Chris MacDonald: Gå dig glad & sund

At gå er in. Det giver ekstra plads til dine omgivelser, tanker og krop og hjælper dig med at stresse ned og få humøret op. Sundhedsekspert Chris MacDonald guider dig her til, hvordan du kan få en sund og glad krop ved at gå.

Vi lever i en verden, hvor vores krop konstant bliver bombarderet af indtryk. Hvor vi ræser rundt, bliver hyperstimulerede af blåt lys fra fjernsyn, mobiltelefoner og iPads, og hvor vores hjerne er på så markant et overarbejde, at vi aldrig har set lignende i historien. Og netop derfor er der en masse godt at hente i at gå – i at vælge walking som motionsform. Det fortæller sundhedsguru Chris MacDonald.

Tilmeld dig ALT for damernes Kvindeløb 2018

– Når vi går derudad, er vores krop ekstra opmærksom og engageret i det, der foregår omkring os. Vi kommer væk fra larm og stimuli og får lov at være i vores omgivelser, siger han og forklarer, hvordan walking adskiller sig fra løb. – Vi kan se, at der er andre centre i hjernen, som bliver aktiveret, når vi går, end når vi løber. Særligt i frontallappen, som er den del i vores hjerne, hvor vores indre dialog og evne til at være i nuet eksisterer. Når vi går, giver det altså plads til at cleare tankerne, reflektere og være til stede, siger Chris MacDonald.
– Og evnen til at være i kontakt med vores omgivelser er væsentligt større, når vi går, end når vi løber. Det er simpelthen noget, der ligger i vores evolutionære historie; når vi gik ude i skoven og jagede, skulle vi være mere opmærksomme på, hvad der foregik rundt omkring os, end når vi løb.
Og det er ikke kun, når vi går alene, at vi reflekterer. Det gør vi også, når vi går med andre, siger Chris MacDonald.
– Fordi vi reflekterer og er til stede i nuet, bliver selve samtalen også ”større”, når vi går, end når vi løber. Derfor elsker jeg også at kombinere gang med møder, altså walk and talks. Samtidig er gåture også gode til at skabe relationer, fordi der er tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende, siger han.

3 kvinder tester: Sådan vandt vi over stress

Gang er en livsstil

Så snart vi er i bevægelse, sker der gode ting sådan helt fysiologisk, fortæller Chris MacDonald. Men det er, som om vi har glemt, hvor godt det gør os. Inaktivitet er noget af det, som har flest negative konsekvenser for vores sundhed.
– Alligevel sætter vi os dag ud og dag ind foran en skærm og spiller ”Candy Crush” eller ser ”Game of Thrones” – og vi ser ikke kun et enkelt afsnit, men tre i træk. De her aktiviteter med inaktiv underholdning føles som de nemmeste former for lindring af travlhed og stress, fordi de er så nemme og tilgængelige.
Men den allerbedste måde at lindre kroppen på, at komme i bedre humør, reducere risikoen for over 33 kroniske tilstande som forhøjet blodtryk, kolesterol og diabetes – og altså få et længere liv – er ved at bevæge dig.

Gåture er naturlig medicin for kroppen. Det er medicin til at genskabe den gode samtale, til at reducere stress, til at være alene med sin indre dialog og refleksion.
– Så kom ud at gå en tur! Tag høretelefonerne ud af ørerne, hvis du er vant til at bevæge dig med musik, og gå af sted med dig selv og dine egne tanker eller en god ven. Når du kommer hjem, mærker du: hold nu kæft, det føles rigtigt det her! Og det gør det, fordi vi har gjort det, lige så længe mennesket har eksisteret, lyder det fra Chris MacDonald.

LÆS OGSÅ: Gåture gør dig slank og stærk

SNIG GÅTURE IND I DIN HVERDAG

Kombiner gang, frokost og hygge. Aftal en walk’n’talk i frokostpausen med en kollega – så er I også mere til stede under mødet.
- Tag en eftermiddagskaffe to go rundt om blokken.
- Gå en lille omvej, når du skal hente noget ved printeren eller give en besked til en kollega eller andre i familien.
- Tag altid trappen frem for elevatoren eller rulletrappen. Det øger intensiteten og giver dine muskler og led ekstra udfordringer og styrker særligt balde- og benmuskulaturen. lyder det fra Chris MacDonald.

3 GODE FIF - KOM GODT I GANG MED AT GÅ

1. Sørg for at have et mål med din gang. Hvis du gerne vil gå mere, skal du sørge for at have et mål. Det er det fede ved motionsløb som ALT for damernes Kvindeløb, at du kan bruge det som mål til at sikre at få motion ind som en daglig rutine.

2. Du skal planlægge dine gåture. Det kræver viljestyrke at tage sig sammen og komme ud at gå, og viljestyrke er et sindssygt vigtigt redskab i livet. Men viljestyrke bliver ligesom en mobiltelefon brugt op i løbet af en dag, så skab stærke og pålidelige rutiner. Mit bedste råd er at walke først på dagen, så du er sikker på, du får det gjort.

3. Mind dig selv om, hvorfor du går. Brug et øjeblik på din gåtur til at reflektere over, hvorfor du gør det her? Jo stærkere, dit hvorfor er, jo mere motivation har du for at gøre det igen. Mind dig selv om belønningen ved at motionere; nedsat risiko for sygdom, vægttab, at tøjet sidder bedre og ikke mindst energien og en bedre trivsel, som er altafgørende for at komme af sted igen.

LÆS OGSÅ: Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

Gåture med ekstra effekt

Brug armene aktivt. Sving dem frem på skift, når du går. Det øger din forbrænding og øger aktiveringen af din kropskerne, så du får en endnu bedre træning af mave- og rygmuskulatur.

Indlæg øvelser undervejs på din gåtur. F.eks. lunges, squats og armstrækkere. Snup fem armstrækkere ved hver bænk, du møder, og 10 englehop for hver rød bil. Det styrker dine muskler og løfter din puls. At gå op og ned ad bakker vil ligesom trappetræning løfte din puls og forbrænding, udfordre din udholdenhed og skubbe til din syregrænse. Du behøver hverken stejle eller lange bakker. Selv de mindre kan give god træning.

Mød Chris
Til dette års ALT for damerne Kvindeløb har du mulighed for at møde Chris MacDonald, der giver en af sine berømte peptalks til dig, der skal gå eller løbe. Glæd dig!

LÆS OGSÅ: Her er fødevarerne, der sænker dit kolesteroltal

Tilmeld dig ALT for damernes Kvindeløb 2018

Om Chris MacDonald

Sundhedsguruen Chris MacDonald, som bl.a. er kendt fra tv-programmet ”U-Turn”, er stifter af non-profit-organisationen Just Human, som arbejder for, at flere danskere skal trives. Se mere på Chrismacdonald.dk og Justhuman.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Gåture, Chris MacDonald, Stress, Energi og Meditation