Christian Bitz
Foto: Mikkel Adsbøl, Maria P

Christian Bitz

Christian Bitz: Maden er vigtigst, når du vil tabe dig

Christian Bitz, der kalder sig "sundhedsrealist",er træt af stenalderkost og af den fanatisme, som han synes, der hersker i sundhedsuniverset.

ALT for damerne er taget til foredrag med manden, der er fast ernæringsekspert på Go' morgen Danmark. Ifølge ham, skal mange af os til at slappe lidt mere af, når det kommer til mad- og sundhedsprincipper.

"Chokoladeskildpadderne indhenter dig"
Christian Bitz kalder det fanatisk, når man udelukker en lang række madvarer i sin kost. Der skal være plads til rødvin, chokolade og pizza. Og vi må ikke frygte sovsen.

Han fortæller, at en fremmede kvinde stoppede ham på gaden og stolt fortalte, at det var tre uger siden, hun sidst havde spist sukker.

- Det var sådan set meget flot, fik jeg sagt til hende. Men det kommer du til i fremtiden, lyder det fra Christian Bitz, som tilføjer:

- Du kan løbe fra en sukkertrang, men chokoladeskildpadderne indhenter dig.

Få fastere bryster
I løbet af foredraget får Christian Bitz afklaret en række sundhedsmyter, fx når det gælder chokolade.

Da han spørger en kvinde blandt publikum, om hun tror på, at mørk chokolade kan give fastere bryster, kommer hun frem til, at det ikke kan passe, at det skulle gavne at smøre brysterne ind i chokolade. Og det har hun ganske ret i, ifølge Christian Bitz.

Til gengæld er der noget, der tyder på, at indtagelsen af mørk chokolade kan være med til at give fastere bryster, fortæller han. Det skyldes, at halvdelen af fedtet i chokolade er stearinsyre, og det har en fast konsistens ved kropstemperatur. Fedt fra madvarer, som vi spiser, indlejres i kroppens fedtvæv, bl.a. brysterne. Så hvis man spiser mørk chokolade i små mængder over længere tid, kan det være med til at give fastere bryster. Tesen er dog (desværre ikke) videnskabeligt bevist.

På næste side kan du læse gode Bitz-råd, hvis du er på kur. Christian Bitz' sundhedsråd
Hvis du vil tabe dig, er her et par gode råd fra "sundhedsrealisten".

- Der vil forekomme smuttere. Hvis du beslutter dig for at gå på kur og på 3. dag i forløbet æder en jordbærtærte, så giv ikke op! Der vil ske ups'ere undervejs. I stedet for at tænke, "så er det også bare lige meget" og spise endnu en tærte, så køb en bakke jorbær.

- Fokuser på maden, hvis du vil tabe dig: Hvis du vil tabe dig hurtigt og effektivt, så handler det først og fremmest om maden, ikke motionen.

- Sund mad skal ikke smage sundt, det skal smage godt.

- Sørg for at tilfredsstille samtlige smagssanser, når du spiser frokost og aftensmad. Ofte glemmer vi det søde element, hvilket betyder, at vi efterfølgende, selvom vi sådan set er mætte, har lyst til slik og chokolade.

- Spis til du er mæt, ikke til "jeg-tror-jeg-skal-brække-mig"-grænsen. Din hjerne er lang tid om at opfatte, at du reelt set er mæt, og derfor bliver man ofte ved med at køre mad indenbords, selvom der ikke er plads i maven.

Kort om Christian Bitz

Christian Bitz er uddannet cand.scient. i human ernæring, forfatter til flere koge-og slankebøger og forskningschef på Herlev Hospital. Han er bl.a. kendt fra Go' morgen Danmark, hvor er han er programmets faste ernæringsekspert.
 
I august er der premiere på et nyt program på DR1 med Christian Bitz i værtsrollen. Dr.dk skriver, at det bliver et ugentligt magasinprogram, hvor han dykker ned i danskernes indkøbskurv for at undersøge, hvad vores fødevarer egentlig idneholder, og om de er så sunde, som de udgiver sig for at være.

Christianbitz.com kan du finde meget mere information. Her er opskrifter, videoer og oplysninger omkring hans foredrag.

Se, hvad vi ellers skriver om: Vægttab, Kost og Sund livsstil