fit living la santa
SPONSORERET indhold

Dagens sunde tip fra fit living camp 2013: Restitution

Skal man strække ud – eller hjælper det ikke? Og hvad med restitution – hvorfor er det så vigtigt? Få svaret af fysioterapeut Jakob Hansen og triatlontræner Tommy Ulse, der er en del af trænerteamet på dette års fit living Camp.

Af: Pernille Ancher
11. sep. 2013 | Sundhed | Fit living


Syv dage med sol, sjov, sport og sund livsstil. Det var hvad, der ventede deltagerne, da de steg ombord på flyet med retning mod Lanzerote og fit living Camp 2013. Og efter fire dage begyndte de mange træningstimer efterhånden at kunne mærkes i lår og balder, og derfor meldte spørgsmålet sig hurtigt: Skal vi strække ud – eller ej?

”Der er mange holdninger til udstrækning – men hvis du gør det for at blive mindre øm, så er det korte svar: Nej, så hjælper det ikke at strække ud,” siger personlig træner og fysioterapeut Jakob Hansen.

”Når du er stiv i musklerne, er det en refleks fra centralnervesystemet, og derfor hjælper det ikke at strække musklen ud. Tværtimod. Men hvis du godt kan lide det – og du føler mere velvære, når du er færdig med udstrækningen, så gør det endelig.”

Tidligere sagde man også, at hvis man ville være mere smidig, så skulle man strække ud efter træning – men siger Jakob Hansen, effekten er meget, meget lille. Vil du gerne være mere smidig, skal du i stedet gå til træning, hvor strækket holdes længere f.eks. yoga eller pilates. Det er meget mere effektivt.

For at lette på fit living Campens ømme lår lavede vi Z-health-øvelser, som via leddet arbejder på at skabe bedre kontakt mellem krop og hjerne, samt træningsformen Move and Breath, som styrker åndedrættet – og dermed udskillelsen af affaldsstoffer.

HVORFOR ER HVILE SÅ VIGTIGT?
En ting, der til gengæld har kæmpe stor effekt på både form, sundhed og ydeevne, er restitution og hvile. Vil du gerne have mest mulig ud af din træning, er det helt afgørende, at du sørger for at hvile tilstrækkeligt og spise sundt – ellers kan træning være med til at forværre din form.

”Hvis kroppen skal blive stærkere, er den nødt til at hvile. Når du træner, ødelægger du kroppen – du river små muskelfibre over, men når du sover nok, bliver disse muskelfibre repareret og endnu stærkere. Spiser eller sover du til gengæld ikke nok, når kroppen ikke at regenere – at restituere, og så bliver du dårligere,” forklarer fit living campens triatlontræner Tommy Ulse.

Hvor meget hvile er så tilstrækkelig? Som hovedregel skal du sove 7-8 timer hver nat helst i tidsrummet mellem 22 og 06. Det er nemlig her, kroppen bedst regenerer sig selv, forklarer Jakob Hansen.

Hvor meget du derud over skal hvile, er svært at sætte et præcist tal på, det afhænger af din form, din tilstand – er du f.eks. syg – og hvor hårdt du træner. Det afgørende er, at du lytter til kroppen. Føler du f.eks., at du træner og træner – men at din form bliver dårligere, og du får mindre energi, er det et tydeligt tegn på, at du ikke restituerer mellem dine træningspas.


Billedet: Trænerteamet består af Jakob Hansen, Tommy Ulse og Ida Krak. Derudover er Anders Holm Hansen også med.