TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Helvedesild
Foto: Getty Images Alle, der har haft helvedesild, ved, at det er meget smertefuldt. Heldigvis kan vandmelon og lavendelolie lindre.

Helvedesild

De bedste råd mod helvedesild

Helvedesild er et brændende, sviende og smertefuldt udslæt på huden, som skyldes en genopblussen af skoldkoppevirus.

Helvedesild rammer 10-20 procent af befolkningen, er sjældent hos yngre og mere udbredt med alderen.

I moderne lægevidenskab behandler vi milde udbrud med panodil og salve, der indeholder smertestillende medikamenter, f.eks. lidokainsalve. Vi anbefaler at holde udslættet rent og tørt og bruge en forbinding, der ikke klistrer til huden for at undgå infektion med bakterier. Hvis man har stærke smerter, kan det blive nødvendigt med morfinlignende midler. I alvorlige tilfælde behandler vi med tabletter, der indeholder et antivirus-middel. Du kan supplere med følgende naturlige metoder:

  • KØL HUDEN NED. Du kan køle huden ned ved at påføre den følgende tre lag: 1. Lavendelolie. 2. Aloevera-gel, gerne frisk fra et blad. 3. Vandmelon-mos: Fjern kernerne, kom frugtkødet i en blender og sæt det i køleskab, til det er blevet koldt.
  • DRIK RENT VAND. Drik to liter vand dagligt. Start med en halv liter om morgenen, når du vågner, og derpå halvanden liter i løbet af formiddagen.
  • SPIS ANTIOXIDANTER. Spis masser af salater med frisk grønt og frugt med antioxidanter.
  • STYRK IMMUNFORSVARET. Få tilstrækkeligt med søvn, gå tidligere i seng, dyrk motion, få frisk luft og kom ud i det sunde morgenlys. Gør, hvad du kan, for at være i godt humør og grin hver dag. Få også tjekket dit niveau af D-vitamin. Hvis du mangler D-vitamin, er det en god idé at tage tabletter med det vigtige vitamin i samråd med din egen læge.

LÆS OGSÅ: Til kamp mod lusene: 4 tips uden kemi

OM EKSPERTEN

Charlotte Bech er læge og helseekspert. Hun integrerer moderne medicin med den tusind år gamle indiske lægekundskab ayurveda, men anbefaler altid, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil