Foto: Getty
fit living

Guide til de nye sundhedstrends. Se, hvad der er hot & not

Gang rykker som motionsform. Og vi vil meget hellere wellaging end antiaging. De nye, hotte sundhedstrends lyder meget sjovere (og sundere) end de gamle, der er på vej ud. Se, hvad eksperterne spår.

Af Else Marie Lehman 01.feb.2016 Sundhed

HOT: Naturen kalder
Det bliver bare hottere og hottere at træne udendørs. Også, når det egentlig er vådt og køligt. Vi er vel vikinger! Og så er det nemt, sundt og afstressende – og der er alt, hvad du har brug for til at få en skøn, effektiv workout. Enten på egen hånd eller som medlem af et outdoor træningsfællesskab. Se powertraining.dk, sarabeck-backtonature.dk (NG)

NOT: Det klassiske fitnesscenter
Vi rykker væk fra de store, multiprægede fitnesscentre. I stedet går vi efter nichecentrene med særlige ekspertiser: Reformermaskiner. TRX. Bodybuilding. Targit. Her er færre medlemmer, og vi vil gerne genkendes, når vi kommer. Se energii.dk, fridahallqvist.com, powerhousecph.dk, trxaarhus.dk (PU)

HOT: Løb, løb, løb
Vi kan godt lide at have et håndgribeligt mål for vores løbetræning, og vi elsker at konkurrere med andre og med os selv. Derfor kan vi godt lide motionsløb, og af samme grund kommer der hele tiden flere og flere til. Både af mere klassisk art og sikkert også de mere skæve og halvtossede udgaver. (PL)

SE OGSÅ: 45 fantastiske løbetips, der gør en forskel

HOT: Skal vi lege?
Vi vil have mere variation og leg med ind i træningen. Løbeturene må gerne have indlagte udfordringer (a la Nordic Race). Og både klassiske trailløb og de mere alternative urban trailløb, hvor du løber igennem bygninger, parkeringshuse og museer i byen, bliver et hit. Prøv f.eks. DAC Copenhagen Urban Trail. Se sport.be/copenhagenurbantrail/2015/de (PU)

HOT: Træn hele kroppen
Fullbody træning, hvor du arbejder alle musklerne igennem i hvert træningspas, kommer tilbage i varmen. Og det er der mange gode grunde til. En af dem er, at det er afgørende for dit fysiske udbytte og din forbrænding, at du træner musklerne ofte. Og ved at træne efter et fullbody-program kommer du alle muskler igennem så hyppigt som muligt. (PK)

NOT: Splittræning
Splittræning, hvor du f.eks. træner overkroppen hvert andet træningspas og benene de andre, er ikke så hot længere. Det er simpelthen mere givende for din formkurve og din forbrænding at få gang i alle musklerne – især de store – ved hver træning end at køre dem i bund hver anden eller tredje gang. Så i 2016 er hver træningsdag en „leg day” (PK)

HOT: Teenager & bedste træningsmakker
Din teenager bliver din nye træningsmakker. Er I til løb, kan I gå ombord i fælles løbetræning og løbsdeltagelse. Men også holdtræning som f.eks. Power Training oplever en stigning i antallet af 14-18-årige, der træner med forældrene og kommer i topform sammen. Se powertraining.dk (NG)

SE OGSÅ: "Verdens bedste træningsmakker - det er min søster"

HOT: Få gang i den!
Gang vokser på os som motionsform. Fordi det er nemt, behageligt og mere skånsomt end f.eks. løb. Men også fordi det gavner dine stresshormoner og din insulinfølsomhed. Og så kan du gå, lige så ofte som du har tid og lyst til. (PK)

HOT: Kort og godt
Effektive, knaldhårde træningstimer på 30 minutter hitter stadig. Tabata, TRX, Ab Attack, Ryg/mave og Butt Attack – vi elsker den korte, intense træning med de store resultater. Se fitnessconsulting.dk, fitnessdk.dk, fitnessworld.com/dk (BB)

NOT: Laaaange træningspas 
Vi gider ikke længere de timelange træningspas. Alt over 75 minutter er spild af tid, og killertimerne på 90 minutter er helt ude. (BB)

NOT: Yoga fanatic
Idéen om at yoga skal laves dagligt og i flere timer ad gangen er so not! Yoga er for alle i dag og kan praktiseres, i præcis det omfang du har lyst til. (SS)

HOT: Yin og Aerial yoga
Vi bliver mere og mere forelskede i yin yoga, de lange, blide stræk, der smører leddene, nærer kroppen og arbejder med energibanernes frie flow. Sideløbende vokser også aerial yoga, som du udfører i et stort stykke stof cirka en meter over jorden. Stoffet kan samles til et bælte eller foldes ud som hængekøje og bruges til at fordybe stræk ved at tilføre modstand på samme måde som et elastikbånd og til intens coretræning. Afspænding foregår i hængekøjen, der omslutter dig som en puppe af dyb ro. Aerial yoga tilbydes bl.a. i Blå himmel Yoga. Se blaahimmelyoga.dk (SS)

SE OGSÅ: fit tester yin yoga: Hvad gør den meditative træningsform ved din krop?

HOT: Løft din egen vægt
Øvelser primært med din egen kropsvægt kræver et minimum af udstyr og træner stadig kroppen meget effektivt – både ude og inde. Derfor ligger det lige nu helt i top på hitlisterne i f.eks. USA. Prøv bl.a. pull ups i træer, hop over bænke og træstubbe og push ups på gulvet eller med fødderne oppe på en bænk. (BB)

NOT: Samme rutine
Vi går væk fra at træne det samme træningsprogram måned efter måned, år efter år. Kroppen har brug for variation og skal trænes forskelligt fra træning til træning. Så vi erstatter det gamle, faste træningsprogram med 3 x besøg i fitnesscenteret og de samme maskiner med f.eks. svømning den ene dag, styrketræning den næste og senere på ugen en løbetur i skoen og måske lidt yoga. (BB)

HOT: Skræddersyet bootcamp
Specialdesignede bootcamps med få deltagere på et hold hos en træner fortsætter med at vokse i popularitet og skyder op flere og flere steder igennem 2016. Det giver os kombinationen af personlig træning, faglig sparring og motivation og det sociale fællesskab. Og det kan vi li’! Se krisztinamaria.com,michellekristensen.dk,arndalspa.dk (PK)

NOT: Tak for dansen 
Dansetiden er forbi for nu. I fitnesssammenhæng i hvert fald. Ikke mere zumba eller bokwa i denne omgang. (PU)

HOT: Uhm, små sunde snacks
Flere sunde, økologiske – og danske – snacks, til at hapse med på farten, ser dagens lys. Vi snakker om lækkerier a la Rawganics økologiske daddelkugler med ingefær og kakao. Så det bliver kun lettere at holde den sunde livsstil, også på de travle dage, hvor du er på farten fra morgen til aften. Se rawganic.dk (PL)

SE OGSÅ: 6 søde og sunde opskrifter

NOT: Proteinmad og energibarer
Vi vil have rigtig mad, sunde – gerne økologiske – råvarer og god smag. Derfor dropper vi proteinmad og energibarer med kunstig smag og alt for højt sukker- og proteinindhold. (PL)

HOT: Nej tak til kur
Det bliver hottere og hottere at have et naturligt forhold til kost og træning. Det er slut med at hoppe fra den ene kur til den næste. (NG)

NOT: Kostforskrækkelse
Vi bevæger os væk fra idéerne om, at f.eks. kulhydrater er farlige, og at fedt er forbudt. I stedet for at være bange for hele grupper af fødevarer spiser vi af hele pyramiden – også ris og kartofler. For kroppen har brug for det! (PK)

SE OGSÅ: De 20 bedste powerfoods

NOT: Madspild
Bølgen af oprør mod madspild er kun lige begyndt at rulle. Vi smider ikke bare maden ud, men bliver mere brugsbevidste og køber gerne mad med rabat, når sidste salgsdato er nær, fordi vi på den måde får mange flere gode og sunde sager for pengene. Og samtidig gavner vores verden. Se stopspildafmad.dk (PU)

HOT: Gentest
På vej ind er gentest, der kortlægger, hvilken træning, kost og søvn, der fungerer godt netop for dig. Se athgene.com (BB)

NOT: Det, de andre gør
Vi gider ikke at træne – eller spise – som naboen eller veninden. Og heller ikke som vi gjorde for 10 år siden. Vi vil træne, som det er bedst for os selv, lige her og nu. (BB)

NOT: Tynd uden muskler
Vi drømmer ikke om at blive tynde. Vi vil hellere være stærke, have muskler og lege i de mere rå træningsmiljøer. (PU)

HOT: Detox dig sund
Vi går ombord i detoxkurser på fem, syv eller 14 intensive dage. De findes i mange variationer med og uden kombination af træningsprogrammer. Du kan f.eks. vælge et detoxforløb, hvor du starter dagen med fysisk aktivitet i form af tabata, cykling, yoga, meditation og åndedrætsøvelser, inden du resten af dagen nyder sunde juicer, supper og salater. Se fitnessconsulting.dk og kropsinstituttet.dk (BB)

SE OGSÅ: fit tester 21 dage uden sukker

NOT: Stress og jag
Vi bevæger os væk fra de stressede hverdage og forhandler os hellere til mere fritid end højere løn. Prestigen i at arbejde længe forsvinder, og vi bliver bedre til at slukke for mailstrømmen, når vi går hjem. (PU)

HOT: Spa- & løbegetaways
Spaweekender med gode venner eller kæresten bliver udvidet til kombinerede spa- og løbeweekender herhjemme og i udlandet. Så forbered dig på at se flere og flere danskere med løbesko på fødderne, når du både er på storby- og badeferie udlandet. (NG)

HOT: Sundhed i din skønhed
Sundhed og skønhed hænger mere og mere sammen. Der er kål i din neglelak og antiage i dine kosttilskud. Mælkesyrebakterier styrker dit immunforsvar, men gør også din hud smukkere. Du træner musklerne i dit ansigt på samme måde, som du træner musklerne i din krop. Det hele hænger uløseligt sammen. (CT)

HOT: Wellaging
Antiaging er et ord, som er på vej ud. Vi er trætte af at høre om antiage og rynker. Nu taler vi om wellaging, og det har selv skønhedsfirmaerne fået øjnene op for. Der kommer stadig flere plejeserier på hylderne, der slet og ret handler om en smuk, velplejet og glødende hud. Ikke om rynkereduktion og botoxeffekter. (CT)

HOT: Sund hud på app
Den digitale verden rykker stadig tættere på vores skønhedsrutiner. F.eks. i form af indbyggede skærme i badeværelsesspejle, så du kan se YouTube-tutorials, mens du lægger makeup, og apps, som OKU, der tester din hud og fortæller dig, hvad den har brug for. Se getoku.com (CT)

SE OGSÅ: 9 ting din hud fortæller om din sundhed

NOT: Forurening
Vi er helt på det rene med, at vi skal beskytte os med solfaktor, men forurening anses af eksperter for at være en mindst lige så stor fjende for din hud og din krop, som solen er. Forurening er absolut not, og du vil opleve stadig flere skønhedsmærker, der inkluderer antioxidanter og beskyttelse mod netop dét i produkterne. (CT)

NOT: Lynkure & mirakelcremer
Ud med crash diets og mirakelcremer, der lover dig den perfekte hud og krop på to minutter. Den perfekte krop og den smukke hud findes ikke på bunden af en pulverdåse eller en krukke. Det kræver en effektiv indsats og sunde, regelmæssige rutiner. (CT)

SE OGSÅ: 3 eksperters bedste råd: Tab dig uden kur

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du komme i topform på 6 uger?

Eksperterne

Nynne Gudmann (NG) Stifter og ejer af Power Training. Er bl.a. uddannet personlig træner og løbecoach. Se powertraining.dk

Pernille Kjellstrøm (PK) Atlet, personlig træner, aerobicinstruktør og fysiurgisk massør. Se pernillekjellstroem.dk

Pernille Uhrbrandt (PU) Livsstilstræner og coach med særligt fokus på træningsglæde. Se uhrbrandcoaching.dk

Peter Liljensten (PL) Løbecoach, personlig træner og kostvejleder. Se loebecoach-kbh.dk, facebook.com/www.peterliljensten.dk

Bettina Borg (BB) Personlig træner, coach, mindfulnessinstruktør. Se fitnessconsulting.dk

Sisse Siegumfeldt (SS) Yogalærer, mindfulnessinstruktør og forfatter. Se blaahimmelyoga.dk

Charlotte Torpegaard (CT) Skønhedsekspert, forfatter og blogger. Se ilovebeauty.com


Henter...