Parforhold
Foto: Getty Images Par-tjek-samtalen er et centralt redskab, der kan styrke forholdet.

”Der var ikke andre muligheder – jeg elskede Thomas fra første dag i toget”

Mange par begynder at fnise og smile, når man spørger ind til, hvad de faldt for ved hinanden. Det skyldes ofte, at de ikke har snakket om det første møde i mange år. Her viser terapeut Rikke Thuesen, hvad I kan få ud af at mindes den første tid – og hvordan I kan bruge det til at styrke jeres parforhold i dag.

Kamma og Thomas har bestilt et par-tjek, og de sidder i sofaen hos mig for første gang. Vi har snakket lidt om, hvem de er, og hvor de er i deres liv lige nu. Hun er sygeplejerske og i gang med en efteruddannelse ud over sit fuldtidsjob, han er leder af et mindre byggefirma, der har travlt lige nu.

De har to børn og to hunde. Han går på jagt og er meget væk i perioder, hun er frivillig på et kattehjem og nyder at gøre noget ekstra for at hjælpe. De oplever perioder, hvor det er svært at få tiden til at slå til, og hvor de bider af hinanden. De første spørgsmål i par-tjek-samtalen handler om at gå tilbage til det første møde – hvordan mødte I hinanden, og hvad var jeres førstehåndsindtryk?

Kamma: "Vi så hinanden første gang i toget på vej fra Herning, jeg skulle til København og Thomas til Fyn, og det første, jeg tænkte, da jeg så ham, var: flot fyr, men sikkert en fløs. Han havde hoodie på og en kasket og hullede cowboybukser, og jeg tænkte, at han var en, som var vant til at score damer. På et tidspunkt skulle han på toilet, og jeg var irriteret over, at han ikke lukkede døren til kupeen, og fandt så ud af, at det var en af de der elektroniske døre, lidt flovt. Vi endte med at komme til at sidde ved siden af hinanden efter et togskifte i Vejle, og så snakkede vi intenst, indtil han skulle af. Jeg gik fra at synes, han var en fløs, til at føle, at han var dyb og interessant og fascinerende – ja og så helt vildt lækker!"

Thomas fortsætter: "Jeg husker, da Kamma kom ind i kupeen – hun havde helt rødt tøj på og langt lyst hår og en vanvittig udstråling. Jeg tænkte: Så nu bliver der ballade … og da vi sad der i toget, havde jeg lyst til at røre ved hende og kysse hende. Jeg syntes, hun var lækker og sexet og spændende."

Læs også: ”Han er en god mand, men jeg kan ikke undvære suset fra sex”

Hvad faldt I for, og hvordan var den første tid?

Kamma: "Åh, der var så meget – og det var som om, han hele tiden viste nye sider. Først faldt jeg for alle de smukke sms´er, han sendte … Vi skrev meget sammen, fordi vi boede så langt fra hinanden og arbejdede på forskellige tidspunkter, men jeg forelskede mig i hans ord og dybde og det, han delte med mig om sig selv. Der var en sårbarhed og en styrke på samme tid, og så snakkede vi i flere timer om alt muligt. Han gav mig en fantastisk følelse af, at jeg var den mest vidunderlige kvinde i verden, det faldt jeg også for."

Thomas: "Jeg faldt for, at hun var så fuld af liv og energi, og at hun var så intelligent og kvik, havde altid fart på, var altid aktiv og var meget meget klog, det kunne jeg godt lide … Den første tid var præget af mange samtaler på sms og på telefonen, det var ikke så let at ses, og når vi så sås, var vi vist mest nøgne", smiler han og kigger skævt til Kamma, hun rødmer lidt og kigger ned, mens hun smiler …

Hvad lavede i sammen?

Kamma: "Vi var rigtig meget på stranden og ude i naturen, det var jo sommer, og vi havde meget fritid, så vi badede, læste, svømmede, snakkede og kørte rundt og hørte musik. Faktisk spillede vi meget musik for hinanden – og sang, Thomas spiller på guitar, og jeg turde godt synge lidt til, det var som om, min sangstemme blev lidt bedre, måske blev jeg mere modig …"

Par-tjek-samtalen

Aarhus Universitet og Center for Familieudvikling har afprøvet effekten af par-tjek i et forsøg med en målgruppe af par med børn under 18 år, hvor forældrene rapporterede om alt fra ”få” til “svære” vanskeligheder i deres forhold. 233 par modtog to par-tjek med et års mellemrum og blev sammenlignet med en kontrolgruppe af par, der stod på venteliste. Effekten viste sig at være signifikant på alle mål (f.eks. tilfredshed med forholdet, intimitet og opmærksomhed) efter andet par-tjek, og resultaterne blev offentliggjort i det amerikanske videnskabelige tidsskrift Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Læs mere på familieudvikling.dk/parforhold/par-tjek

Læs også: ”Min kone siger, at jeg er pleasende og irriterende”

Hvordan kan det være, I forpligtede jer til hinanden?

Thomas: "Jeg tror, det bare var naturligt – vi boede jo i hver sin landsdel og ville gerne være tæt på hinanden, og så var det logisk at flytte sammen og så se, hvordan det gik. Efter noget tid spurgte Kamma, om jeg ville med til Jylland, hvor hun kom fra – det ville jeg gerne, og så gik der 12 år … 12 gode år! Men vi lavede ikke sådan en forpligtelse-forpligtelse, vi er heller ikke gift … Måske er det derfor, vi har det godt – vi skal stadig gøre os umage."

Sidste spørgsmål i par-tjek-forløbet lyder: Af alle mennesker i hele verden, hvorfor valgte du så hende eller ham?

Kamma: "Der var ikke andre muligheder – jeg følte, jeg elskede Thomas fra første dag i toget, jeg føler ikke, jeg valgte, jeg føler, vi blev bragt sammen" … Hun kigger kærligt på Thomas.

"Ja, jeg tænkte soul woman in red, da jeg så dig, og så kørte det bare derfra", siger Thomas og kigger kærligt tilbage.

Efter parrets fortælling spørger jeg, hvad de fik ud af øvelsen. De fortalte, at de følte en stor glæde og samhørighed, at de blev mindet om deres kærlighed, og at de også kom i tanke om nogle af de ting, de virkelig nød at gøre sammen, som de nok lidt havde glemt, og som de ville overveje at tage op igen.

Det er netop hensigten og fordelen ved denne øvelse, at parret genoplever de positive følelser og bliver mindet om de ting, de faldt for og synes bedst om ved hinanden og måske ved sig selv. At de måske genoptager de ting, der gjorde dem glade engang. Øvelsen styrker følelsen af kærlighed, og det gør det muligt at håndtere udfordringer på en mere gelinde måde, når grundfølelsen i parforholdet er god.

Par-tjek-samtalen punkt for punkt

1. Hvordan mødtes I?

Sæt jer godt til rette, træk vejret dybt et par gange, slap af i kroppen, og lad tankerne glide tilbage til jeres første møde. Brug god tid på at finde tilbage til det tidspunkt, hvor du mødte din partner, måske var det et flygtigt møde første gang, måske var det en date. Sørg for at samle så mange informationer ind, som du kan. Du kan f.eks. fornemme rummet, atmosfæren, stedet, hvad der skete. Og forestille dig, at du betragter jeres møde både med tanker, følelser og krop.Beskriv historien om, hvordan I mødtes, og dit første indtryk – også hvis det f.eks. var et dårligt førstehåndsindtryk.

2. Hvad faldt du for?

Her må du gerne bruge de informationer, du hentede i første punkt. Skriv ned, hvilke særlige egenskaber, evner, karaktertræk, du forelskede dig i. Hvad var det specifikt, der gjorde denne person til noget særligt? Beskriv også, hvordan den første tid var, måske var den præget af sommerfugle, usikkerhed og dramatik, eller måske var det en dans på roser, fyldt med romantik og fællesskab. Gør dig umage for at finde så mange ting, du faldt for, som muligt.

3. Hvad lavede i sammen?

For mange er det vanskeligt at tale om følelser eller i det hele taget at mærke følelser, og det kan være en hjælp at forholde sig til det, I lavede sammen. Måske gik I til koncerter og udstillinger, måske dyrkede i vandsport og roede kajak, måske gik I ture i skoven og overnattede i naturen, måske festede og dansede I og gik i byen sammen. Det at tune ind på de ting, I nød at lave sammen, kan genaktivere de positive følelser og i øvrigt minde jer om aktiviteter, I kunne tage op igen, som vil bringe glæde og fornøjelse.

4. Hvad fik jer til at forpligte jer?

Her går vi skridtet videre, eller dybere … Et er at blive forelsket og blive ramt at de kemikalier i hjernen, som forelskelsen aktiverer, et andet er at forpligte sig til et partnerskab, et fælles liv, at følges ad på livets vej. Hvorfor valgte I at træde ind i den forpligtelse, det er at skabe et fælles liv. Måske var det praktik, måske var det fordi, det bare føltes rigtigt, måske er det bare sådan, man gør, måske kunne I slet ikke lade være. Prøv at skabe bevidsthed om, hvad der fik jer til at forpligte jer.

5. Hvorfor valgte du lige præcis ham/hende?

Her har du virkelig mulighed for at finde de allermest fantastiske ting ved din partner. Hvad er det, der gør ham/hende speciel? Hvad er det, der gør din udkårne til den vigtige person i dit liv? Øvelsen kan bidrage til at skabe en positiv og varm stemning mellem jer og kan fremhæve jeres ressourcer og styrker. Der kan også opstå en slags sørgmodighed, fordi I kan komme i kontakt med en længsel efter det, der var, og en bevidsthed om, at I er langt fra hinanden, men også med de mindre positive erkendelser får I mulighed for at udvikle jer selv og jeres relation og tage jer af jeres parforhold.

Rikke Thuesen 

Rikke Thuesen er psykoterapeut, sexolog og parterapeut og certificeret PREP-leder. Hendes passion er parforholdet, og hun tilbyder individuelle parsamtaler og holder foredrag om, hvordan man bliver en bedre kæreste og får et godt og udviklende parforhold. Hun hjælper par til at forstå hinandens forskelligheder og behov og at kunne kommunikere hensigtsmæssigt og tydeligt. Læs mere på Rikket.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Interview og Psykologi