Kvinder er bedre til at holde et jævnt tempo ved maratonløb end mænd.
Kvinder er bedre til at holde et jævnt tempo ved maratonløb end mænd.

Løbetider mænd kvinder

Derfor er kvinder "klogere" løbere end mænd

På en særlig løbestrækning løber kvinder mere klogt end mænd, fremgår det af ny undersøgelse.

For selvom mænd i kraft af deres fysik ofte kan løbe hurtigere end kvinder, hvis ellers de er i form, er deres tilgang til løb ikke altid en fordel.

Når det gælder længere distancer som marathonløb, er kvinder nemlig suveræne til at holde et jævnt tempo gennem hele løbet, hvilket øger chancen for at gennemføre. Det fremgår af en undersøgelse baseret på 125.086 tider fra 9.620 løbere på maratondistancen, som iloebesko.dk, stiftet af tidligere konkurrenceløber Jens Jakob Andersen, står bag.

Kvinderne taber dog også i gennemsnit 14 procent af deres hastighed  målt i minutter per kilometer i løbet af et maratonløb, mens mændene taber hele 25 procent mere end kvinderne, fordi de formentlig lægger hårdere og hurtigere ud.  

"Kvinder er mere realistiske omkring deres løb."

- Kvinder er mere realistiske omkring deres løb og ikke har samme macho-behov som mændene har. Derudover er kvinder typisk mere påpasselige, hvilket stemmer godt overens med resultaterne, siger Jens Jakob Andersen, der er stifter af iloebesko.dk.

Dog formår de fleste kvinder heller ikke at holde et helt jævnt tempo ved maratonløb. Den gennemsnitlige kvinde starter ud i en tid på 5:48 minutter per kilometer, men når det spidser til fra 35 km til 40 km, falder gennemsnitshastigheden over alle kvinders aldersgrupper til 6:35 minutter per kilometer, fremgår det af undersøgelsen.

Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er:

1. Kvinder løber væsentlig mere jævnt end mænd gennem maratonløb og får derfor mere ud af deres løb.

2. Der er også plads til forbedringer blandt kvinderne i forhold til at holde et stabilt tempo.

3. Kvinder under 40 år løber mere jævnt end kvinder over 40 år.

Læs hele undersøgelsen her.

Jens Jakob Andersens råd til at løbe et godt maraton eller halvmaraton:
Start stille og roligt ud – nærmest unaturlig roligt. Husk på at du skal igennem mange kilometer.

Det er bedst hvis du kan holde et jævnt tempo gennem hele løbet. Har du overskud på sidste halvdel af løbet, kan du skrue op for tempoet.

Det er en god ide at træne mange kilometer i dit planlagte tempo til løbet. På den måde ved du hvordan dit tempo føles. Du reducerer risikoen for at lægge for hårdt ud.

Går du sukkerkold, skal du skrue ned for tempoet med det samme. Forsøg ikke at hold tempoet oppe med mindre der er få kilometer tilbage.

Kilde: iloebesko.dk

Om iloebesko

iloebesko.dk er et løbesite med særlig interesse for den videnskabelige tilgang til løb. iloebesko.dk drives af Jens Jakob, som er tidligere konkurrenceløber. Siden primære formål er at lave verdens mest dybdegående analyser og test af løbesko af Danmarks mest rutinerede løbere.