Derfor får du 'blackout', når du drikker
SPONSORERET indhold

Derfor får du 'blackout', når du drikker

Nogle oplever ind i mellem hukommelsestab - også kaldet ‘blackouts’ - når de drikker. Hvis du gerne vil undgå de sorte huller i hukommelsen, så læs med her.

Af:: Maja Grønholdt Jensen
24. feb. 2017 | Sundhed | Eurowoman

Du står i baren med ham den lækre og drikker tequila-shots, og du husker at I griner og fjoller, men pludselig kan du ikke huske mere. De næste timer er helt væk i din hukommelse, og det næste du ved er, at du i det mindste er vågnet op i din egen seng.

Dine sorte huller i hukommelsen skyldes, at du har forgiftet et område i hjernen så tilstrækkeligt meget, at det har sat midlertidigt ud. Det forklarer hjerneforsker David Woldbye, der er lektor på Københavns Universitet, som den mest sandsynlige årsag.

- Hippocampus er et område af hjernen, der lagrer hukommelsen. Alkohol kan gå ind og hæmme hippocampus, så hvis hvis man skader den del af hjernen, vil man opleve hukommelsestab, siger David Woldbye og tilføjer:

- For så vil intet blive lagret i  hukommelsen, og så kan det hele være glemt næste dag.

Det er også derfor, du kan opleve, at fulde mennesker ofte gentager sig selv mange gange i løbet af kort tid. De kan simpelthen ikke huske, hvad de lige har sagt. 

Det er forskelligt fra person til person, om man oplever hukommelsestab ved indtag af alkohol. Nogle kan tåle mere, andre mindre, og derudover spiller genetik også ind, fortæller hjerneforskeren.

Din psykiske tilstand kan spille ind

Dit psykiske velbefindende betyder sandsynligvis også noget for, om du har stor risiko for at opleve hukommelsestab. Det gælder f.eks., hvis du er stresset eller deprimeret, forklarer David Woldbye.

- Stresshormonet kortisol kan også hæmme funktionen af hippocampus. Derfor mener man, , at der kan være større risiko for ’blackout’, hvis funktionen i hjernen i forvejen er belastet af stress.

Så drik hellere en smule mindre, hvis du føler dig stresset eller deprimeret, råder han.

Det kan være farligt

Hjerneforskeren lægger desuden vægt på, at selvom din hukommelsesfunktion fungerer optimalt igen, når du er blevet ædru, så er ‘blackout-tilstanden’ ikke ufarlig.

- Tilstanden i sig selv er lidt farlig, fordi man ikke bare er beruset men faktisk ikke er i stand til at tage vare på sig selv. Du er ret hjælpeløs, fordi du ikke kan huske, hvad der sker, og du måske også opfører dig anderledes end normalt.

Han anbefaler derfor, at man tager sine forholdsregler for ikke at nå til den tilstand.

Undgå ‘blackouts’

For at undgå hukommelsestab, skal man sørge for at spise godt, inden man indtager alkohol, og så skal man ikke indtage mange genstande over kort tid. Derfor er det f.eks. en god idé at holde sig fra shots, mener hjerneforskeren..

- Hvis alkoholen kommer hurtigt ind i hjernen, så er der større risiko for ‘blackouts’, end hvis det er samme mængde alkohol, der bliver indtaget over længere tid. Men at spise et godt fedtholdigt måltid, inden man skal drikke, er også godt. Det kan nemlig forsinke optagelsen af alkohol i blodet, siger David Woldbye.

Så husk rigeligt med mad, inden du skal afsted, hold pause mellem genstandene, undgå shots og drik en masse vand, inden du går i seng for at undgå de værste tømmermænd dagen derpå.