Løb
SPONSORERET indhold

"Derfor løber jeg"

Tre kvinder fortæller om deres forskellige grunde til at snøre løbeskoene og komme af sted uge efter uge.

Af: Julie Vöge Foto: Jacqueline Fluri
01. nov. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Britt Lindblad, 44 år, konsulent i Jyske Bank. Single.
Løber om ugen: 40-55 km fordelt på 3-4 gange, heraf ca. to gange med Spartas løbeklub. Har løbet maraton fire gange, senest til Københavns maraton i maj.

Hvorfor løber du?
– For den tilfredsstillelse det giver mig bagefter. Det er sådan et skulderklap mange gange om ugen at kunne sige: ”Jeg kom af sted. Jeg gjorde det.” Det lidt pudsige er nemlig, at jeg faktisk ikke synes, det er superfedt at løbe. Når jeg er til salsa, er det sjovt undervejs. Det er det sjældent at løbe. Løb er hårdt. Alligevel så sker der et eller andet magisk på de meget lange løbeture – sliddet bliver belønnet med en meditativ tilstand, hvor der sænker sig en stor ro i både min krop og i mit sind. Og det er fedt.

Hvornår begyndte du at løbe?
– For femten år siden, fordi jeg skulle tabe mig. Jeg kunne kun løbe tre minutter på et løbebånd, og så var jeg helt færdig. Efter tre måneder havde jeg tabt ti kilo også hjulpet godt på vej af en Nupo-kur. Efter et halvt års træning kunne jeg løbe 10 km. Dér besluttede jeg mig for, at jeg aldrig mere skulle få brug for at tabe mig igen, for den slankekur var så hæslig. Og jeg har løbet lige siden.

Læs også: Her er løbecoachens bedste råd

Hvordan blev du hooked?
– Det er først inden for de sidste fem år, at løb er blevet mere seriøst for mig. Det hænger nok sammen med, at jeg begyndte i en løbeklub og blev – og stadig bliver – smittet af de andres entusiasme og snak om konkurrencer, løb og tider. Hver gang, jeg har sat mig et ambitiøst mål, så har jeg indfriet det og været enormt stolt og hentet så meget energi i det. En energi som jeg klart er blevet afhængig af, og som gør, at løb i dag er en lige så naturlig del af min hverdag som at børste tænder.

Hvad betyder løb i dit liv?
– Ud over glæden ved at være i god fysisk form, og hente energi ved at være det, så synes jeg, det giver en stor fællesskabsfølelse, når jeg står og er klar til at løbe et løb. Det er faktisk kun, når jeg er syg, at der går flere dage i træk, hvor jeg ikke løber. Det betyder også, at jeg efter en lang arbejdsdag godt kan finde på at løbe en tur sent på dagen – for ud og røre min krop, det skal jeg.

Britts 3 bedste løbetip
1. ”Just do it”. Løb er ikke så kompliceret, som nogle gerne vil gøre det til. Det er bare på med gummiskoene og så derudad.

2. Løb med dine veninder eller i en løbeklub. Det er lettere at løbe længere og hurtigere i fællesskab med andre. Det sker tit, at en veninde og jeg løber en tur sammen, når vi mødes. Så tager vi kaffen bagefter.

3. Husk at løbe dit eget løb og lad være med at sammenligne dig med andre. Hvis du f.eks. har meldt dig til et løb, så lad være med at træne som om, du skal vinde løbet. Træn i stedet som om, du skal være med i løbet. Det giver dig ro til at nyde både træning og løb.

Læs videre på næste side.

Rikke Pedersen, 35 år, sygeplejerske. Gift og har to børn. 
Løber om ugen: ca. 30 - 40 km fordelt på 3-4 gange. Har løbet maraton tre gange, senest til Københavns maraton i maj.

Hvorfor løber du?
– Løb er mit mentale frirum, hvor jeg har god tid til at reflektere over livet. Jeg løber gerne til eller fra arbejde. En tur på 10 kilometer, hvor jeg får tænkt over ting, som jeg har oplevet især på mit arbejde, hvor jeg arbejder med kræftramte kvinder. På sådan en løbetur hjem, fordøjer jeg indtrykkene, og når jeg når frem til min egen hoveddør, er jeg mentalt klar til at være sammen med familien. Jeg løber også for at holde vægten. Når jeg løber, så er der plads i kalorieregnskabet til at kunne skeje ud en gang imellem, uden at det kan mærkes på tøjet.

Hvornår begyndte du at løbe?
– Jeg begyndte, da børnene var små, for det var den mest fleksible træningsform. De hold, jeg kunne følge i et fitnesscenter, lå gerne lige omkring spisetid, og det gik ikke. Jeg gik faktisk i gang med at træne til et maraton lige med det samme. Måske fordi min ene søster havde løbet så mange, så det virkede ikke som en uoverkommelig størrelse for mig.

Læs også: Sådan kommer du fra 5 km til et halvmaraton

Hvordan blev du hooked?
– Det gjorde jeg med det samme. Jeg kunne hurtigt mærke, at jeg forbedrede min form og mine tider. Og da jeg løb over målstregen efter mit første maraton, var det så vildt at have indfriet dét mål, at jeg straks måtte sætte mig et nyt. Der er perioder, hvor jeg ikke løber så meget, men når der er gået et stykke tid, føler jeg, at det er tid til at skrue op for løbet, og så sætter jeg mig et mål, f.eks. et nyt løb, som jeg aldrig har prøvet før. Jeg synes nemlig, at det er sjovt at løbe i nye terræner og se nye steder. Desuden oplever jeg gang på gang, at stemningen lige før og under et løb er til at blive høj af. Uanset om det gælder et maraton eller et 5-kilometers kvindeløb.

Hvad betyder løb i dit liv?
– Løb giver mig både energi og et mentalt frirum. De dage, jeg ikke løber, føler jeg mig klart mere træt om aftenen. Den glæde, jeg har ved at løbe, deler jeg også med min mand og til dels mine børn. De synes i hvert fald, det er sjovt en gang imellem at cykle med på ruten, og de kan godt lide at tage tid på min mands og mine spurter i skoven. På den måde er træningen nogle gange et helt familieprojekt. Et hyggeligt et.

Rikkes 3 bedste løbetip
1. Sæt dig et mål, så du har noget at løbe hen imod. Det kan være et løb, hvor du enten udfordrer dig selv på distancen eller tiden.

2. Investér i et løbeur, der fortæller dig, hvor hurtigt du løber hver en kilometer. Det gør det let at udfordre sig selv med hensyn til at løbe hurtigere og lettere at være mere udholdende, når løbeturens endelige kilometerantal står på urskiven.

3. Med god musik på iPod’en kan du nogle gange lige få lidt ekstra fart i skoene. Husk også at løbe uden musik en gang imellem, så du mærker og hører dig selv og naturen.

Læs videre på næste side.

Kristine Naalkjær, 29 år, studerende. Single. Ingen børn.  
Løber om ugen: 20-35 km fordelt på 3-4 gange. Har løbet halvmaraton og løb på 5 og 10 km.

Hvorfor løber du?
– For sundhedens skyld. Jeg er slank og normalbygget, så det er ikke for at tabe mig. Når det er sagt, så har jeg en bachelor i ernæring og sundhed, så jeg er ganske klar over, hvad kost og motion betyder for vores sundhed og udseende. Det er altså også en måde at holde status quo rent fysisk. Indtil for to år siden, løb jeg også meget for glædens skyld, men jeg mangler motivation for tiden. Det betyder, at mine ture er blevet nogle kilometer kortere, men jeg håber, at en form for fornyelse i min træning kan ændre det. Jeg leder faktisk efter en løbemakker, så det at løbe bliver en lidt mere social ting for mig.

Hvornår begyndte du at løbe?
– Da jeg var barn og ung, spillede jeg en del håndbold, hvor vi løbetrænede, så løb har altid været en del at mit liv. Da jeg som 17-årig droppede håndbold, fortsatte jeg med at løbe, fordi jeg kunne lide det, og fordi det er så fleksibel en motionsform, som er nem at passe ind i en hverdag fuld af venner, skole, familie og arrangementer. Jeg løber mest om eftermiddagen, hvor jeg har mest energi. Skal jeg noget om eftermiddagen, så løber jeg undtagelsesvist om morgenen. Det er bare ikke ideelt, for jeg kan hverken løbe langt på tom mave eller lige efter, jeg har spist.

Hvordan blev du hooked?
– Det er så stor en fysisk tilfredsstillelse at komme hjem efter en løbetur. Det giver mig et mentalt kick, som jeg nok er lidt afhængig af. Det kick oplevede jeg allerede som barn og ung, når jeg løbetrænede, så hooked har jeg nok altid været. Løb betyder lige præcis så meget for mig, at jeg godt kan finde på at sige nej tak til en kop kaffe med en veninde for i stedet at komme hjem og løbe, hvis jeg først havde planlagt det. Det er ikke sådan, at løb begrænser mit sociale liv, for så presser jeg veninden og kaffen ind på et andet tidspunkt, men det er vigtigt for mig at overholde de træningsaftaler, jeg har med mig selv. Heldigvis har jeg intet imod at løbe sent om aftenen, og det giver mig flere muligheder for at kunne løbe uden at gå “glip” af noget andet. Faktisk føler jeg mig altid enorm sej, når jeg løber af sted i mørke – og så løber jeg lige lidt hurtigere.  

Hvad betyder løb i dit liv?
– Det er så vigtigt, at jeg i starten af ugen lægger motion ind i mit ugeprogram. Når først, tiderne er plottet ind i kalenderen, så er det meget sjældent, at de bliver aflyst. Ud over løb, træner jeg en gang imellem roning og cykling i fitnesscenter, og intervaltræner på et løbebånd før et løb, for det kan være svært at presse mig selv til at spurte helt vildt mellem to lygtepæle. Men jeg foretrækker til hver en tid løb i naturen frem for træning inde i et fitnesscenter.

Kristines 3 bedste løbetip
1. Hvis du godt kan lide at konkurrere med dig selv, så download Endomondos gps-program, hvor en speakerstemme siger, hvor hurtigt du har løbet efter hver kilometer. Det får dig lige at stramme op og sørge for, at næste kilometer ikke bliver løbet langsommere. 

2. Gør en dyd ud af udstyret. Jo federe udstyr jeg løber i, desto mere sporty føler jeg mig. Det giver mig et kick og faktisk også energi til at løbe bedre. Løbesko skifter jeg en gang om året, og det tror jeg alle løbefødder har godt af.

3. Løb længere i mørke. Når det er mørkt, kan det være svært at bedømme afstande, og derfor har jeg selv en tendens til at kunne løbe lidt længere efter, solen er gået ned. For ikke at falde over noget, så løb på oplyste stier.

Læs også: Dine løbesko beskytter ikke mod skader