Kvinde sover middagslur

Foto: Getty Synes du, det er dejligt lige at snuppe en ”morfar” på sofaen i løbet af dagen? Så skal du bare fortsætte med det. Se her hvorfor

Derfor skal du tage en middagslur

Vidste du, at der er mange positive effekter ved at tage en middagslur? Her er 3 tips til den perfekte middagslur.

Forskning viser, at en lille lur i løbet af dagen har en række positive effekter.

"Man lader batterierne op. Og koncentrationsevnen og reaktionsevnen forbedres. Man fungerer simpelthen bedre – og man har det også bedre," siger Børge Sivertsen, der er søvnforsker ved Folkehelseinstituttet i Norge.

Er du en af de mange, der kæmper med nattesøvnen, bør du dog afholde dig fra at sove om dagen, slår han fast. Men er du typen, der sover godt efter mørkets frembrud, ja, så er det bare med at snuppe en morfar på sofaen i løbet af dagen.

TIDSPUNKT OG LÆNGDE
Det er dog vigtigt at huske på et par ting, før du smækker fødderne op. Tidspunkt og varighed af middagsluren er nemlig ikke uden betydning. Ifølge Sivertsen er en lur på 15-20 minutter det ideelle, men mange vil også have gavn af 5-10 minutter på langs.

"Det tager ca. en halv time at falde i dyb søvn, og dyb søvn er vigtig for mennesker, men vi bør gemme den til natten," fortæller søvnforskeren. Falder du i dyb søvn om dagen, stjæler du nemlig fra din nattesøvn.

"Det kan medføre en dårligere søvnkvalitet og gøre, at du vågner flere gange i løbet af natten," forklarer han. Du bør heller ikke tage din middagslur for sent på dagen. Der kommer du nemlig nemt til at sove mere end de anbefalede tyve minutter, og der er fare for, at du begynder at gå ind i den dybe søvn. Efterfølgende vil du så føle dig groggy og uoplagt, og mange vil som sagt få problemer med at sove ordentligt om natten.

Læs også: Svært ved at komme ud af sengen? Her er 5 tips til at komme op

EFTER FROKOST
En middagslur om formiddagen er det allerbedste, helst omkring frokosttid, da det her er normalt at få en periode, hvor man er lidt træt eller uoplagt og præsterer dårligere, forklarer Sivertsen. Han mener, at arbejdspladser med fordel kunne indføre mulighed for at tage en lille middagslur i arbejdstiden - enten ved at stille et soverum til rådighed eller bare have et sted, hvor der er madrasser, liggestole eller en sofa.

"Man kan jo også improvisere ved at lægge hovedet ned på skrivebordet," siger han. Et kvarters tid på øjet vil nemlig skærpe din hjerne og gøre dig mere oplagt, men forskning viser faktisk også, at luren kan medvirke til at bekæmpe stress og dermed forebygge stressrelaterede sygdomme. Flere steder i Sverige har man derfor indført muligheden for at tage en middagslur på jobbet. Med det resultat, at sygefraværet er faldet. Fordelene ved en powernap er altså mange, og du behøver altså ikke føle dig doven eller lad, hvis du tager en lille morfar på sofaen eller kontorstolen.

"Siesta er jo også helt almindeligt i middelhavslandene og i Latinamerika. Og selvom siestaen ofte er knyttet til klimatiske og kulturelle forhold, er der ingenting i vejen for også at indføre en tilsvarende, men noget kortere pause, under koldere himmelstrøg," afslutter søvnforskeren.

Læs også: Sådan slipper du af med sorte rande

DEN PERFEKTE MIDDAGSLUR:

  • Hvor lang? Den perfekte middagslur må ikke være for lang. Tricket er ikke at sove mere end 20 minutter. Eller for at være helt præcis – du skal afbryde luren, før den går ind i den dybe søvnfase. 10-20 minutter bør være optimal for de fleste. Sover du mere, kan du føle dig groggy og uoplagt, når du vågner.
  • Hvor? Det er ikke nødvendigt at ligge ned. Målet er at få hoved og krop i en tilstand af ro.
  • Hvornår? Tidspunktet for luren er ikke ligegyldigt. Det optimale er ved middagstid og helst ikke efter kl. 16. Du må dog gerne tage en lur senere, hvis ikke du har problemer med at sove om natten. Husk i det hele taget, at har du problemer med nattesøvnen, bør du slet ikke sove om dagen.

VIDSTE DU...

... at forskere ved Harvard School of Public Health i USA og University of Athens Medical School i Hellas mener, at de har fundet bevis for, at en middagslur kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme med en tredjedel?

Se, hvad vi ellers skriver om: Søvn, Energi, Velvære og Hjertet