Lykke
Dét gør dig lykkelig

Dét gør dig lykkelig

Trordu, at duville blive mere lykkelig, hvis du fik alt, hvad du ønsker dig?Læs med her.

Mystisk nok er der temmelig stor forskel på, hvad vi tror, der gør os lykkelige, og hvad der i virkeligheden gør os lykkelige. Så hører du til dem, der er overbevist om, at du ville være meget mere lykkelig, hvis du får flere penge, et vægttab, en ny kjole og en ny frisure eller det hele på en gang, så læs med her. For du tager fejl. Ingen af de ting vil nemlig gøre dig særlig meget lykkeligere, fortæller lykkeforsker og professor ved University of California, Sonja Lyubomirsky i sin bog "Sådan bliver du lykkelig".

Godt nok vil du opleve en lykkefølelse ved f.eks. lige pludselig at få en masse penge, men som Sonja Lyubomirsky påpeger, vil den kun vare i et kort tidsrum, da vi som mennesker hurtigt vænner os til en ny situation, og derfor begynder at tage den for givet.

Men hvad er så ægte lykke? Og hvordan finder du den, så du undgår at skulle hoppe fra lykkefix til lykkefix? For at besvare de spørgsmål, skal du lige kende lykketeorien:

Ifølge Sonja Lyubomirsky er 50 procent af din lykkefølelse medfødt (lige som nogle er født med brune øjne, er nogle også født mere lykkelige). 10 procent udgøres af dine livsvilkår (f.eks. om du har penge, er gift, har børn, er smuk osv.). De sidste 40 procent skyldes din adfærd. Så det er altså her, du skal sætte ind, hvis du vil have mere lykke på kontoen. Når det kommer til, hvilken adfærd lykkelige mennesker udviser, er forskerne noget frem til følgende:

De bruger tid på venner og familie
De har nemt ved at udtrykke taknemmelighed for det, de har
De er hjælpsomme
De er optimistiske
De prøver at leve i nuet
De dyrker regelmæssig motion
De har sat sig livslange mål og ambitioner
De håndterer deres kriser (dem har de også!) med selvtillid og styrke

Danske kvinder i gennemsnit
Børn: Vi er 29 år, når vi føder vores første barn. I 1970 var tallet 24 år.
Bryllup: Vi er 32 år, når vi bliver gift første gang. Mænd er 35 år.
Løn: Vi tjener 34.110 kr. om måneden – inklusiv pension. For mænd er tallet 40.285 kr.
Tro: 82 procent af os er medlem af Folkekirken, mens det kun gælder for 78 procent af mændene.
Alder: Vi bliver 81,6 år. Mænd bliver 75,3 år.

Kilde: Danmark i tal 2013, Danmarks Statistik

LÆS OGSÅ: Kræver du for meget af livet?

Lad kroppen gøre dig glad
Nej, okay... måske kan kroppen ikke ligefrem gøre dig glad, hvis du er sur, trist og deprimeret, men ifølge psykolog Irene Oestrich har din kropslige holdning indflydelse på både dit humør og din energi. I bogen "Slip Bekymringerne" kommer hun med tre gode råd til, hvordan du kan alliere dig med din krop og finde større glæde.

1. Indtag en oprejst kropsholdning – det vil sige stræk dig godt og grundigt, ret ryggen og stram ballerne. Det er en holdning, der kommer af indre styrke og velvære, men det er også en holdning, der kan skabe indre styrke og velvære.
2. Gå i raskt tempo, tag lange skridt, træk skuldrene tilbage og hold hovedet højt hævet.
3. Påvirk din hjernes biokemi i en positiv retning ved at udvise positiv adfærd og tænke positive tanker.

Dyrk de gode gerninger
Ligesom kost og motion spiller en rolle for dit humør, gør gode gerninger det også. Ja, man taler ligefrem om helper's high. Undersøgelser viser også. at f.eks. frivilligt arbejde kan kædes sammen med et bedre helbred. Er du ideforladt, når det kommer til gode gerninger, så gå ind på Frivilligjob.dk og lad dig inspirere... Ellers kan du jo altid begynde med at lade en (eller to) komme foran dig i køen i Netto.

Kilde: Psychologytoday.com

LÆS OGSÅ: Kan din krop det, den skal?

TEMA OM DET GODE LIV

Er dit liv, som det skal være? Ved du, hvad der gør dig lykkelig? Og hvad kan du overhovedet tillade dig at kræve? Hver dag i en uge vil vi bringe små artikler med tal, fakta og tips, så du kan lave et kvalitetstjek af dit liv og se, om du har dine prioriteter i orden.

I temaet indgår følgende artikler:
Det kan du kræve af dit liv
Kan din krop det, den skal?
Dét gør dig lykkelig
Spis godt uden forbud
Lad kroppen gøre dig glad
Vred med glæde
Lev uden fortrydelse

(de markerede artikler er publicerede - de øvrige vil være tilgængelige i løbet af uge 37 og 38).