Det siger dine tænder om din sundhed

Foto: Getty 49% af danskerne ved ikke, at sunde tænder og et godt helbred hænger sammen.

Det siger dine tænder om din sundhed

Vidste du, at dine tænders sundhed kan påvirke din krops helbred? Dårlige tænder skaber grobund for bakterier, der kan sprede sig til resten af kroppen. Bliv klogere på gebissets sundhed lige her.

De fleste ved, at det er vigtigt at holde tænderne fri for huller. Men alt for mange ved ikke, at dårlige tænder og manglende mundhygiejne kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Hvis det er nyt for dig, er du ikke alene, for knap halvdelen af danskerne kender heller ikke til sammenhængen. Men infektioner i mund og tænder kan rent faktisk være med til at udvikle eller forværre sygdomme, særligt diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Bakterier vandrer i kroppen 

Har du f.eks. paradentose – betændelse i vævet omkring tænderne – kan bakterierne vandre fra mundhulen med blodet ud i andre dele af kroppen og skabe betændelse dér, f.eks. i hjerteklapperne, og det er en livstruende tilstand. Flere undersøgelser peger også på, at paradentose kan øge risikoen for åreforkalkning i hjertet.

Men infektioner i munden og tænderne kan også forværre andre sygdomme som leddegigt og lungebetændelse og være særligt farligt for dig, der måske allerede har nedsat modstandskraft på grund af anden sygdom eller medicin. Har du sukkersyge, skal du i øvrigt være særlig omhyggelig med tandbørsten og tandtråden, da dårlige tænder kan gøre din diabetes værre – men omvendt kan din diabetes også forværre tændernes tilstand, så du skal passe ekstra godt på dem.

Hold tænderne sunde 

Det er altså vigtigt at passe godt på tænderne, særligt hvis du er hjerte- eller diabetespatient, men også hvis du vil forebygge disse eller andre sygdomme. Du bør derfor gå til tandlægen i hvert fald hvert halve år for at få tjekket tænderne, og selvfølgelig oftere, hvis du kan mærke, at der er noget galt.

Tørhed i munden er f.eks. tegn på, at du mangler spyt, som er med til at smøre slimhinderne og beskytte tænderne, og det kræver derfor et ekstra besøg hos tandlægen. Derudover skal du selvfølgelig spise sundt og undgå for mange søde, men også sure, sager, og være opmærksom på, at selv sukkerfri sodavand og danskvand kan skade tændernes emalje. Sidst, men ikke mindst, skal du selvfølgelig huske at børste tænder mindst to gange dagligt og bruge tandtråd til at fjerne madrester mellem tænderne.

Kilder: Tandlægeforeningen, Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen & DR Sundhed.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sundhedstips og Bakterier