Det skal du spise for at få en sundere krop

Det skal du spise for at få en sundere krop

”Du er, hvad du spiser.”

Forskning viser med stor tydelighed, at vores kost påvirker os mere, end vi er klar over. Kosten kan ikke blot påvirke menneskets fedtprocent og blodsukkerniveau, men også kolesteroltal og en lang række andre parametre. Det er videnskabeligt bevist, at rigtig mange sygdomme – ikke mindst livsstilssygdomme – skyldes forkert kost. Blandt de mest udbredte livsstilssygdomme taler man om fedme, overvægt, diabetes og hjertekarsygdomme.

Består din kost udelukkende af junkfood og søde sager, så må du forvente, at din krop og dit helbred udvikler sig derefter. Ergo er det ubeskriveligt vigtigt at tænke over, hvad man putter i munden.  

Dine gener spiller en rolle

Man kan komme langt med hyppig motion og sund kost, men man kan ikke komme uden om at ens gener spiller en vis rolle. Dine gener er nemlig med til at bestemme, hvor meget du vejer, hvor meget du forbrænder, og hvordan fedtet fordeler sig på dig. Hvad angår gener, så har man gennem længerevarende studier fundet ud af, at der er en meget tæt sammenhæng mellem fedme og gener. Man har desuden erfaret, at både appetit og fedtfordeling kan være genetisk betinget.

Dårlige gener eller ej, så kan man beskytte sig selv mod de mest alvorlige livsstilssygdomme ved at spise rigtigt og ved at være fysisk aktiv.

Det skal din kost bestå af

Drømmer du om en sund og velfungerende krop, så er du muligvis nødt til at lave om på din livsstil. I den anledning skal der naturligvis sættes fokus på kosten og kostkildskud, da ens indtag af mad og drikke påvirker en både fysisk og psykisk.

Om du skal indtage kosttilskud eller ej afhænger af, om du får dækket dine sundhedsmæssige behov gennem kosten. Det er for eksempel meget vigtigt, at du imødekommer dit proteinbehov, idet protein er musklernes byggesten. Indtager du ikke nok protein gennem din kost, så kan du købe proteinpulver, proteinbarer eller andre proteinprodukter på nettet. Foruden proteinpulver kan man også få gavn af fiskeolietabletter og vitaminpiller.

Så hvad skal du spise og drikke for at indfri dit ønske om en sundere krop? Det kan du blive lidt klogere på herunder:

  • Fuldkornsprodukter (fibre gavner fordøjelsen og giver en god mæthedsfornemmelse)
  • Frugt og grønt (det høje indhold af vitaminer, mineraler m.v. gavner immunforsvaret)
  • Vand (et højt væskeindtag er afgørende for at opretholde kroppens funktioner)
  • Magert kød (kødets høje proteinindhold gavner dine muskler)
  • Mælk (en halv liter mælk om dagen er med til at holde dine knogler stærke)
  • Kosttilskud (ifald du ikke indtager nok protein e.l. gennem kosten)
  • Chiagrød (holder dit blodsukker stabilt)
  • Bær og nødder (i moderate mængder)

Nu hvor vi taler om kost og sundhed, er det relevant at pointere, at man naturligvis bør holde sig fra både kulsyreholdige drikkevarer, slik, kaffe, energidrik, junkfood og andre fødevarer, som ikke gør noget godt for hverken fysik eller psyke. Derforuden bør man naturligvis kvitte cigaretterne, ifald man er hoppet i nikotinfælden.