Det sker der i kroppen, når du soler dig
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når du soler dig

Når det føles så godt, så må det da også være sundt. Eller hvad? Bliv klogere på, hvad der sker i din krop, når du slikker sol.

Af: Christina Bølling
05. jun. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Huden
Rynker, hudforandringer og cancer... Mon ikke du kender til alle solens skyggesider? Men gør dig klar til at høre om de lyse sider, for så snart du har solfaktor på, kan UVA og UVB blive hudcellernes bedste venner. Blandt andet virker sollys stærkt bakteriehæmmende, og sår heler hurtigere og mere effektivt i solen.PS. Måske har du hørt om forskeren Niels Finsen? Det var opdagelsen af solens bakteriehæmmende virkning, der gav ham Nobelprisen i 1903.

Kolesterol og blodtryk
Føler du dig ekstra driftig om foråret? Så er der muligvis den forklaring, at sollys i takt med, at det sænker mængden af kolesterol i blodet, øger produktionen af kønshormon. Forskning har vist, at når vi opholder os i solen (og får D-vitamin), kommer der turbo på sædcellerne. Også blodtrykket påvirkes positivt af solbadning, faktisk skal der kun ganske lidt sollys til at sænke blodtrykket hos personer med højt blodtryk.

LÆS OGSÅ: Det sker der i kroppen, når du er deprimeret

Muskler
Sollys øger mængden af ilt i blodet, og formentlig forbedrer det også kroppens evne til at sende ilt ud i vævet herunder til musklerne, nøjagtig som når vi er fysisk aktive. Kroppens evne til at aktivere musklerne, bliver også bedre af sollys.

Immunforsvar
Solen virker som en vitaminpille på immunsystemet, blandet andet fordi mængden af hvide blodlegemer, de såkaldte lymfocytter, stiger, når vi udsættes for sollys. Lymfocytterne spiller en afgørende rolle for kroppens evne til at modstå infektioner.

Humør
Det indre ur, også kaldet den cirkadiske rytme, bestemmer, at vi er vågne, når det er lyst, og omvendt bliver trætte om aftenen, hvor lysmængden falder. Den er naturligvis styret af solen, og på de nordlige breddegrader med få lyse timer i vinterhalvåret, ses også flere tilfælde af SAD (Seasonal Affective Disorder). Selv om lysterapi hjælper, så er der dog kun 10.000 lux i en lampe sammenlignet med solens 100.000 lux.

Knogler
Stærke knogler har brug for kalk og D-vitamin. Mælk og mælkeprodukter indeholder rigtig meget kalk, som optages endnu bedre og hjælper knoglerne ekstra, når det kombineres med D-vitamin. 90 procent af det D-vitamin, kroppen har brug for, får vi via sollys (hvis vi altså ikke er mørkhudede, er dækket til eller på anden vis ikke får lys nok). Så lidt som 30 minutters dagslys er tilstrækkeligt for de fleste. Kroppen omdanner selv UVB-strålerne via en kemisk proces i huden til det vigtige vitamin. I vintermånederne må man ty til mad med højt indhold af D-vitamin, især fede fisk som for eksempel laks, ørred og sild.


LÆS OGSÅ: Sådan sikrer du motivationen til et sundere liv

LÆS OGSÅ: Denne kur hjalp Signe af med en irriteret tyktarm 

LÆS OGSÅ: Tina spiste sig fra sin PCO