Sofia Manning og Marie Steenberger
SPONSORERET indhold

Marie Steenberger & Sofia Manning: "Giv slip på forbuddene og find tilbage til nydelsen"

Tænk, hvis du aldrig mere behøvede at tælle kalorier og konstant bekymre dig om din vægt. Tænk, hvis du kunne spise lystbetonet og intuitivt og samtidig have den krop, du gerne vil have. Det ER faktisk muligt. Sofia Manning og Marie Steenberger viser vejen.

Af: Marie Louise Truelsen Foto: Line Thit Klein
23. feb. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

Hvordan er dit forhold til mad? Er det let og ubekymret? Eller forstyrret og kompliceret? Er du afhængig af mad? Måske ligefrem misbruger af mad? Rigtig mange kvinder har et forstyrret forhold til både mad, træning og krop. Hvad er sundt? Hvad er usundt? Og hvad feder? Vi bliver bombarderet med nye slankekure, nye måder at spise på, de nyeste superfoods og mere eller mindre videnskabelige undersøgelser, der viser snart det ene og snart det andet. Det er ikke mærkeligt, at man bliver forvirret. Og lidt forstyrret i sit forhold til mad, som egentlig bare burde være et spørgsmål om næring og nydelse. Sofia Manning og Marie Steenberger gør i deres bog ”Madmentor – fra indre kaos til madro” og på deres nye Madmentor-uddannelse op med alle kurene.

Marie: – På madmentoruddannelsen og i vores bog tager vi udgangspunkt i, at dit forhold til mad afspejler dit forhold til din krop. Hvis du har det dårligt med din krop, skælder ud på din krop og hader din krop, så afspejler det sig også ofte i måden at spise på. Typisk straffer du dig selv gennem overspisning eller kontrollerer dig selv hårdt gennem slankekure og alle mulige trends, som kommer og går. Juicekure, detoxkure, suppekure, som der dybest set ikke er noget galt med. Problemet opstår, når alle kurene bliver et cover over, hvad du tænker om dig selv.
Sofia: – Vi vil gerne tilbage til nydelsen. Det at kunne spise alle typer mad med nydelse i stedet for det der evige hadkærligheds forhold, som mange har til mad. Det er faktisk lige præcis det, Madmentormodellen går ud på. Hvis du gerne vil nå frem til det nydelsesbetonede forhold til mad og en gang for alle slippe alle tanker om slankekure, kræver det, at du har lyst til at arbejde med dig selv. Det er ikke noget quick fix.

Hvornår (over)spiser du?

Det lyder måske lidt voldsomt at tale om afhængighed og misbrug i forhold til mad, men det er ifølge Marie og Sofia ikke desto mindre ord, man bliver nødt til at forholde sig til. Mange, der igennem flere år har kæmpet med maden og vægten, er nemlig ramlet ind i en form for magtesløshed. Alle kure er prøvet, og alligevel har man ikke opnået drømmevægten. Så når man i Madmentormodellen taler om madafhængighed, er det simpelthen fordi, der er noget, der er ude af kontrol.
Marie: – Madmentormodellen består af tre dele, som bogen også er bygget op omkring. Første del handler om det forstyrrede forhold til mad. Spiser du for at dulme dine følelser? For at please andre? Eller…? For at kunne arbejde med forstyrrelsen, er man nødt til at få den talt lidt til ro, og det gør man ved at arbejde med såkaldt ”mekanisk spisning”, som er andet trin. Det handler om, at man sætter en ramme ned over forstyrrelsen. Det er en måde at spise på, som gør, at man lige så stille begynder at integrere mange af de fødevarer, som har været dømt ude i lang tid. Pasta, ris, kartofler, fedt eller hvad man ellers har undladt at spise, fordi den nyeste kur foreskrev, at det var usundt eller fedende. Tredje trin er, at man begynder at kunne mærke sin krop igen, og at man begynder at spise intuitivt. Når man har været meget forstyrret i sin spisning, har man slet kunnet mærke sult og mæthed, fordi man har været styret af udefrakommende regler, kalorieberegning, og af folk, der fortæller en, at man skal spise på en bestemt måde. Man har helt glemt, at ens krop faktisk er rigtig god til at fortælle en, hvornår man er sulten, og hvornår man er mæt. Når vi spiser efter en traditionel kostplan, er det stort set de samme fødevarer, der går igen, når vi skal ned i kalorier. Det betyder, at vi hele tiden er lidt småsultne. Vi får ikke en fornemmelse af, hvad der mætter, for meget af det, der mætter, er forbudt. Så spiser vi skyr, som mætter, fordi der er meget protein i, og det gør kylling og fisk også, men hvad så med smør, fløde og så videre? Når man går fra at have et forstyrret forhold til mad til at få et naturligt forhold til mad, er et af hovedprincipperne, at der ikke er nogen fødevarer, som er forbudte. Det handler om at spise det hele, men i de rette mængder.

Er det bare det?

Ifølge Sofia er det at være på slankekur ikke så anderledes end at ønske sig et samtalekøkken eller et sommerhus.
Sofia: – Det er noget med at skubbe tingene foran sig i håbet om, at alting bliver bedre, når man får det nye køkken, det fine sommerhus – eller – når man har tabt sig. På den måde fjerner man fokus fra sig selv. Det fitnesskort, man købte i januar, har måske allerede ligget i skuffen i flere uger nu, men hvorfor? Det er fordi mad og krop ofte bliver til noget med aktiv handling. Du skal PÅ kur. Eller du skal HEN I centeret. Når det gælder mad, skal man i virkeligheden vende det om og ikke handle. Det er en ret velbevaret hemmelighed, at der er en kæmpe frihed i at sidde til en middag og KUN spise det, man har lyst til. Det er lidt som at have en diamant i lommen. Wauw, er det bare det? Jeg kan huske den dag, det gik op for mig, efter jeg havde været i et madmisbrug i over ti år. Gud ja, det er jo bare det, jeg skal. Jeg skal bare spise det, jeg har lyst til og i moderate portioner, så jeg bare lige bliver mæt. Det frigav så meget energi for mig.
Marie: – Men det er ikke en erkendelse, man bare lige får fra den ene dag til den anden. I Madmentormodellen anerkender vi, du kan ikke bare kan hoppe fra at have et svært forhold til mad til at have et normalt forhold. Det er virkelig svært, og hvis man kræver det af sig selv fra den ene dag til den anden, så er risikoen for at fejle rigtig stor. Det er derfor, vi kiler den mekaniske spisning ind.

Nyd din mad

I mekanisk spisning spiser du tre helt normale måltider om dagen. Hverken mere eller mindre. Det lærer dig at sætte grænser for dig selv og din mad, så du kan slappe af og lære din krops behov at kende. De tre måltider skal indeholde alle fødevarer og tricket er at genlære at spise alle typer mad i moderater mængder. Et moderat måltid er ifølge Sofia og Marie ”mere end for lidt og mindre end for meget”. Det er sådan en portion, du typisk ville servere for dine middagsgæster. Og så skal maden nydes. Der skal være ro på, så du faktisk opdager, at du spiser, og hvad du spiser.
Sofia: – Vores model adskiller først mad og følelser. Du skal bare helt enkelt spise de tre måltider om dagen og ingen snacks indimellem. Det giver en enorm ro.
Marie: – Samtidig anbefaler vi, at du fører en kost/følelses dagbog, hvor du skriver ned, hvad der sker i de situationer, hvor du pludselig får en utrolig stor lyst til at snacke mellem måltiderne. På den måde bliver du bevidst om, hvad der får dig til at spise. Rastløshed, behov for trøst, fysisk eller psykisk sult, lækkersult – hvad handler det om?
Sofia: – Det sætter også fokus på, hvad problemet egentlig er ved at være sulten? Det provokerede mig meget, da min madmentor i sin tid sagde det til mig. Det er jo en vestlig ting, at vi skal hele tiden være mætte. Men hvorfor? Når du er sulten, glæder du dig meget mere til måltidet. Hvorimod hvis du er en følelsesspiser, så blev du allerede mæt, mens du købte ind, eller mens du lavede mad. Og den der græssende adfærd er faktisk ret nydelsesforladt.

Intet er forbudt

Når der er ro på den indre dialog omkring mad, når vægten ikke længere svinger voldsomt op og ned, når du ikke skiftevis giver los og lægger restriktioner på dig selv, er du klar til intuitiv spisning. Det betyder, at du spiser, når du er sulten og stopper, når du er mæt men ikke overmæt. Du kan spise alt, og når du har givet slip på tanken om ”forbudte madvarer”, vil du også holde op med at spise ethvert måltid, som var det det sidste. At spise efter principperne i Madmentormodellen handler om at slutte fred med sig selv, og det er en metode, hvor et eventuelt vægttab – hvis det er det, man er ude efter – kommer ganske langsomt. Men hvad nu, hvis man gerne liiige vil være tabe sig 10 kilo inden sommerferien?
Marie: – Man kan jo spørge sig selv, om de ”tab-ti-kilopå- ti-uger-kure”, som man har været på et utal af gange, har virket indtil videre? Madmentormodellen er det lange seje træk.
Sofia: – En af mine klienter, som har kæmpet med sin vægt i årevis, har tabt 12 kilo hen over et år ved at følge Madmentormodellen, og hun siger, at hun ville ønske, at havde gjort det her for mange år siden. Hun vejer stadig ikke det, hun gerne vil, men hun kan se, at hun er på vej. At følge vores model er en opdagelsesrejse, og det er ikke sikkert, det hele er fornøjeligt, for det er livet jo sjældent hele tiden, men det er meget mere fornøjeligt, end at være slave af et slankeregime. At samarbejde med sin krop er langt sjovere end at være i krig med sin krop. 

Du har et forstyrret forhold til mad, hvis du:

◆ Kæmper med dårlig samvittighed i forhold til mad og vægt.
◆ Spiser på dine følelser.
◆ Tænker, at du ikke er god nok.
◆ Overspiser.
◆ Trøstespiser.
◆ Belønner dig selv med mad.
◆ Ser dig selv som svag (manglende vilje).
◆ Er bange for at blive sulten.
◆ Er afhængig af sukker.
◆ Saboterer dig selv.
◆ Undgår visse madvarer/ drikke.
◆ Ser det hele meget sort/ hvidt.
◆ Ikke har ”tid” til at lave sund mad.
◆ Ikke har overskud i dit liv til at kontrollere din mad.
◆ Kæmper med kropsopfattelsen.
◆ Har en frygt for at tage på.

Mekanisk spisning

Det grundlæggende princip for mekanisk spisning er at spise tre – og kun tre – måltider om dagen. Mekanisk spisning kan lære dig at spise hensigtsmæssigt:
◆ Fordi det er helt normalt.
◆ Fordi fire, fem eller flere måltider giver dig alt for mange valgmuligheder.
◆ Fordi to måltider er alt for lidt. Der er for langt imellem dem. Du risikerer at blive alt for sulten og alt for fristet.
◆ Fordi det forhindrer dig i at spise som reaktion på dine følelser.
◆ Fordi når du (kun) spiser tre måltider om dagen, får de enkelte måltider større betydning, de bliver vigtigere for dig og får dig til at spise med større omtanke.
◆ Fordi du automatisk vil anse måltiderne som en måde at give dig selv næring på.
◆ Fordi det i højere grad giver dig mulighed for faktisk at nyde din mad.

Intuitiv spisning

Intuitiv spisning er en naturlig forlængelse af den mekaniske spisning. Du har givet kroppen en pause, og nu er den – og du – klar til at lytte til kroppens signaler om sult og mæthed. At spise intuitivt kræver, at:
◆ Du spiser, når du føler ægte sult og stopper, når du er mæt men ikke overmæt.
◆ Du håndterer dine følelser på andre måder end ved at spise.
◆ Du tillader dig selv at spise al slags mad – intet er forbudt.
◆ Du spiser varieret, groft og med masser af grøntsager.

LÆS OGSÅ: Glutenguide: Jo, du kan godt tåle det

LÆS OGSÅ: Anders Nedergaard: “Slap bare af, kvinde. Du er præcis, som du skal være!”

LÆS OGSÅ: Diet dos & don'ts: 9 grunde til, at du ikke taber dig