8 tips: Elsk dig selv endnu mere
Foto: Getty Hvad er selvkærlighed egentligt?

8 tips: Elsk dig selv endnu mere

Hvis du nogle gange kæmper med din krop, så ræk hånden op. Min påstand er, at mange voksne kvinder kæmper med dette i perioder. I stedet for at ændre din krop, så prøv at ændre din indstilling gennem selvkærlighed.

1. Giv dig selv en time om dagen

Selvkærlige mennesker er kendetegnet ved, at de vælger deres egne behov til. De tager sig tiden til at se den ven, der sætter et smil på læben, gå til yoga eller lade opvasken stå til fordel for en pause. Lad dig inspirere af det. Begynd med at give dig selv en time om dagen til det, du har brug for. Er en time for meget? Så tag en halv, men du skal også have plads. Det er trods alt dit liv.

2. Grin ad brysterne på bussen 

Advarsel. Jeg kommer til at lyde som en gammel kone. Men da jeg var ung, hang der altså ikke bare bryster på busserne i København. Det gør der i dag, for det er reklamer for silikoneimplantater, man kan få, hvis man ikke længere er 17 somre med tilsvarende bryster. På en dårlig dag kan det få selv de sejeste af os til at sukke ved tanken om det, vi selv har under bh’en, men skal vi ikke grine ad det i stedet? At gøre det er i hvert fald den direkte genvej til mere selvkærlighed.

Læs også: Sådan kommer du de ekstra kilo til livs

3. Stop enten/eller-tankegang

Mange af mine klienter taler om selvkærlighed, som noget absolut. ”Jeg elsker mig selv”, eller ”jeg hader min krop”. Men for de fleste er følelserne faktisk ikke absolutte. Vi kender ofte både selvkærligheden og det modsatte. Så selvkærlighed er ikke en absolut tilstand, du skal opnå og være i altid. Det er en indstilling til dig og din krop, som du skal øve. Hver dag. Og selvkærligt rumme at du ikke altid har adgang til.

4. Drop kropsmål

For nogle er det motiverende at have et fast mål om at tabe X antal kilo og være så meget tyndere om maven, men for mange er det vejen til helvede. For målet bliver en endestation, som ikke giver plads til at nyde rejsen. Så hver mindre du får energi af at være på vægten eller måle din mave, så vælg en mere selvkærlig tilgang.

5. Sæt livsmål

Det er langt mere selvkærligt at vide, hvad du vil med dit liv end at vide, hvordan du gerne vil se ud. Så tænk på, hvad der skal fylde i dit liv, og øv dig i at vælge det til. Det kan være super svært at slukke for Netflix om aftenen eller droppe det daglige glas rødvin, men prøv det i en uge. Øv dig i at vælge det til, som ultimativt bringer dig tættere på dine livsmål frem for det, som er rart lige nu.

læs også: Start dagen med nye sunde vaner

6. Hvad føles godt i din krop?

Fremfor at tænke i hvordan din krop ser ud, så tænk på, hvordan det føles at være dig i den. Hvad giver dig en god følelse i din krop? Skriv en liste med tre til otte ting, og det må genre være små ting som at gå tur, hoppe og danse. Sæt tid af til netop de aktiviteter, og mærk hvad det gør ved dig.

7. Forstå din sundhed 

Lad mig lige være tydelig her. Jeg er ikke imod sundhed. Jeg er faktisk megafan! Ligesom jeg har den største respekt for viden, der kan fortælle om farerne ved overvægt og andre livsstilssygdomme. Men mange af dem, der har et negativt selvbillede, er faktisk sunde og raske. Derfor skal du love mig, at før du tænker: ”Åh nej, jeg er for tyk”, at du tager et realitetstjek. At have mave, appelsinhud og overarme, der vinker, er ikke nødvendigvis usundt. Så kend din krop, og dyrk din sundhed, men fuck idealerne der fortæller alle over 32 år med normalvægt, at de er forkerte.

8. Tak din krop

Når du går i seng om aftenen, så brug tre minutter på at takke din krop. Tak dine ben for at bære dig, dine hænder for at arbejde for dig, dine bryster for at være til glæde, din røv for at give dig et fundament at sidde på og din mave for at omsætte din mad til energi og være din hjerne nummer to. Kroppen er da fantastisk!

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Selvkærlighed giver styrke

Hvad er selvkærlighed egentligt?

Lad mig fortælle dig, hvad det ikke er. Det er ikke en hippe-happy-hey-alt-erfantastisk- indstilling. Du kan sagtens være både trist og kritisk, mens du er selvkærlig. Selvkærlighed er værdsættelse og respekt for den, du er. Det er handlinger, som støtter dig i din fysiske, psykiske og spirituelle sundhed. Når vi agerer selvkærligt, vokser vores selvaccept, og vi får en dybere erkendelse af egne svagheder og styrker.

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Psykologi og Selvværd