Endometriose rammer hver tiende kvinde i Danmark.
SPONSORERET indhold

Endometriose: Den skjulte sygdom, der rammer hver 10. kvinde

På trods af sit omfang er endometriose en relativt ukendt sygdom. Den skønnes at ramme op mod hver tiende danske kvinde svarende til ca. 125.000 i Danmark – på verdensplan lider 100 millioner kvinder af sygdommen, som kan resultere i næsten invaliderende smerter ved menstruation, ægløsning og sex samt barnløshed. Alligevel finder mange kvinder først ud af, at de er ramt mange år efter, de får menstruation.

Foto: Alamy
03. dec. 2014 | Sundhed | Eurowoman

Problemet med sygdommen er, at den i første omgang kan være svær at opdage. Tidligere krævede det en kikkertundersøgelse, og flere kvinder beretter om, ikke at blive taget seriøst, når de har siddet over for lægen, fordi det "bare" bliver italesat som (voldsomme) menstruationssmerter.

I dag er processen lettet ved brug af ultralydsscanninger, ifølge Endometriose Foreningen. Men mange kvinder bider de massive smerter i sig, og der går ofte fem til ti år før endometriose bliver diagnosticeret, ifølge Videnskab.dk. Mange tror i de første mange år ofte, at de bare er ramt af ekstra kraftige menstruationssmerter. Én af dem, der troede det, er Eurowomans chefredaktør Anne Lose:

- Jeg kastede op, og hele min krop var i en slags krampetilstand. Den første gang, jeg fik menstruation, lå jeg tre dage i mine forældres seng. Jeg læste alle fire bind af Borte med blæsten. Så kunne jeg glemme smerterne lidt og drømme mig væk. Sådan var det hver måned, da jeg var teenager. Jeg syntes, det var mærkeligt, at det skulle gøre så ondt, men jeg tænkte bare, at det var naturligt. At der bare var nogen, der havde stærkere smerter end andre, forklarede Anne Lose i en personlig beretning om at være ramt af sygdommen i Eurowomans martsnummer 2013.

Vi ved minimalt om hvorfor
Endometriose er en smertefuld og kronisk sygdom, som opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, findes udenfor livmoderen. Det kan skabe en betændelseslignende tilstand i omgivelserne, sammenvoksninger og arvæv. Alt dette kan give voldsomme smerter i underlivet, i starten oftest i forbindelse med menstruationen, men efterhånden også mellem menstruationerne. Nogle gange så kraftige, at kvinderne besvimer eller kaster op.

- Der er ikke nogen, der skal tale til mig eller røre ved mig, når jeg har menstruation. Jeg lukker mig helt inde i mig selv. Man kan kun forstå følelsen, hvis man selv har prøvet det. I dag kan jeg sagtens finde på at fortælle mine kolleger, når jeg har menstruation, for jeg er i en anden verden. Jeg får også hovedpine, og mit humør bliver mærkeligt, fortalte Anne Lose i Eurowoman.

Formand for Endometriose Foreningen, Anne Hovmøller, ser det som et stort problem.

- De her kvinder lider i stilhed. De får typisk at vide, at det er kraftige menstruationssmerter, der ikke kan behandles. Og det er et problem, for så bliver sygdommen ofte værre og ender i værste fald med barnløshed, siger hun til Politiken.

Mislykkede operationer er ikke nogen sjældenhed og barnløshed er ofte resultatet af den udbredte, men relativ ukendte sygdom.

- Endometriose er en af de hyppigste enkeltstående årsager til infertilitet hos kvinder. Typisk har omkring 20-25 procent af kvinderne på fertilitetskliniker endometriose, fortæller overlæge Jens Kristensen fra gynækologisk-obstetrisk afdeling ved Glostrup Hospital til Videnskab.dk.

Den kroniske træt hed er invaliderende
Men smerterne og vanskeligheder med at få børn er ikke eneste problem.

- Mange oplever kronisk træthed, som er mere socialtinvaliderende end smerterne. Kvinderne kan simpelthen ikke overkomme noget, har svært ved at passe deres arbejde, børn og familie, og må alt for ofte sige nej til sociale arrangementer, siger han yderligere til Videnskab.dk

I 2009 satte den internationale endometriose forskningsfond, The World Endometriosis Research Foundation, gang i en undersøgelse, hvor 12 hospitaler fra ti forskellige lande skulle afdække sygdommens omkostninger for både den enkelte patient og samfundet.

Undersøgelsen blev i april 2012 offentliggjort og viste, at kvinderne, der er ramt i Danmark, koster samfundet 8,93 milliarder kroner om året. Det skyldes især tabt arbejdsfortjeneste. Omkostningerne svarer ifølge undersøgelsen til samme omkostninger som ved gigt og diabetes, når man ser på tallene for de 10 lande. 

- Alligevel, i modsætning til disse andre velkendte sygdomme, ser vi en relativt lav investering i forskning i årsag og sygdomsmekanismer for endometriose, sagde Lone Hummelshoj, Chief Executive for World Endometriosis Research Foundation i en pressemeddelelse.

For Anne Lose resulterede sygdommen heldigvis ikke i barnløshed, men hun var ærgerlig over, hun ikke før blev undersøgt.

- Jeg ville ønske, at jeg havde fået lavet en gynækologisk undersøgelse tidligere. Det ville have gjort det lettere for mig at forstå og forklare smerterne. Eksperten, som opererede mig, sagde: "I kvinder kan holde til virkelig meget. I har en virkelig høj smertetærskel." Jeg kunne have kysset ham, da han sagde det. Der er stadig lidt en tendens til at se ned på kvinder med menstruationssmerter, sagde hun i Eurowoman.

Det kan du selv gøre
Har du mistanke til, at du lider af endometriose, skal du kontakte egen læge og få en henvisning til en undersøgelse hos gynækologen.

Bliver det fastslået, at du har sygdommen kan en mulig behandling være hormonbehandling, fx i form af p-piller eller hormonspiral. En operation er ofte nødvendig for at fjerne bl.a. væv og cyster. Dette kan hjælpe på chancerne for at blive gravid. Mange har desuden glæde af zoneterapi, akupunktur, fysioterapi og andre alternative behandlingsformer, men der mangler stadig videnskabeligt belæg for disse.

Selv kan du være heldig at kunne forbedre din situation og afhjælpe smerterne med en kostomlægning, og flere af rådene er i tråd med de officielle kostanbefalinger: Spis rigeligt med grøntsager, magert kød, fede fisk, koldpresset olie, nødder og komplekse kulhydrater som brune ris og fuldkorn. Undgå sukker, hvede, fede mælkeprodukter, rødt kød (især oksekød), koffein og light-produkter.

Smerterne kan også afhjælpes med gigtmedicin som Ipren og Ibumetin eller fx Kodimagnyler og Aspirin, der er baseret på acetylsalicylsyre. Pamol og Panodil er mindre effektive. Vigtige vitaminer er især B-, C- og Evitamin, magnesium, zink, selen og krom.

LÆS OGSÅ: "Jeg ville ønske, at jeg havde fået lavet en gynækolosigk undersøgelse tidligere"

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om det syndige brød

LÆS OGSÅ: Cana fik barn på naturligvis med sin HIV-smittede mand