Er det genernes skyld, at jeg vejer for meget?
SPONSORERET indhold

Så stor en rolle spiller dine gener for din vægt

Se hvad generne betyder for din vægt.

Af:: Christina Bølling
02. jun. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

De spiller I HVERT FALD en stor rolle. Man ved fra tvillinge- og familiestudier, at mellem 60 og 80 procent af vores overvægt er arvelig, men det bliver jo understøttet af vores adfærd. Der er naturligvis ingen, der bliver overvægtige, hvis der ikke er noget mad, fortæller professor i ernærings-epidemiologi og forskningsleder for Enheden for Epidemiologisk Kostforskning på Frederiksberg Hospital Berit L. Heitmann.

LÆS OGSÅ: Bliver du tyk af et lavt stofskifte? 

– Vi lever i et samfund i dag, der fremmer fedme, hvor der er masser energitæt mad, og hvor vi ikke skal lave nær så meget fysisk, som vi gjorde for bare 50 år siden. Det betyder, at de, der er disponeret for overvægt, har brug for mere viljestyrke i dag end tidligere, siger hun og forklarer, at hvis man lader en person, der ikke er genetisk disponeret for fedme leve og spise så vægten holdes, og så lader en anden person, der er disponeret for fedme, leve på samme måde, vil sidstnævnte tage på.

LÆS OGSÅ: Se øvelserne, der giver dig mere selvværd

– Præcis hvor mange kalorier, du skal have mindre om dagen, hvis du er disponeret for overvægt, varierer fra person til person, men det er faktisk ganske små mængder ekstra daglig energi, og ikke voldsom overspisning der leder til fedme. Langt de fleste, der har udviklet overvægt og fedme, har fået mindre end 50-60 kalorier ekstra om dagen, så der er faktisk ikke er så stor forskel i det daglige energiindtag sammenlignet med dem, der ikke er disponeret for overvægt. Man kan måske sige, at hvis en, der er genetisk disponeret for overvægt, skal have 2.000 kalorier om dagen for at holde vægten, så kan en der ikke er disponeret for overvægt spise 2.050 kalorier om dagen, siger Berit L. Heitmann.

Hvor mange af os, der er genetisk disponeret for overvægt, ved man heller ikke med sikkerhed, men Berit L. Heitmann anslår, at omkring en tredjedel af os måske er genetisk disponeret for svær overvægt. Og er du først blevet overvægtig, vil du også begynde at spise mere.

– Når kroppen bliver større, kræver den også mere energi at vedligeholde, og derfor bliver man også mere sulten. På den måde tænker vi ofte, at overvægtige er blevet overvægtige, fordi de spiser væsentligt mere end normalvægtige, men det er altså ikke nødvendigvis sådan, det startede ud, fortæller Berit L. Heitmann.

LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at tale pænt til dig selv i spejlet

LÆS OGSÅ: Kan du komme i mental balance på 3 uger?

LÆS OGSÅ: Mød 3 sunde afhoppere: Farvel ekstreme sundhed