TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Er din slankekur usund?
Foto: Bulls Er din slankekur usund?

Populære slankekure

Her er de mest populære slankekure

Selv om de fleste gerne vil leve sundt, så vores krop kan holde os stærk og aktiv i mange mange år, er det ikke altid sundheden, der er i højsædet, når vi vælger slankekur. Vi vil se hurtige resultater på vægten, men hvor sund er kuren egentlig? Få svaret her, og få vejledning til at vælge den rigtige slankekur til dig.

Kate Middletons talje, Jennifer Anistons sportstrænede krop, Gisele Bündchens lange tonede ben, Kelly Osbornes utrolige vægttab... overskrifter og billeder skriger os i møde fra store dele af de blade, mange af os elsker at bladre i. Efterfulgt af jublende lovprisninger af de mirakelkure, der har givet de kendte kvinder deres attråværdige kurver – eller mangel på samme. Og det er let at lade sig friste af løfter om at tabe 10 kilo eller mere på en måned. Men der er rigtig god fornuft i at tænke sig om, inden man hopper på tre uger med citronsaft eller andet af samme skuffe. For selv en kur, der umiddelbart ser sund ud, kan være skadelig for din krop.

Vi bad Søren Toubro, overlæge på forskningsklinikken Reduce, der undersøger en lang række livsstilssygdomme som fedme, sukkersyge og forhøjet blodtryk, om at tage stilling til en række af de mest populære kendis-kure netop nu, og vende sundhedstommelfingeren op eller ned.

ATKINS
Hvad går kuren ud på? Atkins-kuren er en kulhydratfattig diæt skabt af Robert Atkins i 70'erne, der blev meget populær omkring årtusindskiftet, faktisk i sådan en grad at pasta, ris og brød blev udnævnt til slankefjende nummer et. Grundprincippet i Atkins er, at du ved at spise et minimum af kulhydrater kan tvinge kroppens stofskifte ind i en mere eller mindre permanent undtagelsestilstand, hvor den i stedet for at forbrænde glucose skabt af kulhydrater, begynder at forbrænde fedt. Samtidig sænkes appetitten, sandsynligvis grundet den længere tid det tager kroppen at nedbryde fedt og proteiner i forhold til kulhydrater. Atkins-tilhængere hævder, at kuren kan nedsætte risiko for type 2 diabetes og virke forebyggende på hjertekarsygdomme, mens andre studier antyder, at kuren kan give knogleskørhed, nyresten og betændelsestilstande i kroppen. Derudover er en ufarlig, men ubehagelig, bivirkning, dårlig ånde samt en metallisk smag i munden.

Atkins-kuren har fire faser. Først en meget restriktiv indkørselsfase, der anbefales at vare i to uger, hvor du stort set kun må spise kød – og maks 20 gram kulhydrat om dagen. Derudover kød, fisk, smør, olie og æg ad libitum. I vægttabsfasen øges mængden af kulhydrat med 5 gram om ugen, indtil vægten stagnerer, herefter tages 5 gram af mængden hver dag, til vægttabet begynder igen. Denne mængde bibeholdes indtil den ideelle vægt er nået, og udfasningen begynder, hvor du langsomt begynder at tilføre kosten flere kulhydrater igen.

Berømte fans:
Jennifer Aniston, Minnie Driver, Jennifer Lopez, Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger.

Lægen siger:
Plus: – For diabetikere med et stort indtag af simple kulhydrater, kan Atkins betyde en bedring i blodsukkerreguleringen.

Minus: – Atkins minder i sin sammensætning om fed proteinrig julemad baseret på animalske produkter – så kan man jo selv vurdere den eventuelle vægttabseffekt. Risikoen for hjertekarsygdomme stiger som følge at forhøjet LDL kolesterol. De fleste vil desuden opleve forstoppelse, når fiberindtaget reduceres.

DUKAN
Hvad går kuren ud på? Dukan er en videreudvikling af Atkins og er udviklet af den franske ernæringsguru Dr. Pierre Dukan. Den primære forskel på Atkins og Dukan er, at Dukan er langt mere fedtfattig. Ligesom i Atkins lægges der ud med en angrebsfase, hvor kroppen skal introduceres for de nye madvaner, så Cruise-fasen, hvor du opnår den ønskede vægt, konsolideringsfasen, der skal hjælpe dig til at holde vægten og endelig den permanente stabilitetsfase, som skal følges resten af livet med minimale udsving.

Angrebsfasen varer ti dage, hvor det kun er tilladt at spise proteiner, for at sikre et hurtigt vægttab – og dermed top-motivation. I modsætning til Atkins er mælkeprodukter tilladt samt en daglig spiseskefuld havreklid. I Cruise-fasen, der kan vare så længe det er nødvendigt, veksles mellem dage kun med proteiner og dage med en kombination af grøntsager og proteiner, med maks. fem dage af hver i træk.

Konsolideringsfasen varer ti dage for hvert kilo, man har tabt, og er derfor en temmelig langvarig proces. Her er det tilladt at spise grøntsager og proteiner hver dag samt en enkelt portion frugt, to skiver groft brød og en lille smule skæreost. Når konsolideringsfasen er ovre, er det en til to gange om ugen tilladt at spise, hvad man vil – med måde og fornuft naturligvis – og en dag om ugen skal man kun spise proteiner, ligesom man hver dag (resten af livet) skal spise tre skefulde havreklid.

Berømte fans: Jennifer Lopez, Gisele Bündchen, Renee Zellweger, Cameron Diaz, Catherine Zeta-Jones, Pippa Middleton.

Lægen siger:
Plus: – Dukan er en tilpasset Atkins med mulighed for at reducere fedtindtaget og øge fibermængden, hvorved forstoppelsesproblemer skulle blive afhjulpet.

Minus: – En stor del af det initiale vægttab kan som ved Atkinskuren forklares ved en reduktion af glykogen-depoterne. Hvilket betyder, at man hurtigt tager på, hvis man igen øger kulhydratindtaget. Betydningen af eventuelle vægttabsændringer er kun forbigående, med mindre man fastholder de nye kostvaner.BABYMADS-DIÆTEN

Hvad går den ud på? Babymadsdiæten er også kendt som The Tracy Anderson-method, fordi den er udviklet af den populære celebrity-træner, men har fået sit øgenavn, fordi der udelukkende indtages mos af frugter og grøntsager under kuren. Hele 14 portioner på en dag. Den første uge, The Nutritrient Boost-ugen, er det ikke tilladt at indtage nogen former for fast føde. Kun juicer og grøntsagsblandinger, kørt gennem foodprocessor. I uge 2, "Body Reset-ugen", spiser du en let sund morgenmad og en frokost, der er rig på proteiner, men med et minimum af fedt og kulhydrater. Aftensmaden udgøres af en måltids-erstatningsbar. Uge 3 er det tilbage til mosen. Her er ingen former for behandlet mad, mælkeprodukter, krydderier, olie, alkohol eller koffein tilladt.

Berømte fans:
Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Cheryl Cole, Reese Witherspoon, Lady Gaga.

Lægen siger:
Plus: – Noget af det initiale vægttab kan sikkert forklares ved, at "maven" (læs tarmen) tømmes. Diæten falder ind i tidens trend med juice- og smoothiebarer, hvilket letter tilgængeligheden i hverdagen.

Minus: – Der er ingen sundhedsmæssige gevinster ved øget indtag af primært de vandopløselige vitaminer, da danskerne generelt er godt dækket ind med disse. Man kunne forestille sig, at den manglende tygning øgede risikoen for huller i tænderne. Hvis man fortsætter tredje uge-plan igennem længere tid, det vil sige kun spiser mos, er der derudover en risiko for at indtaget af de essentielle fedtsyrer bliver for lavt.THE 120 YEAR DIET
Hvad går kuren ud på? 120-års planen handler mere om livsstil, end den er en egentlig kortsigtet slankekur, men den garanterer alligevel et stort vægttab. Kuren er skabt af UCLA pathologist Roy Walford, og grundprincippet er, at jo færre kalorier du indtager, jo sundere er du – og jo længere lever du i sidste ende. Grundprincipperne bygger på studier af mus og aber, der angiveligt lever omkring 50 procent længere, når de får mindre mad. Selvom samme studier ikke viser årsagen.

Kuren er temmelig restriktiv, 1.500 kalorier om dagen, hvilket lyder rimeligt på kort sigt – men forestil dig at leve af så lidt resten af livet! Målet er at få et BMI på 18, hvilket er lige på grænsen til undervægt. Du kan i princippet spise, hvad du vil på kuren, bare du ikke når over det magiske kalorietal. I praksis er du dog nødt til at holde dig til lavkaloriemad, for overhovedet at få nok. Både på tallerkenen og i forhold til de nødvendige næringsstoffer. Det vil sige grøntsager, frugt og god olie fra avocadoer og nødder. Og et omfattende dagligt kalorieregnskab.

Berømte fans: Courtney Cox

Lægen siger:
Plus: – Det er korrekt at samfundets vægtproblemer og følgesygdomme heraf skyldes et for stort energiindtag. Dette kan igen forklares ved større varetilgængelighed og velstand, der giver mulighed for at købe fødevarer. Så en reduktion af energiindtaget er en god vej frem.

Minus: – Meget store restriktioner og i givet fald hele livet, svarer ofte til en anbefaling om at holde vejret: det varer kun et stykke tid, før man må opgive sit forehavende. 1.500 kcal vil også betyde en reduktion i muligheden for fysisk aktivitet. Herudover begrænses udbuddet af fødevarer, hvis kosten skal være lødig med hensyn til vitaminer og mineraler.

STENALDERDIÆTEN
Hvad går kuren ud på? Grundprincippet i stenalderkuren er, at vi kun bør spise kost, der også var tilgængelig for vores forfædre, inden jægere blev til samlere og agerbrugere. Det vil sige kød, fisk, grøntsager, frugter, rødder og nødder. Op mod 65 procent af kosten skal være animalske fødevarer, mens maks 45 procent må stamme fra planter. Kornprodukter, bælgfrugter, salt. Sukker og mælkeprodukter er forbudt. Kuren blev gjort populær i sen-halvfemserne takket være professor Loren Cordan fra Colorado State University, der blandt andet fremhævede, at kuren giver en god balance af Omega-3, Omega-9 og fedtsyrer.

Kuren er desuden de senere år blevet modificeret, så det nu er tilladt at indlemme visse moderne fødevarer, nemlig skummetmælk, fuldkornsbrød, brune ris og kartofler tilberedt uden fedt. Stenalderdiæten er blevet så populær, at der ligefrem er begyndt at dukke restauranter op, der udelukkende serverer mad efter kurens principper.

Berømte fans: Megan Fox, Matthew McConaughey, Paul Walker.

Lægen siger:
Plus: – Vi kan sagtens klare os uden mejeri-, kornprodukter og salt. Animalske fødevarer er en god kilde til jern, specielt for kvinder. Kosten øger indtaget af protein og fødevarer med lavt glykæmisk indeks, hvilket i henhold til den nyeste forskning er den bedste vej til en mættende kost.

Minus: – Udfordringen i denne kost er, at vores forfædre spiste hele dyret og her specielt indmaden, hvilket er en kilde til flere vitaminer og mineraler. Lever og nyre er fedtfattige proteinrige kostemner og en god kilde til A-vitamin, B-vitamin og mineralerne jern og zink. Desuden savnes fuldkornsprodukter.GLUTENFRI KUR
Hvad går kuren ud på? Gluten er et protein, der findes i primært hvede og rug. En del mennesker er allergiske overfor gluten eller er glutensensitive og er derfor nødsaget til at undgå mad lavet med glutenholdige produkter. De senere år er glutenfri kost imidlertid også blevet populær blandt mennesker, der fint kan tåle gluten, fordi det menes, at man taber sig på glutenfri kost.

Det er imidlertid en sandhed med modifikationer. Et eventuelt vægttab skyldes primært, at man er nødsaget til at skære ned på en del kulhydratrige fødevarer, men eftersom der efterhånden findes mange glutenfri alternativer, kan glutenfri kost ikke betragtes som en egentlig slankekur. Samtidig oplever mange glutenallergikere faktisk, at de tager på, når de begynder på den glutenfrie kost, fordi kroppen bliver bedre til at anvende den næring, den får. Hvis du vil tabe dig, skal du basere din glutenfrie kost på mælkeprodukter med lavt fedtindhold, store mængder grøntsager, lidt frugt og glutenfrie grove kulhydrater som brune ris og quinoa og moderate portioner sunde fedtstoffer.

Berømte fans: Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey, Russell Crowe

Lægen siger:
Plus: – Kostomlægningen, og det besvær den medfører med at finde produkter og betale en højere pris for dem, fører sandsynligvis til en øget opmærksomhed med hensyn til kosten og dermed øges chancen for et vægttab.

Minus: – Ovenstående antagelser om kurens begrænsninger er korrekte. Desuden er antallet af mennesker, der ikke kan tåle gluten meget begrænset – under 5.000 i Danmark.UDRENSNING
Hvad går kuren ud på? Der findes en lang række forskellige former for udrensning, men den mest populære er "The Master Cleanse Detox", også kendt som limonadekuren. Der er næsten tale om en fastekur, hvor du i minimum ti dage udelukkende indtager en blanding af friskpresset citronjuice, ahornsirup, cayennepeber og filtreret vand. Minimum seks til tolv glas om dagen.

Derudover skal du tage et afføringsmiddel om aftenen og udføre en saltvandskylning om morgenen i god tid inden du skal ud af døren. Kuren består af tre faser, en ease-in bestående af en dag kun med frugt og grønt, en dag kun med shakes og supper og en dag kun med friskpresset appelsinjuice, derefter den egentlige diæt på blandingen, der består af 2 spsk citronsaft, 2 spsk ahornsirup, 1/10 tsk cayennepeber og 2,5 dl vand per glas, afføringsmiddel og saltvandskylninger, der foretages ved at drikke en blanding af en liter vand og 2 spsk havsalt – og så ellers vente på resultatet! Ease-out er identisk med ease-in, bare i omvendt rækkefølge og vigtig for at vænne kroppen til fast føde igen.

Berømte fans: Beyonce, Oprah Winfrey, Megan Fox, Naomi Campbell

Lægen siger:
Plus: – Ingen, bortset fra dem, der måtte være for producenterne bag ingredienserne til kuren

Minus: – Alle "fastekure", det vil sige kure, som har et energiindhold på mindre end 800 kcal dagligt er underlødige og øger risikoen for hjertestop. Kombineres fastekuren med saltskylninger øges risikoen. Blev sådanne kure doseret til andre kan man evt. ende i et retssag, så farlige er de. Jeg vil på det kraftigste anbefale ikke at anvende denne.

SÅDAN FINDER DU DEN RIGTIGE KUR
Det ville være så let, hvis der fandtes en eneste "rigtig" kur. En sikker og sund kur med garanteret vægttab. Men det gør der desværre ikke. Hvad der virker er nemlig dybt individuelt og afhænger af en række faktorer som vægt, livsstil, alder, hormonbalance etc. Det bedste er derfor at få sammensat et program i samarbejde med en autoriseret ekspert, der kan tage alle faktorer med. Ifølge overlæge Søren Toubro kan mindre dog sagtens gøre det.

– Generelt er det fornuftigt at holde sig til de officielle kostanbefalinger, da de er baseret på videnskabelige undersøgelser og derfor dokumenterede. Den rigtige kur er for de fleste at reducere portionsstørrelserne, nedsætte indtaget af energirige drikkevarer og alkohol, øge proteinindtaget og øge indtaget af fuldkornsprodukter. Bevidstheden øges ved at fravælge hel- og halvfabrikerede fødevarer. Det kan ske i samarbejde med en diætist eller anden kostkyndig fagperson, der også vil hjælpe med at fastholde motivationen. Derudover skal motion i hverdagen ikke glemmes, men skal for den ikke trænede langsomt øges til 60-90 minutter dagligt i et tempo svarende til rask gang.

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur