Solforbrændt

Foto: Getty Der er heldigvis tips at hente, hvis uheldet er ude.

7 tips til at lindre smerten ved solskoldning

Vi ved godt, at vi skal passe på solens stråler, men alligevel sker det, at huden bliver forbrændt. Se her, hvordan du kan lindre smerten.

Solskoldning bliver faktisk klassificeret som en førstegradsforbrænding. Fortsætter du med at udsætte dig for sollys efter at have fået sådan en forbrænding, risikerer du at få en endnu kraftigere solskoldning, dvs. en alvorlig 2. eller 3. gradsforbrænding. For meget direkte sol på huden øger risikoen for kræft, allergier og eksem. Samtidig ælder det huden i form af rynker.

Hvis du tager medicin, kan det muligvis gøre din hud ekstra sart i solen, det gælder bl.a. p-piller, antibiotika og antidepressiv medicin. Solskoldet hud viser sig ved, at huden skaller af i store flager, og huden bliver rød og øm evt. med væskefyldte blærer som ved en forbrænding. Desuden kan man få kulderystelser, kvalme og hovedpine. Hvis du har tegn på voldsom solskoldning, bør du gå til lægen. I moderne lægevidenskab bruger vi kløestillende creme eller tabletter, smertestillende håndkøbsmedi-cin eller kortisoncreme.

LÆS OGSÅ: Kokosmælk, vandmelon + 5 andre tips til at køle af i sommervarmen

 

Du kan supplere med følgende naturlige metoder til at håndtere en solskoldning:

  1. UNDGÅ solen, indtil al rødme og irritation er væk.
  2. LÆG våde lagner over de solbrændte partier, brug isposer (evt. en pose frosne ærter) eller koldt vand på huden.
  3. SMØR knust, kold vandmelon på huden, aloe vera gel, plejende kølende cremer eller kølende olier som kokosolie eller olivenolie.
  4. DRIK friskpresset saft af squash og agurker.
  5. SPIS revne agurker, saftige søde frugt (især vandmelon) og drik søde frugtsafter.
  6. SKÅN ansigtshuden. Undgå at trække i huden eller massere huden. Bevar hudens naturlige lag af fedt: Undgå at vaske dig med sæbe og varmt vand om morgenen. Vask dig i stedet for om aftenen, med vand uden sæbe.
  7. ER DU MAND, bør du vente med barberingen til om aftenen eller, endnu bedre, lade skægget stå, indtil huden ikke længere er øm.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sol og Solfaktor og solcreme