Følelsesvampyr
SPONSORERET indhold

Er du drænet af din mor, chef, mand, veninde? Sådan tackler du en følelsesvampyr

Føler du dig drænet for energi, når du har talt med din mor, chef, mand eller veninde? Vi har bedt psykoterapeut Liselotte Rønne, der er ekspert i følelsesvampyrer, gøre os klogere på de relationer, der trætter os allermest.

Af:: Maria Bruun-Schmidt Dorrens Foto: Rasmus Juul
30. dec. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Tag endelig ikke fejl. Vi kan alle være trættende at ­være i selskab med. Men nogle mennesker kan i sandhed tappe os så meget for følelsesmæssig energi, at det påvirker humøret og får indflydelse på hverdagen. Disse mennesker deler et begreb.

– Følelsesvampyrer er mennesker, der dræner dig for energi. Som elsker at blive beundret og næres af andres følelser, hvilket kan ske i en større eller mindre grad. Det kan være din mor, din chef, din ægtemand. De klassiske vampyrer har ingen empati og grænser til at være sociopater, siger Liselotte Rønne, som er psykoterapeut og tidligere praktiserende læge gennem 16 år.
Her har hun i tidens løb mødt et utal af mennesker, som var stressede, deprimerede og fuldstændige energiforladte – fælles for dem var, de omgav sig med en følelsesvampyr. En blodsuger, hvis behov var vigtigere end alle andres.

– Vampyrerne lever ud fra deres ­egne spilleregler. Andres regler gælder ­ikke for dem, og de bliver stiktossede, hvis de ikke får deres vilje. De kan ikke se deres egne fejl overhovedet, de agerer ­ligesom en umoden voksen, siger Liselotte ­Rønne.

Og det er netop sådan, du skal behandle en vampyr. Som en umoden voksen. Når de angriber dig, er det ikke personligt, det er derimod kampen, de elsker. For de er drevet af et helt særligt umodent og uopfyldeligt behov, som for dem er det vigtigste i verden. De kan ofte slet ikke sætte sig ind i andres følelser, men går altid efter egen vinding og interesse.

– Og så kan de ikke se egne fejl. De er så indgroet i deres eget mønster, at de ­aldrig vil forandre sig, siger Liselotte Rønne.

Og hvorfor skulle de også det? – vil du måske tænke, når du møder en ­vampyr. For ved første øjekast virker de både charmerende, livlige og dygtige. Netop derfor vil du forvente mere af dem end andre mennesker, men i virkeligheden får du mindre og bliver til sidst narret. Når de forlader dig, står du tilbage med en tom tegnebog eller et sønderknust hjerte, fortæller Liselotte Rønne.

Det paradoksale er, at de har mere brug for dig, end du har for dem.

– Måden, vampyrerne dræner andre ­følelsesmæssigt på, skyldes faktisk ikke vampyrerne selv. Deres ofre driver nemlig sig selv til vanvid i forsøgene på at få vampyrerne til at fastholde deres charme og samtidig blive mere pålidelige. Men glem alt om det, siger hun.

Kan man leve med en følelsesvampyr?
Måske du tænker over, om du allerede ­lever sammen med en følelsesvampyr? Det behøver ikke være tilfældet, for der er trods alt en lille vampyr i os alle.

– Om du kan leve sammen med en følelsesvampyr, kommer helt an på, hvor slemt, det er. Hvis du skal have et bedre forhold til en vampyr, skal du ikke forvente, at vedkommende forandrer sig. Det må du til gengæld, siger Liselotte Rønne.

Vampyren kan godt følge nogle spilleregler, hvis de får noget til gengæld og belønnes med f.eks. sex, mad eller anerkendelse.

– Det kan lyde grænseoverskridende for de fleste, men for en vampyr lyder det som en god aftale, siger Liselotte Rønne.

Som regel opdager du ikke fra begyndelsen, at det er en følelsesvampyr, du har med at gøre – det kan dog være tilfældet, hvis du har mødt én før.

– Hvis du føler, at der er nogen, der overdøver dig, stjæler din historie, ikke hører dig, taler over dig eller nedgør dig, så vær på vagt. Vær også opmærksom, hvis vedkommende roser dig eller beundrer dig voldsomt fra første stund, siger Liselotte Rønne. Så kan du meget vel være ved at blive indfanget af en vampyr.

LÆS OGSÅ: Derfor er det godt at rase ud i ny og næ

Vampyr: Den narcissitiske mor
Offer: Datteren
Den narcissistiske mor slipper aldrig sine børn, og du skal som datter hele livet leve op til hendes forventninger. Det gælder ikke i lige så høj grad din bror, som i hendes verden "nok skal klare sig". Måske han bliver direktør, mens du får en kortere uddannelse, "bare" bliver pædagog eller andet. Og på den måde spiller din vampyrmor dig og dine søskende ud mod hinanden. Da din bror allerede lever op til hendes forventninger, søger du at gøre det på en anden måde, så du prøver at være ­rigtig god ved din mor. Du kommer og besøger hende, laver mad, gør rent og inviterer hende hjem, kører hende rundt på tur og passer hende, når hun bliver syg. Din bror kommer derimod aldrig og besøger jeres mor, men alligevel snakker I altid om ham. Du prøver hele livet at leve op til din mors forventninger som den perfekte datter. Men det gør du aldrig. For der er aldrig noget, der er godt nok. Din vampyrmor vil aldrig forandre sig, mens du bliver mere og mere udmattet af at forsøge at få hendes anerkendelse.

Vampyr: Ægtemanden
Offer: Mor til vampyrens små børn
Den typiske følelsesvampyr er en bredskuldret, højrøstet og ­charmerende ægtemand. Udadtil er han en fantastisk fyr, som overrumpler dig fuldstændig med store ord og sætter dig op på en piedestal. Forholdet går rigtig godt, så længe det er sjovt for ham. Men lige så snart I får børn, og husholdning og pligter kommer ind i forholdet, skal vampyren pludselig på fisketur med gutterne eller arbejde til sent. Han flirter med andre og bruger alt for mange af jeres fælles penge. Til sidst skælder du ham så meget ud, at han går ud og finder sig en anden, som han kan få lidt beundring fra. Han lever – ligesom alle andre følelses­vampyrer – af beundring. Han elsker at være i rampelyset. Som kontrast til det står du oftest tilbage med skilsmisse, hus og en elendig økonomi, som vampyren er skyld i. Og han stopper ikke, når I bliver skilt. Måske han tilbageholder børnepengene eller kræver børnene, selvom han ikke gider dem, og du ved, de ikke kan lide at være der. På den måde kan vampyren genere dig allermest. Han kan tyrannisere dig ved at skrive 300 sms'er til din mobil på en dag, hvor der står, hvor grim, fed og ulækker, du er. Og at han aldrig skulle have været sammen med dig. I de værste tilfælde vil han nedgøre dig, indtil du går i stykker. Og så bliver det så grimt, at advokater skal involveres.

LÆS OGSÅ: 28-årige Caroline: Jeg er sindssyg

Vampyr: Chefen uden empati
Offer: Den ansatte
Ledere er ofte vampyrer. Da de ikke kan se sig selv som ansat under andre, prøver de enten at blive ledere eller underkender andre lederes evne i en nonchalant tone. Du som ansat bliver primært sat til for mange opgaver, fordi vampyrlederen ikke forstår arbejdsomfanget af dem. For ham eller hende er du som ansat blot et redskab, og du har bare at gøre, hvad der bliver sagt! Kan du ikke klare mosten, er du for dum eller doven! Det er nemlig aldrig vampyrens ledelsesstil, den er gal med – vedkommende ser ikke sine egne fejl eller mangler. Vampyrlederen har ingen empati og tænker heller ­ikke over, hvilken frygt han iscenesætter omkring dig og ­dine kolleger, som kan stå i en sårbar situation. Måske er nogle af jer nyuddannede, økonomisk ­afhængige af jeres job eller har en syg ægtefælle derhjemme. Så I finder jer i meget. Disse typer af vampyrer befinder sig godt som ledere i militæret, fordi de er frygtløse og elsker risikobundne opgaver.

Vampyr: Den manipulerende know-it-all
Offer: Veninden
Vampyrveninden har ret i det hele. Hun går op i miljøet, spiser sunde, økologiske ting, måske er hun veganer, og alting er nydeligt i hendes lejlighed, som er pænt indrettet. Som veninde vil du gerne have hendes anerkendelse, så du prøver at leve op til det hele. Du inviterer hende hjem, laver en squashkage og brygger noget økologisk kaffe, så I kan få en god snak. I hygger jer – lige indtil dine børn kommer hjem, løber ind i stuen og fægter med deres lyssværd, før de løber de ­videre op på ­værelset. De leger og larmer, og vampyrveninden siger så: "Jeg forstår ikke, ­hvordan du kan tillade dine børn at lege med de sværd. Alle ved, at børnene ender med at blive ­voldelige!". Du bliver som veninde ramt! Og ked af det. Og det er ikke første gang, din vampyr-veninde har tromlet hen over dig med sine "rigtige værdier", der gør dig helt forkert.

LÆS OGSÅ: Er du ofte bekymret? Så er du måske mere intelligent end andre

Er du en følelsesvampyr?
Genkender du dig selv som en følelsesvampyr? Så er det ikke så galt endda. De ægte vampyrer ville ikke kunne genkende sig selv i denne tekst.

Når du møder en følelsesvampyr, vil du typisk...
Kæmpe: Gå ind i en konfrontation om, hvem der har ret. Det får du ikke noget ud af.

Flygte: Løbe væk fra konfrontationen. Så går du typisk og er sur og indebrændt resten af dagen.

Fryse: Du aner ikke, hvad du skal sige. Du står tilbage i lokalet og ser dig selv gå i chok.

Prøv i stedet at...
Træde tilbage: Stop op, og se situationen udefra – hvad sker der her? Spørg dig selv, hvad vampyren egentlig beder dig om? Håndter situationen, som om han eller hun er et umodent barn. Træd ud af dine følelsers vold, og lad være at tage konfrontationen personligt (selvom det kan være svært). Følelsesvampyren behandler alle lige dårligt, så få det bekræftet af andre.

10 måder at beskytte sig selv mod en følelsesvampyr
1. Kend dem, deres historie, og kend dit mål
Dit bedste forsvar mod vampyrer er at kunne forstå den sult, der driver dem. Vampyrerne spiller spillet for spændingens skyld – ikke for at opnå økonomiske fordele eller evig kærlighed. Den side af dem vil formentlig aldrig ændre sig. Hvis man vil nyde deres selskab, skal man leve i øjeblikket og de gode stunder, man har sammen. Vampyrerne stortrives med risikable opgaver, og netop derfor er vampyrernes mest succesfulde arbejdsgiver ­militæret. Årsagen er strukturering, og det er en god måde at håndtere en vampyr på. Forlang, at vampyrerne følger kommandoveje – og gør de ikke det, så gennemfør strenge sanktioner over for dem, der ­ikke retter ind.

2. Sørg for at få det bekræftet af andre
Blandt vampyrer lyver især de asociale. Vampyrerne vil hellere fortælle en version af et begivenhedsforløb, som du (eller de selv) gerne vil høre, frem for at fortælle tingene, som de er. Hvis du kan undgå det, skal du aldrig tage deres ord for pålydende uden en eller anden for form for tredjepartsbekræftelse.

3. Gør det, de ikke gør
Vampyrer bekymrer sig ikke. Hvis du skal være sammen med en vampyr i længere tid, skal du tage ­højde for problemer, for de gør det ikke. Vær bekymret for dig selv, ­ikke for dem. At ville beskytte vampyrer er et fuldtidsjob, ulønnet og resultatløst.

4. Læg mærke til handlingerne, ikke til ordene
Ros vampyrerne, når de gør, som du beder om – også selvom de udelukkende gør det for at lukke munden på dig. Ros kun for vel udført arbejde, aldrig for undskyldninger ­eller bortforklaringer.

5. Identificer hypnosestrategierne
Vampyrer kan hypnotisere dig uden at blinke. Er man eftergivende, er det deres mest effektive vej til hypnose. Vampyrer er ofte charmerende, sjove og spændende at være sammen med, og derfor kan de få en krog i dig hurtigere, end du aner. Vampyrernes offer er de personer, der tvivler på, hvor cool de er, og som er særligt følsomme over for udfordringer. Har du en vampyr i dit liv, så sørg for at genkende hypnosesignalerne: øjeblikkelig kontakt, afvigelser fra gængse handlemønstre, forvirrende adfærd.

6. Vælg dine kampe
Lad være at give vampyren skyldfølelse, det har ingen positiv virkning. De er, hvad de er, og skammer sig ikke over det. Du kan ikke lære dem noget ved at gøre, hvad de har gjort mod dig. Sådan et angreb vil de opfatte som åben kamp, og den vinder de.

7. Lad de forudsigelige ­reaktioner gøre arbejdet
Hvis du vil vide, hvorfor vampyrerne i dit liv gør, som de gør, og hvis du har planer om at få dem til at gøre noget andet, så må du både forstå og udnytte de forudsigelige reaktioner. Den første og vigtigste regel er, at hvad som helst, der bliver belønnet, forekommer hyppigere. Men undgå at belønne vampyrens manipulation, når vedkommende begynder at smigre dig, når de kommer med løfter eller trusler, når de kommer med voldsomme følelsesudbrud eller gør dig skyldbetynget i en given situation.

8. Vælg dine ord med lige så stor omhu, som du vælger dine kampe
Lad være at angribe vampyren eller dens gerninger. ­Undgå at pådutte vampyren at være ufølsom eller at have taget fejl. De aner ikke, hvad du snakker om. For de tager ikke fejl. Og følelser er noget, andre har! Sig nej, når du mener det. Vil du have en vampyr til at gøre noget, så bed om det direkte, og lad ham vide, hvad du vil gøre, hvis han ikke makker ret. Prøv aldrig at bluffe. Det er de langt dygtigere til end dig. Og diskuter aldrig jeres forhold, hvis du ikke er klar til et voldsomt skænderi.

9. Ignorer raserianfald og voldsomme følelsesudbrud
Får de ikke deres vilje, bliver de rasende. De kan eksplodere følelsesmæssigt på alle mulige måder, og det eneste, de er ude på, er at få dig til at give efter! Lad være med det. Selvom det er lettere sagt end gjort. Hold fast og hold ud!

10. Kend dine begrænsninger
Vampyrerne ved ikke, hvornår de skal holde op. Hvis der skal sættes grænser, er det dig, der må sætte dem. Gå din egen vej, hvis du finder den bedre.

LÆS OGSÅ: Derfor gør dit knuste hjerte fysisk ondt

LÆS OGSÅ: “Hvis man har en diagnose, er man tosset, og hvis man ikke har én, er man bare pylret”

LÆS OGSÅ: Sig tak og bliv lykkelig