SIDSTE CHANCE – KOM MED TIL DANMARKS HYGGELIGSTE KVINDELØB

Er jeg sammen med den rigtige? 5 spørgsmål til dig, der tvivler
Foto: Getty Her er 5 spørgsmål til dig, der tvivler lidt på dit forhold.

Er jeg sammen med den rigtige? 5 spørgsmål til dig, der tvivler

Er det mit livs kærlighed eller en mellemstation på vejen? Efter børn, realkreditlån, familiekriser og 800 hverdage kan det være svært at vurdere, om det er den helt store kærlighed, eller om man dybest set er gået (for meget) på kompromis. Her er 5 spørgsmål til dig, der tvivler lidt på dit forhold.

1. Har I en hård periode?

Når tvivlen kommer, er det en god idé at trække det hele op i et større perspektiv: Hvor længe har du haft denne tvivl? Er det flere år eller to uger?

Hvis det er en længere periode, har du måske fat i noget mere grundlæggende. Du kan ikke blive ved med år efter år at tvivle. Det slider hårdt på dig og jer. Tag en ferie alene, tal med en god veninde, eller find en professionel samtalepartner. Tvivl må gerne være der. Faktisk oplever jeg mange lykkelige par have tvivl, men er den fundamental, skal du give dig selv tid til at se på den. Er tvivlen kommet for nylig, eller er den en gæst en gang imellem, så forstå den i det lys.

Måske er der også noget omkring jer, som sætter skub i tvivlen? Så når du tvivler, så se også på, om I på andre områder i hvert jeres liv er i med- eller modvind.

2. Kan du acceptere tvivlen?

Hvem tvivler ikke på kærligheden i november efter omgangssyge, mørke eftermiddage og lange udsigter til sommerromantik?

Der kan gå hverdag i det hele, sexlysten kan føles så fjern som en varm julidag, og der er intet sus i maven, fordi han kommer hjem i regntøj med poser fra supermarkedet og taler om sit arbejde.

Men det er ikke det samme som, at jeres kærlighed og gnist er væk for evigt. Måske skal du acceptere, at tvivl er en del af parforholdet, og bare være med det uden at handle på det. Ligesom solen er mere fremme om sommeren, er der også mere eller mindre ild i parforholdet gennem forskellige perioder.

Læs mere: Spark nyt liv i dit parforhold: 4 vaner du skal droppe

3. Hvad gør ham rigtig?

Når vi tvivler, er det let at se den andens fejl. Alt det, du ville ønske, han gjorde anderledes og gav jeres forhold, som han slet ikke giver. Det er helt i orden. Men før du sætter dig fast i det perspektiv, så vend også lige din indre monolog. Hvad gør ham fantastisk for dig?

Lav en liste med lyserødt blæk på fint papir, eller læs den højt for dig selv. Hvad elsker du ved at være sammen med ham?

Husk også alle de små ting, som bare er en del af hverdagen sammen. Måske ligger en del af det, du holder af ved ham, gemt i alt det, du tager for givet. Men giv ham og dig den fine gestus, at du lægger mere mærke til det. Ligesom det er fair at lægge mærke til, hvad der gør ham forkert, er det også klogt at lægge mærke til, hvad der gør ham rigtig for dig.

4. Hvad savner du?

For nylig kiggede en kvinde på mig, sukkede og sagde, at hun savnede at føle KÆRLIGHEDEN med store bogstaver. Ikke glæden ved at være gode til at bo sammen, have børn og tage på ferier, hvor alle hygger sig. Men den store, vilde, ukontrollerbare kærlighed, som tager en på eventyr. Jeg kunne ikke lade være med at smile, for hvem i et langt forhold har ikke indimellem følt den længsel?

Jeg har. Måske har du også. Der er ikke altid lighedstegn mellem det gode familieliv og den vilde romantik. Men når du oplever det, kan du tænke, at ham, du er sammen med, måske ikke er rigtig. Eller du kan tænke, at den måde, I gør tingene på, måske ikke er rigtig. Måske handler det mere om jer sammen og de valg, I har truffet, end det handler om, hvorvidt I er rigtige for hinanden?

Ham den kedelige familiefar, der pludselig aldrig danser fandango, ville måske være King of the Night i en anden sammenhæng.

Så hvad savner du? Er det romantik, vildskab, mindblowing sex, lange samtaler eller mere spontanitet? Gå efter det sammen med ham, du allerede har valgt. Det er en udfordring!

5. Hvorfor er du sammen med ham?

Den dag, vi bliver gift, er det utrolig tydeligt, hvorfor lige netop vi to er sammen. Hele dagen er nemlig dedikeret til at vise sig fra hinandens bedste sider og tale hinanden op. Men alle andre dage glemmer vi det nemt. Så lad os lige genbesøge dine grunde til at vælge netop ham. Hvorfor sagde du ja til at være kæreste med netop ham? Uanset om det ja blev givet ved et alter, ved udveksling af nøgler eller ved en positiv graviditetstest, så tænk over:

Hvad kan I to sammen, når I er allerbedst?

Det er værd at huske sig selv på, hvorfor du oprindeligt valgte ham som din partner. Ligesom det er guld værd at tænke over det nu. Hvad giver I hinanden, som gør jeres forhold godt og smukt? Mærk, hvad de tanker gør ved din tvivl. Måske får de ikke tvivlen til at forsvinde som dug for solen, men måske tydeliggør de billedet lidt.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.
Læs mere på Daisylovendahl.dk

Vi har brug for sikkerhed

Spørgsmålet for det moderne par er ikke længere, om man kan gå fra hinanden, men hvorfor man skal blive sammen. Vi kan blive skilt, og op mod halvdelen af alle parforhold ender i brud, så vi har mere end nogensinde brug for at føle os sikre på, at vi er, hvor vi gerne vil være. Men det behov for vished er også et kæmpe pres, for kan man nogensinde føle sig helt sikker hele tiden?

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Kærlighed, Psykologi og Daisy Løvendahl