Farvel, cellulite: 5 metoder til at få bugt med bulerne
Foto: Alamy Der er hjælp at hente, hvis du lider af cellulite.

Kampen mod cellulite

Farvel, appelsinhud: 5 metoder til at få bugt med bulerne

Der er den lækre, bløde hud. Og så er der den kedelige, bulede hud. Den ujævne struktur, der især kommer til syne i et overbelyst omklædningsrum, på badeværelset eller når du trækker i bikinien efter vinterhi og genforenes med synet af – cellulite. Vi har talt med eksperterne om det frygtede fænomen og undersøgt, hvad det er, hvorfor man får det og vigtigst af alt; Om det kan bekæmpes, så du kan sætte ind, inden du skal på stranden.

Hvad er cellulite?
Huden består af tre lag. I det nederste, bindevævet, ligger vores fedtceller. De ligger i et fedtkammer omgivet af septa, som består af collagen og elastin, der kan sammenlignes med elastikker. Når fedtcellerne bliver større, de kan blive helt op til 60 gange deres egen størrelse, bliver elastikkerne udvidet og kan ikke holde fedtcellerne i en stram orden. Det kommer til syne som buler på hudens overflade. Med alderen mister huden collagen og elastin, som kan sammenlignes med fjedre i en madras, der holder madrassen fast.

Ligesom madrassen vil vores hud med alderen blive mere uensartet og blød, da fjedrene bliver mere slappe. Cellulite kan også skyldes affaldsstoffer i kroppen. Hvis din krop er overbelastet eller ikke kan udskille affaldsstoffer godt nok, sørger kroppen for at lagre det dér, hvor det ikke gør nogen skade, og det er i bindevævet i huden. Vi ville til sammenligning blive rigtig syge, hvis kroppen deponerede affaldsstofferne i nyrerne eller leveren. Væskeophobning i kroppen presser også på fedtcellerne, så det kommer til syne som cellulite.

LÆS OGSÅ: Til kamp mod appelsinhud - vi har testet de nyeste cremer

Hvem får cellulite?
Tal viser, at 80-90 % af alle kvinder i større eller mindre grad er plaget af cellulite, og det kan være svært at afgøre årsagen hertil. Eftersom man har fundet forskellige gener, som kan være relaterede til udviklingen af cellulite, kan man være arveligt disponeret for det. Men selv sportsstjerner, som dyrker motion dagligt, kan have bulede baglår. Når musklerne syrer til, og der dannes mælkesyre, sætter den sig i vævet, hvis du ikke udskiller affaldsstofferne godt nok.

Yoga kan være et godt værn mod cellulite, da det virker udrensende, når dine muskler bliver strakt. For meget frugt, juice og kulhydrat spiller også en rolle, da sukker binder vandet. Derfor kan slanke piger, der ikke spiser varieret, også have tendens til cellulite. Selv om risikoen øges ved overvægt, er det altså ikke vægten, der afgør, om du får cellulite eller ej.

Kan cellulite afhjælpes?
Speciallæge i plastikkirurgi og ph.d. Liselotte Sabroe Ebbesen påpeger, at den direkte årsag til cellulite er ukendt. Men man mener, at hormonet østrogen er medvirkende til udviklingen af det. Du kan mindske synligheden med behandlinger, kost og motion, men du kan ikke kurere det. Undersøgelser peger på, at stressbetingede hormoner som adrenalin og noradrenalin kan have en indflydelse på omfanget af cellulite, og derfor tilrådes det at leve så balanceret som muligt. Dvs. at få nok søvn, dyrke regelmæssig motion samt spise grønt og varieret.

LÆS OGSÅ: Gør din krop klar til solen: trin-for-trin guide til din sommerskønhed 

Behandlinger 
1// Sugekopper
Kosmetolog Charlotte Kasandra Tørnby står bag Sard Kopen-hagen, der har udviklet en sugekopbehandling mod cellulite. I behandlingen bruger hun arganolie, som har en vævsopstrammende effekt på huden, mens kaffe og peberolie øger forbrændingen i bindevævet. Når der arbejdes manuelt med sugekopperne, får bindevævet en dybdemassage, så affaldsstofferne frigives. Affaldsstofferne udskilles derefter i blodbanen, i nyrer og lever og dernæst som urin, afføring eller sved. Behandlingen fås både professionelt og til hjemmebrug, hvor du selv smører olien på den celluliteramte hud, sætter sugekoppen fast og kører hen over huden tre-fire gange i samme bane, til du har været rundt på lår, balder og mave. Olie og sugekop bruges dagligt i fire uger og derefter et par gange om ugen alt efter behov.

Cellulite Oil Therapy fra Sard Kopen-hagen, 299 kr. Sugekop findes i 3 størrelser, 159-169 kr.


2// Serum
Biokemiker fra Tromborg, Tim Schyberg, har udviklet et serum mod cellulite med over 40 urter og planter, som har til formål at stimulere kollagenproduktionen, øge mikrocirkulationen og bortlede vand. Det indeholder bl.a. peptider, der reducerer mængden af fedt i cellerne ved at sætte skub i lipolysen, den proces, der nedbryder fedtcellerne. Samtidig forhindrer du, at nyt fedt sætter sig i cellerne og styrker bindevævet, så det holder sin elasticitet. Det drøje serum skal masseres grundigt ind, og Tim Schyberg vurderer, at du vil se en klar forbedring i huden, hvis serummet bruges to gange dagligt i en måned.

Anti Cellulite Treatment Serum fra Tromborg, 760 kr.


LÆS OGSÅ: Ny app viser præcis hvor meget solbeskyttelse, du skal bruge, der hvor du er

3// Leggins

Lytess laver shapewear, der ikke kun holder numsen oppe, men også behandler mod cellulite. I stoffet findes bittesmå kapsler med aktive ingredienser, som udjævner farven i huden, virker vanddrivende og udglatter buler. De sprænges ved bevægelse, og ekstrakterne penetrerer huden. Et par leggings holder 30 vaske og skal bruges som en kur i fire uger med pause i weekenden. Du skal have dem på i minimum otte timer om dagen, gerne mere.

Anti-Cellulite Legging fra Lytess, 435 kr.


4// Massage
Hvis du sidder ned det meste af dagen, er det begrænset, hvor meget blodcirkulation du får i balder og lår. Begynd dagen med en rulle, der sætter gang i blodcirkulationen, og brug fem minutter hver aften med en hård skumrulle, der giver dine lår en effektiv dybdemassage.

Massagehåndtag fra Helsemin, 59 kr.


LÆS OGSÅ: Rikke fik barn med sæddoner: "Alle der får børn er egoister"

5// Infrarødt lys
VelaSmooth er en teknologi baseret på infrarødt lys, radiofrekvens og vakuum, som Hellerup Laserklinik har anvendt i ni år. Apparatet, der arbejdes med, køres i baner langs behandlingsområdet og suger med små mellemrum op i huden. Det infrarøde lys trænger dybt ned i huden og opvarmer fedtet, så det nemmere kan transporteres ud. Lymfesystemet aktiveres med blodgennemstrømningen i det dybe hudlag. Hvis du har tendens til at ophobe affaldsstoffer, kan du holde cellulite nede med en månedlig behandling. Jo yngre du er, desto større effekt vil behandlingen have, da ungt væv reagerer bedre.
1 behandling af balder og lår koster 500 kr., mens 10 behandlinger koster 4.500 kr.
Se mere på Hellerup-laserklinik.dk 


LÆS OGSÅ: Sådan holder skønhedseksperten sig skøn

LÆS OGSÅ: Sig farvel til appelsinhud

LÆS OGSÅ: Sådan får du bugt med "bulerne"
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Appelsinhud og Sund livsstil