virker faste
Foto: Peter Nørby

virker faste

fit tester: Faste − virker det egentlig?

Mere energi − færre kilo. Fastekure lyder tillokkende, men virker de? Marianne Bille, 49, kastede sig ud i et 24-dages fasteforløb sammen med ekspert Martin Bonde for at få svaret. Se hvordan det gik.

NAVN: Marianne Bille, 49.
INFO: Tandlæge og kundalini yogalærer, Kongevejscenteret i Hørsholm.
PRIVAT: Bor i Hørsholm med sin kæreste Jakob og to sønner Bjørn, 18 og Emil, 20.
SPORT: Kundalini yoga, gåture, løb og golf.


DAG 0: FORBEREDELSE
„Du kan ikke bare sige: I morgen starter jeg”

Martins fasteforløb lyder vildt spændende. Jeg er meget interesseret i kost og sundhed − og i at have det godt. Jeg har ikke noget konkret mål med forløbet, jeg vil bare gerne gøre noget godt for mig selv. Jeg tænker ikke på det som en slankekur, men hvis det er en sidegevinst, gør det jo ikke noget. Jeg har prøvet at faste før og ved, at det kræver forberedelse. Du kan ikke bare sige: I morgen starter jeg. Så jeg bruger de sidste fem dage inden kuren på at handle ind, så jeg har masser af avokadoer, citron, selleri, rødbeder og andre grønsager i køleskabet, og jeg laver supper og linsepostej til fryseren.


DAG 1-10: NEDTRAPNING
„Det er faktisk nemt”
Jeg har taget beslutningen, og nu gør jeg det. De næste ti dage skal jeg undgå alle svært fordøjelige fødevarer og spise en ren, vegetarisk kost for at forberede kroppen på fasten, så den ikke får et chok. Og det går godt. Det er faktisk nemt… Jeg havde indstillet mig på, at jeg ville være vildt sulten, men det er jeg slet ikke. Jeg må spise, så meget jeg kan, så længe det er det rigtige. Det er virkelig en øjenåbner for mig, hvor meget en salat faktisk kan mætte. En lækker rødbede-æble-salat er jo noget helt andet end en gang iceberg med agurk og tomat.
Min krop reagerer dog med en knaldende hovedpine den første dag. Meget voldsommere end normal hovedpine. Den er væk igen dagen efter, og jeg bliver overrasket over, at forløbet er så nemt at følge. Maden smager rigtig godt.
På fjerdedagen bliver jeg nemt irriteret. Jeg har ikke så meget filter, som jeg plejer, nu hvor jeg ikke kan dæmpe følelserne med mad. Ih, hvor ville noget sødt være lækkert. Jeg spiser lidt tørret frugt og raw food-barer i stedet, kun nogle få, og efterhånden forsvinder trangen. Det er bare en dårlig vane med det søde.
Min første store prøvelse er dag fem. Jeg er inviteret til 75-års fødselsdag på en burgerrestaurant. Jeg siger i køkkenet, at jeg kun skal have salat og har selv en raw food-proteinbar med − jeg skal jo have lidt, der fylder. Det går faktisk fint.
Jeg begynder at vågne af mig selv om morgenen og være frisk efter seks timers søvn. Jeg står normalt op kl. 5.30 og laver yoga inden arbejde, og jeg kan mærke, jeg bliver smidigere og får en lettere gang. Jeg føler mig let og har det rigtig godt. Til gengæld er jeg mere træt om aftenen og går tidligere i seng. Det er ikke så nemt at lave maden, så den smager af noget, men det bliver lettere. Hvis jeg skal ud, tager jeg min egen mad med. Mod slutningen begynder jeg at eksperimentere med min juicer for at forberede mig til fasten. Jeg laver en lækker juice med rødbede, gulerod og citron. Selv familien er begejstret. Min kæreste Jakob hænger på, men mine sønner hoppede af efter tre dage. Men det er jo heller ikke deres projekt. Det er mit.


DAG 11-14: FASTE
„Det er oppe i hovedet, det er svært”
Så er det fastetid. I de næste fire dage må jeg kun få grønsagsjuice, vand og urtete − og noget mirakelvand, som består af vand kogt på grønsager. Jeg drikker over fire liter væske hver dag, så jeg føler mig faktisk ikke sulten. Jeg drikker det meste inden kl. 18, så jeg ikke skal op på toilet hele natten. Det går rigtig fint. Det er faktisk kun oppe i hovedet, det er svært. Fjerde og sidste fastedag er dog rigtig svær. Det begynder at gå mig på psykisk. Jeg tænker rigtig meget på mad og drømmer om at sætte tænderne i en burger. Jeg er en lille smule træt af det hele faktisk. Og træt generelt. Jeg glæder mig til at komme i gang med at spise igen. Min kæreste Jakob står også af nu.


DAG 15-24: OPTRAPNING

„Jeg er friskere, mere smidig og har tabt 5,3 kg”
Hurra, nu må jeg spise igen. Men det begynder hurtigt at blive kedeligt. Jeg havde jo lavet en masse mad og frosset ned, så det er meget det samme mad, jeg spiser. Men nu har jeg vænnet mig til at planlægge dagen, inden jeg går ud ad døren.
Jeg er blevet rigtig glad for den friskpressede juice, og faktisk er alt det mad, jeg må spise ren energimad. Men det kræver sindssygt mange grønsager. Jeg slæber to bæreposer grønsager hjem hver anden dag. De sidste tre dage tænker jeg kun på, at nu bliver det godt snart at få noget andet − bare det at kunne spise et æg til morgen…
Jeg gennemfører forløbet uden at falde i. Og det har været rigtig godt. Jeg er blevet friskere, mere smidig, har fået pænere hud, og jeg har tabt 5,3 kg − hvoraf 4,4 kg er rent fedt. Selv om kuren er overstået, vil jeg ikke tilbage og tage det hele på igen. Der er nogle ting, jeg vil implementere i min hverdag f.eks. den friskpressede juice − det er en ren energibombe. Jeg har også fundet ud af, at jeg sagtens kan leve uden gluten, mælk og salt, som binder væske i kroppen. Fremover tror jeg godt, jeg kunne finde på at tage et par grønsagsjuicedage indimellem for lige at nulstille kroppen. 

MARIANNES RESULTATER
+ MERE ENERGI
Jeg føler mig friskere oven på kuren og har i det hele taget meget mere energi end før.
+ SUND HUD
Jeg havde ikke uren hud før, men den er blevet meget pænere nu.
+ ØGET SMIDIGHED
Jeg har fået en lettere gang og er blevet mere smidig.
+ LAV FEDTPROCENT
Min fedtprocent er blevet 3,5 % lavere.
+ STORT VÆGTTAB
Jeg har tabt 5,3 kg − hvoraf 4,4 kg er rent fedt.

MARIANNES 24-DAGES KUR
Ideen bag kuren „den fede faste" er at sende kroppen på ferie ved at give den de optimale vilkår, så organer og tarmsystem kan slappe af. Kuren har tre stadier:
DAG 1-10 NEDTRAPNING
+ Spis alt, hvad du vil af grønsager, frugt, bønner, linser, kikærter, brune ris, glutenfri pasta, nødder, mandler, avokado, quinoa etc.
Undgå sukker, salt, kaffe, koffeinholdig te, alkohol, cigaretter, kød, fisk, gluten og komælksprodukter.
DAG 11-14 FASTE
+ Drik grønsagsjuice (maks. halvanden liter), vand og urtete. Intet andet.
DAG 15-24 OPTRAPNING
+ Spis alt, hvad du vil af grønsager, frugt, bønner, linser, kikærter, brune ris, glutenfri pasta, nødder, mandler, avokado, quinoa etc.
Undgå sukker, salt, kaffe, koffeinholdig te, alkohol, cigaretter, kød, fisk, gluten og komælksprodukter.
DU KAN OGSÅ: Er 24 dage for meget? Så tag i stedet kuren i 3 dage uden faste, 7 dage med én fastedag eller 14 dage med to fastedage i midten.


Ekspertens bedste råd
1. Forbered dig − både indkøbsmæssigt og mentalt. Det er forskellen på succes og fiasko.
2. Tænk frem i tiden. Skal du være væk hjemmefra i mange timer, så tag lidt snacks eller mad med.
3. Drik mindst to liter vand om dagen. Vand er med til at skylle affaldsstofferne ud af kroppen.
4. Spis varieret. Sørg for at få mange forskellige slags grønsager − det er bedst for din krop.
5. Spring ud i det! Det er meget nemmere, end du tror, det er. Bare gør det!

Eksperten

Martin Bonde Mogensen er uddannet bodysds- terapeut, kostvejleder og indehaver af Kropsinstituttet, hvor han guider folk til en sund livsstil. Han har udgivet bogen „Den fede faste“ og holder foredrag om faste. København 22/4, Århus 29/4 og Odense 13/5. Pris 49 kr. Køb billet på denfedefaste.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Faste og Vægttab