Spis dig slank

Find den perfekte kur til dig

Ren protein, masser af grønt, nul fedt. Der er lige så mange kure, som der er vægttab. Her er de fem hotteste slankekure lige nu − find din favorit.

Har du brug for lidt hjælp til at tabe nogle kilo, så har vi samlet 5 slankekure til dig.

KUR 1: GRØNT OG GROFT
Grundtanken er helt enkelt, at der er betydelig færre kalorier i grønsager end i de fleste andre fødevarer. Derfor taber du dig, hvis du skruer op for det grønne og ned for resten. Holder du dig til frugt og grønt, kan du næsten ikke komme op over 100 kalorier pr. 100 gram. De fleste grønsager ligger på omkring 20-50 kalorier pr. 100 gram. Frugt ligger på ca. 60-100 kalorier pr. 100 gram.

Problemet med frugt er, at det indeholder frugtsukker, som bliver optaget i kroppen lynhurtigt og derfor kan give blodsukkerrush, men det er en anden sag. Hvis du spiser dig mæt i grønsager og frugt efter den kur, der i 80’erne hed „Fit for life”, vil du tabe dig. Fordelen ved at spise „råt” i form af frugt og grønt er, at væskeindholdet i begge dele er så stort, at du også får suppleret kroppens væskebehov.

Et andet plus er det høje indhold af naturlige fibre, der er i de grønne varer − derfor har du også bedre af at spise hele appelsinen end at presse den til saft. Den sundeste måde at indtage grønt og frugt på er dog at kombinere med grove kulhydrater og protein, der mætter og holder maven i gang. Men husk, at en „grøn” kur kun virker, hvis du også skruer helt ned for alkohol, animalsk fedt og sukker.

Hvad kan du tabe: 1-2 kg pr. uge
Hvad kommer du til at mangle: Protein, sunde fedtstoffer og jern i længden.

 KUR 2: LEV EFTER 5:2 eller 80/20

Filosofien bag denne kur er, at forbud øger risikoen for fiasko, hvis du gerne vil tabe dig, og derfor nytter det ikke noget fuldstændig at udelukke f.eks. søde sager fra din kost. Spørg en gang din krop, hvad den helst vil have − chokolade eller Tandoorikylling? Smoothie eller rødvin? Svaret afhænger blandt andet af, om klokken er syv om morgenen eller syv om aftenen. Og af om du er gammelsulten eller bare lækkersulten. Om dit blodsukker er i balance eller ej. Og helt sikkert også af, om det er fredag aften eller mandag formiddag?

En af de ting, der spænder ben for alle gode hensigter og al vores viden om, hvad der gør os tykke, er, at mad og følelser hænger sammen. Smart for naturen, for når alle følelser bliver sat ind på at skaffe mad − helst propfuld af kalorier − sikres vores overlevelse. Knap så smart i en verden, hvor vi hver dag kommer kalorier nok i indkøbskurven til at brødføde en familie i en uge. Det er let at leve sundt fra mandag til torsdag, men fredag er viljestyrken brugt op, og vi drømmer om flødeboller og karameller.

Lige præcis det svingende mønster i vores naturlige sultregulering danner basis for en ny type kure. F.eks. 5:2 (fem super sunde dage og to nydelsesdage) eller 80/20, hvor du spiser efter forskrifterne 80 pct. af tiden og fejrer din askese med at skeje ud de sidste 20 pct. Du behøver ikke at „spare” op til weekenden, du kan også vælge at sige, at du vil bruge 20 pct. af dagens kalorier, f.eks. 200, på usunde fødevarer som et stort glas vin eller to firkanter mørk chokolade.

Hvad kan du tabe: 1 kg om ugen − det kan være en god ide at starte med 10-12 dage sunde dage, hvor du får smidt de første to kilo. Det giver motivation til at gå over til 80/20 eller 5:2 bagefter.

Hvad mangler du: Ingenting − det er netop pointen med at spise på denne måde, hvis du i øvrigt kan „styre” systemet og ikke ender med at bytte rundt, så du spiser 80 pct. usundt. Der er psykologiske fordele ved at skifte mellem at være „strammer” og „slapper”, og det bliver meget lettere at holde sig til de magre ting i ugens løb, hvis man kan se frem til en „fest” i weekenden. En stor fordel ved kuren er, at du kan være social, have gæster og gå ud − uden at skulle skilte med, at du sparer på kalorierne. Det kan du gøre i hverdagene.

KUR 3: PROTEINRIG KOST
Den hotteste kur lige nu er proteinkuren. Og ikke uden grund. På kort sigt giver en proteinrig kost dig god mæthedsfølelse og et højere stofskifte for få kalorier. Super effektivt. Luk ørerne, hvis du ikke gider at høre det igen − men undskyld, protein er altså intet mindre end en gave til det slankende folk.

Du får minimalt med kalorier (ca. 100 kalorier pr. 100 gram), du opnår en stabil mæthedsfølelse, OG du får en gratis stofskiftestigning med i købet. Det sidste geniale ved proteinrige slankekure er, at de forebygger tab af muskelvæv, som normalt driller ved lyn-slankekure. Eneste problem er, at du naturligvis hverken kan eller skal leve af protein alene − det skal suppleres med kulhydrater og fedt. Her skal du naturligvis være opmærksom på, at fedtet skal være af den sunde slags, dvs. monoumættede fedtsyrer, og kulhydraterne grove.

Hvad kan du tabe: 2 kg om ugen

Hvad kommer du til at mangle: Det er hårdt for kroppen at nedbryde store mængder protein i form af animalske produkter − og visse mave-tarmsygdomme er forbundet med stort indtag af kød. Nogle vil også mene, at det er uetisk, at vi i den vestlige verden fylder os med kød. Den mængde mad, en ko skal spise i løbet af et liv for at ende som gode grillbøffer, ville kunne brødføde rigtig mange vegetarer i stedet. Heldigvis „laver” naturen også protein, f.eks. linser og bønner…

Gode proteinkilder
• 1 æg (8,5 g)
• 1 portion skyr (19,5 g)
• 2 stykker skæreost (11,5 g)
• 2 rundstykker (8,5 g)
• 1 portion havregryn (10,5 g)
• 4 skiver kødpålæg (13,5 g)
• 1 dåse tun (26 g)
• ½ dåse torskerogn (16 g)
• ½ dåse makrel i tomat (11 g)
• 150 g magert oksekød (35 g)
• 120 gram svinekød (26,4 g)
• 1 kyllingebryst (30,5 g)
• 1 stykke røget laks (22,5 g)
• 60 g sojabønner (20,5 g)

 


KUR 4: KALORIETÆLLING

Ideen er, at du indtager færre kalorier, end du bruger, og derfor taber du dig. Simpelt − og let at gå til. Især hvis du har let ved at falde i, når du er på kur. Tidligere var denne metode den mest brugte slankekur − og metoden er effektiv, fordi det handler om at lægge til og trække fra.

Udgangspunktet er, at du har et dagligt energiforbrug på f.eks. 2.000 kalorier for at vedligeholde din nuværende vægt og aktivitetsniveau, og hvis du skruer ned for det tal, taber du dig.

Problemet er, at der er stor forskel på stofskiftet. Generelt siger man, at kvinder skal have ca. 2.000 kalorier om dagen, men ofte ligger stofskiftet lavere, f.eks. hvis du vejer under 55 kg, ikke bevæger dig ret meget og ikke har særlig mange muskler. Så kan det basale stofskifte ligge tættere på 1.500 kalorier. Der er også grænser for, hvor langt det er sundt at skære ned. Grænsen går typisk ved 1.200 kalorier, kommer du derunder, risikerer du, at kroppen begynder at tære på depoterne − ikke bare fedt, men også muskler, og så falder stofskiftet yderligere.

Hvad kan du tabe: 1 kg fedt om ugen ved at begrænse dit daglige kalorieindtag med 800-1.000 kalorier.

Hvad mangler du: Ulempen ved at tælle kalorier er, at der ikke er nogen garanti for, at du spiser sundt. Du kan i princippet spise fire Magnum (257 kalorier pr. stk.) om dagen og tabe dig, men du bliver fejlernæret efter kort tid. Tip! Få hjælp til at tælle på madlog.dk, som du også kan købe som en app til din telefon.

KUR 5: DE 8 KOSTRÅD
Den sundeste kur er ingen kur. Sundhedsstyrelsens 8 kostråd vil, hvis vi ellers formåede at følge dem, betyde, at vi aldrig behøvede at gå på slankekur. Men det kræver tålmodighed.
1 Spis frugt og grønt − 6 om dagen
2 Spis fisk og fiskepålæg − flere gange om ugen
3 Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød − hver dag
4 Spar på sukker − især fra sodavand, slik og kager
5 Spar på fedtet − især fra mejeriprodukter og kød
6 Spis varieret − og bevar normalvægten
7 Sluk tørsten i vand
8 Vær fysisk aktiv − mindst 30 minutter om dagen

Hvad kan du tabe: 0,5-1 kg om ugen

Hvad kommer du til at mangle: Ingenting − måske kommer du til at savne at være lidt festlig?


 

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab og 5:2 kuren