Yogatips

Foto: Bo Tornvig

Yogatips

fit tester: Aqua yoga

Vandets modstand udfordrer og trimmer dine muskler. Samtidig efterlader timen en følelse af velvære i din krop. fit living har testet den nye yogaform, aqua yoga.


Hvad er Aqua yoga?
Aqua yoga er yoga tilpasset vand. I vandet er kroppen i stand til at strække optimalt igennem. Det styrker musklerne, støtter svage led og forbedrer din balance og koordination. Træningsformen toner muskler og trimmer kroppen. Især er træningen god for mave, hofter, ryg, bryst og skuldre.

Det får du:
- Indre ro - Bedre balance - Tonede muskler - Skånsom for led

Sådan gik det, da fit living testede Aqua yoga:
Lyset er dæmpet, og der er stearinlys overalt. Timen skal foregå i det varmeste bassin. Vi befinder os i DGIbyen i København, hvor vi skal teste aqua yoga. Altså yoga i vand. Kan man det? Ja, det kan man! Spændende, syntes jeg, da jeg stod forventningsfuld i badedragt − klar til min første time.

− Man har det altid rigtig godt i kroppen bagefter, fortæller min sidekvinde Jeannie mig. Godt så. Mine forventninger stiger et par grader. Jeg har nemlig − helt ærligt − haft mine tvivl om kombinationen af yoga og vand.

Vores instruktør, Stine Ruge, stiller sig ved bassinkanten og deler en slags skumgummipølser ud, vi kan støtte os til under øvelserne. Og det får jeg brug for, kan jeg godt afsløre allerede nu. Stine starter med de indledende åndedrætsøvelser, som skal få os til at finde ind i os selv.

− Mærk vandet mod din krop. Mærk temperaturen i rummet. Registrer lydene, og tag dem ind som en del af oplevelsen. Træk vejret. Helt ned i maven.
Det er lidt svært, synes jeg, da der faktisk er ret meget larm i en svømmehal. Men ved at følge Stines rolige stemme kommer jeg alligevel til at koncentrere mig og lukke af. Dejligt.

− Stå med fødderne plantet på bunden. Mærk fliserne mod din fod, siger Stine, og vi bliver ført gennem stillinger som „trekanten” og „krigeren”. Stille og blidt.
Faktisk virker det slet ikke mærkeligt at lave øvelserne i vand. Det er dog lidt svært. Ud over at jeg ikke er den store yoga-udøver i forvejen, flytter balancepunktet sig i vand.


Genvinder kontrollen
Vi skifter til stillingen „ørnen”, hvor man står på et ben med det andet viklet rundt om og armene vredet rundt om hinanden. De kendte yogastillinger, der normalt kræver god balance, er faktisk lettere at udføre i vandet. Der er dog en anden udfordring: Vandet bevæger sig − så det kræver stadig lidt at holde balancen.

Da vi når til stillingen, vrksasana eller „træet” (stående på et ben med den anden fod placeret på inderlåret), må jeg gribe til min skumgummislange for ikke at falde.

− Grib fat om underlaget med jeres tæer, siger Stine, som godt kan se, at jeg vakler lidt.
Og yes! Jeg får kontrol over min krop og kan stå fint. Også da vi skifter ben − hvilket ikke altid er lige let. Langt sværere bliver det, da vi skal lave træet liggende − altså flydende, mens vi holder fast i kanten med fødderne.

− I kan bruge alle de hjælpemidler, I vil, opmuntrer Stine og kaster flere skumgummislanger og flydende nakkestøtter ud.

Normalt er jeg meget god til at flyde, så jeg forsøger at nøjes med en skumgummislange. Men det er ikke helt nok. Måske spænder jeg for meget i kroppen? Efter instruktøren har holdt fast i mine fødder et stykke tid, får jeg fornemmelsen af stillingen og kan slappe af. Kun for at vi skal skifte ben. Men nu har jeg teknikken, så det lykkes − succes!

 

 

Godt tilpas i kroppen
Et par øvelser mere og så er timen gået. Kun afslapningen er tilbage. Her takker jeg alligevel ja til nakkestøtten. Og med min skumgummipølse under knæhaserne lader jeg min krop flyde rundt i bassinet.

Bagefter er det tid at takke af. Jeg føler mig rigtig godt tilpas i min krop. Et langt varmt brusebad. Blødt tøj på. Hurtigt hjem. Men så er jeg også lige pludselig klar til at blive lagt i seng!

Det var nu ikke, fordi det føltes så hårdt. Selvfølgelig fik jeg strukket kroppen igennem, men øvelserne føltes ikke særlig udfordrende.

Næste dag er det dog en anden sag: Jeg er øm i lårene − specielt inderlårene, og mine hofter kan mærkes på en ny måde. Jeg har fået trænet nogle muskler, jeg ellers ikke så nemt får fat i. Uden at svede overhovedet!

 


Fits vurdering
Det kan være en fordel, hvis du kender lidt til yoga i forvejen, da instruktøren ikke har mulighed for at rette på dine stillinger undervejs. På den anden side vil du lære grundstillingerne ret hurtigt. Det samme gælder udfordringen med at være i vandet og dets modstand. Så er du generelt til svømmehaller og våde fornøjelser, bliver du ikke skuffet over aqua yoga. Tværtimod.

Ud af 6 stjerner
Kondition: ★ ★ ★ 
Styrke: ★ ★ ★ ★
Smidighed: ★ ★ ★ ★ ★
Sjovhed: ★ ★ ★ ★

 Her kan du træne
Vi testede timen i DGI-byen i København, som også har pilates i vand.

Andre muligheder, der ligner:
DGI-huset i Herning
Kildeskovshallen i Gentofte
Ananda Yoga i Gilleleje
Them Svømmeklub

Aqua yoga er endnu ikke så udbredt i Danmark, men vil uden tvivl sprede sig hurtigt. Mens du venter, kan du også prøve auqaudgaven af spinning, pilates og aerobic.Hvordan var yoga?

Skønt for krop og sjæl
Ann Lusty,(t.v.) 31 år, har gået til aqua yoga siden maj.
− Jeg er virkelig glad for det. Jeg var fra starten positivt overrasket over den smidighed, som ens krop får i vand. Efter timerne kan jeg først og fremmest mærke velvære, og at jeg har fået strukket min krop godt ud. Og så får jeg en behagelig ømhed i mine skuldre og rygregion. Det er virkelig dejligt. En fantastisk af- og udspændingsform, som giver ro og velvære i krop og sind. Jeg fortsætter hele vinteren.
Ud af 6 stjerner:
Kondition: ★
Styrke: ★ ★ ★ ★
Smidighed: ★ ★ ★ ★ ★
Sjovhed: ★ ★ ★ ★ ★

Vandet grounder mig
 Lone Sørensen, 51 år, har gået til aqua yoga siden sidste efterår.
− Jeg har altid været glad for vand, og jeg bliver glad af at træne på den måde. Aqua yoga er rigtig godt, for man bliver hurtig „verdensmester” i øvelserne. Jeg har også prøvet almindelig yoga, og jeg kan lide begge dele, men det er mere meditativt i vand. Det er noget med at skulle beherske kroppen, balancen og vende sindet indad. Jeg har det fantastisk i min krop efter en aqua yoga-time. Det hjælper med at få sat en travl hverdag på plads, jeg får tømt hovedet og får alle spændinger væk. Jeg føler mig decideret „grounded”. Det er en time, som jeg gerne vil anbefale til andre.
Ud af 6 stjerner:
Kondition: ★ ★
Styrke: ★ ★ ★ ★
Smidighed: ★ ★ ★ ★ ★
Sjovhed: ★ ★ ★ ★ ★

Det er ultimativ afspænding
Katrine Konyher, (t.h.) 25 år, har gået til aqua yoga i to måneder.
− Jeg er ret vild med yoga, men yoga i vand giver mig endnu mere afspænding og afslapning end på ’landjorden’. De bløde lyde, som bevægelserne i vandet efterlader, det varme vand, som omslutter mig, og den rolige stemning gør det lidt meditativt. Det er en smule sværere at holde balancen i vand, men at komme ud i stillingerne er faktisk nemmere, for strækkene føles ikke så hårde på grund af vandet. Afslapningen er det allerbedste. Det føles virkelig godt at ligge i det varme vand, slappe af og få ørerne under vandet og lukke alt ude.
Ud af 6 stjerner:
Kondition: ★ ★
Styrke: ★ ★ ★
Smidighed: ★ ★ ★ ★
Sjovhed: ★ ★ ★ ★ ★

Se, hvad vi ellers skriver om: Yoga