superfood
SPONSORERET indhold

Fokus på superfood: Hvor sunde er de egentlig?

Forskellige råvarer som blåbær, rosenkål og gojibær bliver ofte omtalt som superfood med hver sine særlige egenskaber. Men hvad er superfood egentlig, og er det overhovedet sundt? Vi har spurgt to eksperter.

Af:: Maria Præst Foto: Getty
29. mar. 2017 | Sundhed | Fit living

Macarødder booster din energi, blåbær sikrer dig solbeskyttelse indefra og forebygger kræft, mens spirulina styrker immunforsvaret og øger din energi.
De såkaldte superfoods er virkelig oppe i tiden, og det skorter ikke på anprisende ord, når du læser om dem i forskellige medier. Og hånden på hjertet, det lyder jo godt – men lyder det også for godt?

“’Superfood’ er ikke et udtryk, vi bruger inden for ernæringsforskning, men det lyder jo smart, og jo mere du lovpriser de forskellige råvarer, jo mere sandt tror forbrugerne, det er. I virkeligheden må du slet ikke sige, at en fødevare forebygger, lindrer eller behandler sygdomme. Det er forbudt i fødevareloven. Det er, ligesom når nogen siger, at du bare skal spise ingefær, hvis du er forkølet – og det holder altså ikke,” forklarer Heddie Mejborn, der er seniorrådgiver i DTU Food, hvor hun beskæftiger sig med ernæring og risikovurdering.

Kost- og træningsekspert Valeria Lima er sammen med Mette Helbæk aktuel med bogen Supersunde superfoods. Hun er enig i, at begrebet superfood er en smule misvisende, fordi ingen fødevare er så super, at den kan stå for sig selv, men understreger alligevel, at begrebet er reelt nok, når vi taler om rigtig mad – ikke de forarbejdede, tørrede udgaver, som macarødder, acaibær og gojibær ofte er.
“Når vi taler om superfoods, mener vi rigtige, hele råvarer, der er tæt pakket med mikronæringsstoffer som mineraler, vitaminer og antioxidanter, der nærer vores krop og holder os sunde og stærke,” forklarer Valeria Lima, der i bogen gennemgår en lang række forskellige superfoods som for eksempel smør, æg, fisk, skaldyr, lever, grønkål og spinat.

LÆS OGSÅ: Undgå skader: 8 superfood til din træning

Næringstætte råvarer

I hendes optik skal du nemlig gå efter fødevarer med så høj næringstæthed som muligt. “De her fødevarer indeholder særlige vitaminer, som er essentielle for os, men som vi ikke kan producere selv. Det gælder for eksempel vitaminer som B12 og C-vitamin, essentielle fedtsyrer som omega-3 og omega-6 samt aminosyrer. Vi kan ikke selv producere dem, så derfor er vi nødt til at få dem igennem kosten,” forklarer hun.

Problemet er bare, at ifølge Valeria Lima får mange af os ikke i nærheden af de næringsstoffer, som kroppen har brug for.
”Mere end to milliarder mennesker er på verdensplan i underskud af vitaminer og mineraler, så mange af de symptomer, vi betegner som eksempelvis aldringstegn, er i virkeligheden tegn på, at kroppen mangler næringsstoffer. Hvis du for eksempel har ustyrlig lyst til chokolade og i løbet af ingen tid har spist hele pladen, kan det være et tegn på, at din krop mangler magnesium,” forklarer Valeria Lima.
Ifølge hende er symptomerne usynlige, så du kan sagtens trives, selv om du mangler næringsstoffer, men mangler du for mange, har du større risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, problemer med skjoldbruskkirtlen og angst. “Derfor er det vigtigt, at vi tager det alvorligt og investerer i de her superfoods, for det er noget, vores krop har brug for,” forklarer hun.

LÆS OGSÅ: 9 fødevarer, der giver dig en bedre søvn

Husk variationen

Men uanset hvor mange blåbær, æg eller rosenkål du spiser om dagen, bliver du ikke sundere og smukkere, hvis resten af din kost er usund.
“Der er ikke én fødevare, der indeholder alle de gode næringsstoffer. Derfor mener jeg personligt, at det er forkert at fremhæve visse råvarer som for eksempel blåbær, for så tror folk, at når bare du husker at spise de her ’vidunderbær’, er det næsten ligegyldigt, hvad du ellers spiser,” slår Heddie Mejborn fast.
I sit arbejde hos DTU Food har hun været med i den evidensgruppe, der har sikret det videnskabelige grundlag for de officielle kostråd, hvor ’Spis varieret’ er ét af dem. Derfor opfordrer hun også til at huske variationen.
”Det er fint at spise en håndfuld mandler hver dag, men det er bedre at variere med andre nødder. Det samme gælder fisk, hvor du hellere skal spise mange forskellige slags fisk end udelukkende at kaste dig over laks, fordi den er udråbt til superfood. Der findes masser af andre fede fisk som makrel eller sild, der giver de samme gode næringsstoffer,” forklarer hun.
Og den betragtning er Valeria Lima enig i. I Supersunde superfoods indgår for eksempel mere end 40 forskellige slags planter, så det er ikke kun rosenkål og grønkål det handler om.
”Der findes mere end 180.000 planter i verden, men de fleste mennesker spiser kun 12 forskellige slags grøntsager. Hvis du ikke spiser varieret, får du ikke alle de næringsstoffer, du har brug for, så det er vigtigt, at vi får mange forskellige slags, ” fortæller hun.

Superfoods eller ej har Heddie Mejborn endnu ikke set noget, der har overgået de officielle kostråd.
“Jeg ved godt, at vi har hørt det mange gange før, og det lyder velkendt og kedeligt, men de officielle kostråd er baseret på gennemgående studier, så mit bedste råd er at følge dem, hvis du ønsker at spise sundt.”

LÆS OGSÅ: 6 superfoods, der slanker: Sund & slank med sirt

5 EKSEMPLER PÅ SUPERFOOD

1. SKALDYR

Skaldyr som rejer, østers og muslinger har et højt indhold af vitamin B12 og A, som er gode for nervesystemet samt omega-3-fedtsyrer, der reducerer inflammation i krop og led, holder hjernen sund og beskytter hjertet. Derudover indeholder de høje mængder af folat, mangan, C-vitamin, zink, jern, selen og fosfor, der fremmer sunde knogler og immunforsvar.

2. MØRK CHOKOLADE – 70 %

Mørk chokolade har et højt indhold af magnesium og indeholder flere sunde polyfenoler end grøn te og rødvin.

3. BÆR

Blåbær, solbær, jordbær, hindbær. Hvert bær har sine fordele, så spis varieret, så du får tilført mange forskellige vitaminer, mineraler, antioxidanter og mikronæringsstoffer.

4. SMØR

Ikke Kærgården eller plantemargarine, men ægte smør indeholder alle de fedtopløselige vitaminer: A, D, E og K2. Smør er den største kilde til såkaldt konjugeret linolsyre (CLA), som en del undersøgelser peger på kan modvirke kræft.

5. MØRKBLADEDE GRØNTSAGER

Grønkål, spinat og rucola er eksempler på mørkbladede grøntsager, der har et højt indhold af C-vitamin, kalium, mangan og kalcium.

Kilde: Supersunde superfoods af Mette Helbæk og Valeria Lima

LÆS OGSÅ: 6 sunde snacks i en fart