Kvinde sveder

Foto: Getty Images Henrik Duer om forbrænding og træning.

Forbrænder jeg mere, hvis jeg sveder mere?

Vi har spurgt træningsekspert Henrik Duer, der også svarer på, hvilket tidspunkt på dagen det er bedst at træne.

Forbrænder jeg mere, hvis jeg sveder mere?

Sved har intet at gøre med din forbrænding. Din forbrænding stiger for eksempel ikke, fordi du går i sauna. Hvor meget, du forbrænder til træning, er afhængig af intensiteten og varigheden af din træning. Når du træner med høj intensitet, forbrænder du mere per minut end ved lav intensitet. Du sveder også mere, fordi kroppens varmeproduktion stiger. Sved er jo netop kroppens vigtigste forsvar mod en forhøjet kropstemperatur, og det kan være her, at misforståelsen er opstået.

Giver det en bedre effekt at træne med elastikker, når man fx laver squats?

Både måske og nej. Det kommer an på, hvordan du bruger elastikken. I forbindelse med squats bliver den typisk brugt på to måder:

  1. En elastik omkring lårene, så du skal presse knæene udad for at holde positionen. Denne metode kan give en større aktivering af baldemusklerne. Det kan måske give en ekstra effekt, hvis squat er den eneste øvelse, du laver. Derudover kan elastikken være med til at give en bedre teknik.
  2. En elastik mellem vægtstangen på skuldrene og ”gulvet”, som giver større modstand i toppen af bevægelsen. Denne metode ser ikke ud til at give andet end variation i øvelsen. Men der er ikke lavet megen forskning på området.

Hvilket tidspunkt på dagen er det bedst at træne?

Det afhænger af mange forskellige ting. Der er ikke et tidspunkt, der er bedst. Som tommelfingerregel er det bedste tidspunkt der, hvor du føler dig mest frisk og præsterer bedst, for så får du den højeste kvalitet i din træning. Om det så kan lade sig gøre i praksis afhænger af din kalender. Nogle gange bliver du eksempelvis nødt til at træne om morgenen, fordi det bedst kan lade sig gøre.

Om eksperten

Henrik Duer er træningsfysiolog og cand.scient. Se mere på Henrikduer.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Forbrænding og Henrik Duer