Forlæng feriens energi
SPONSORERET indhold

Guide: Forlæng feriens energi

Alt for ofte er det som om al energien siver ud af os, så snart vi er tilbage i hverdagen efter en ferie.

Af:: Louise Kidde Sauntved Foto: Bulls
22. okt. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Det skyldes ifølge erhvervspsykolog Pernille Rasmussen, at hverdagen for alt for mange af os er fyldt med tidspres og stramme deadlines og alt for meget, vi føler, vi vil og bør nå – og det både stresser og dræner for energi.

– Ferie er lig med fritid og frihed – og det er hverdagen jo IKKE. Den er typisk fyldt med pligter og krav fra andre. Derfor kan du miste overskud og energi. Energi og overskud er ikke en eksakt størrelse, du kan putte ned i en kasse og lukke låget på og gemme, den skal kontinuerligt nurses, så der bliver ved med at være energi.

Derfor råder Pernille Rasmussen til, at du ikke fyrer al den opsparede energi af med det samme, når du kommer tilbage på arbejdet, men økonomiserer lidt med den. I stedet kan du bruge dine ferie-friske øjne til at se på, hvad der dræner energien, og gøre noget ved det, før energien igen er nede på et lavpunkt.

Generelt gælder det, at vi får god energi, når vi har det sjovt og er sammen med mennesker, der giver os energi, men også af sol, motion, frisk luft, sund kost og nok søvn – alle de ingredienser, der typisk indgår i en rigtig god og afslappende ferie. Sørg derfor for at få plads til så mange af de ting, selvom hverdagen trænger sig på. Sæt dig ud i kaffepausen, le med kollegerne, vælg salat til frokosten – der er meget, du selv kan gøre, og lidt har også ret, når det gælder det gode energiregnskab.

Sådan får du feriefølelsen med ind i hverdagen.

Når første arbejdsdag nærmer sig
Indstil dig mentalt. Find ud af, hvad en god dag/hverdag består i, og forsøg at skabe den. Find ud af, hvad der belaster og dræner, og hvad der giver energi – måske har du fået ny inspiration i løbet af ferien? Planlæg den første uge uden at lægge for meget ind – hverken på arbejdet eller i fritiden..

De første arbejdsdage
Hvis du har mulighed for det, så sæt autoreply på de første par dage, hvor der står, at du stadig er på ferie, det giver lidt fred og luft. Accepter, at det kan være hårdt at komme i omdrejninger igen, og nedsæt forventningerne til din indsats. Start med de kortest mulige arbejdsdage og de nemmeste opgaver, og forsøg at placere dig et sted, hvor der er rart med rare mennesker. Du kan evt. starte med at arbejde hjemmefra, hvis det kan lade sig gøre.

Fritiden
Find ud af, hvad du holdt af at lave i ferien: Var det tid alene? Gåture i naturen? At spille spil med familien? At prøve en ny sportsgren eller noget helt andet? Prøv så om du kan få en eller to af de ting med ind i din hverdag, naturligvis prioriteret og planlagt. Find også ud af, hvad du nød på ferien på et mindre konkret plan. Var det ikke at have så mange sociale aftaler? Ikke at have deadlines? Ikke at behøve at lave mad selv eller gøre rent? Se på din hverdag – er det muligt at få færre aftaler ind, få hjælp til rengøringen, uddelegere madlavningen eller andet? Vælg en eller to ting som de vigtigste – adfærdsændringer tager tid, og vi er vanemennesker, så fokuser hellere på én ting, der bliver til noget, end flere, der ikke gør.

Husk ferien hele året
Tag minder med hjem fra ferien. Hæng for eksempel et billede op, læg en flot muslingeskal i vindueskarmen eller lignende. På den måde bliver du mindet om de følelser og stemninger, der gav god energi. Samme trick kan du i øvrigt bruge på din arbejdsplads!

Find DIN energi
De fleste får energi af sol, afslapning og glade mennesker, men find derudover ud af, hvordan DU får energi og lader op: det kan være havearbejde, alenetid, naturoplevelser, biografture, vennebesøg eller en hel aften off-line. Når vi ikke er på og i gang med at indtage information og kommunikere, men derimod har ro og stilhed omkring os, får vi mere mental plads og overskud.

Accepter at du bliver drænet
Det er naturligt indimellem at blive drænet for energi. Accepter, at det er sådan – men at du selv kan påvirke det ved at blive bevidst om, hvad der dræner dig. Skriv ned og stil dig selv spørgsmål – er det f.eks. køen i supermarkedet, der dræner dig, kan du minimere dine indkøb ved at handle dagligvarer på nettet eller uddelegere opgaven til kæreste eller børn. Giv desuden plads til, at du indimellem slet ikke laver noget.

Tag lidt væk
Tag væk nogle dage om året, hvor du gør noget godt for dig selv alene – det kan være spa, retreat, storbyferie, sommerhus eller bare et par dage i venindens lejlighed, når hun er på ferie. Det vigtige er at få tid til at tænke og mærke dig selv og få overblik.