Gertrud Højlund

Foto: Peter Nørby Gertrud Højlund nægter at finde sit værd i, hvad andre mennesker mener om hendes udseende.

Tv-vært Gertrud Højlund har truffet en beslutning: ”Jeg er ligeglad med, hvad folk synes om mit udseende”

Som nyhedsvært får Gertrud Højlund ofte kommentarer fra seere, der synes, at hun er enten smuk eller det modsatte, men hun har taget et aktivt valg om at ignorere begge dele. Hun nægter at lade sit værd afgøre af sit udseende eller sin alder og træner ikke af forfængelighed, men for at føle sig stærk. Det fortæller hun om i denne uges FIT Living.

Vi kender alle Gertrud Højlund, som vært i TV 2 News-studiet, hvor hun opdaterer seerne på dagens store og små nyheder. Og netop rollen som tv-vært gør hende til et kendt ansigt ude i stuerne – og det kan betyde, at seerne på den anden side af skærmen kan have en holdning til, hvordan hun ser ud.

Men den 40-årige vært nægter at finde sit værd i, hvad andre mennesker mener om hendes udseende.

”Jeg har en gang for alle truffet en dybtfølt beslutning, som jeg heldigvis har nemt ved at leve op til. At jeg er ligeglad med, hvad folk synes om mit udseende. Det betyder, at jeg er lige så ligeglad med, om folk synes, jeg er smuk, som jeg er, om nogen synes, jeg er grim. Det er ikke relevant for, hvordan jeg ser mig selv, eller hvilken værdi, jeg selv synes, jeg har, hverken i mit arbejde eller i mit øvrige liv. Det holder jeg virkelig fast i, for skønhed er en elendig valuta for kvinder, og jeg vil ikke knytte mit værd op på en valuta, der i sagens natur falmer med alderen. Jeg vil ikke acceptere, at jeg skal være mindre værd som menneske, fordi jeg bliver klogere og mere erfaren og kommer til at stå mere solidt i mit liv,” siger Gertrud Højlund til FIT Living.

Gertrud Højlund er blevet mere bevidst om sin holdning til, at udseende ikke er vigtigt, efter hun er begyndt at arbejde på tv, men hun ved dog også godt, at der er et helt samfund, som ofte vurderer på udseendet. Af samme årsag er hun blevet endnu mere aktiv i sin kamp for at formidle det modsatte.

”Jeg kæmper imod ved at holde mig selv fast på, at jeg ikke skal blive smigret over det. Det er klart, at der er en visuel del af mit arbejde, og jeg er indforstået med, at jeg skal bruge tid i sminken, at jeg skal se præsentabel ud og have noget pænt tøj på, men jeg køber ikke nogen præmis om, at jeg skal se særligt sund eller slank ud for at være på skærmen. Jeg bliver superglad, når folk skriver til mig for at diskutere, og jeg er med på, at mit værtskab er mere end bare de spørgsmål, jeg stiller, det er også en måde at tage et rum på, og seerne må godt forholde sig til mig, men jeg skubber alt overflødigt væk.”

Læs også: Annette Heick: "Jeg var så tæt på en depression, som man kan komme"

Selv tror hun ikke på, at udseende nogensinde holder op med at spille en rolle, men hun håber, at det med tiden bliver mindre vigtigt.

”Jeg er med på, at udseende er en måde at kommunikere på, og at smukke mennesker har nogle fordele i livet, men jeg kunne godt tænke mig at få nedprioriteret skønhed en lille smule. I Body Positive-bevægelsen kan der være et credo om, at alle er smukke. Nej, det er alle faktisk ikke, men det er heller ikke vigtigt at være det. Hvorfor skal vi sige, at alle er smukke? Kunne vi ikke sige, at det ikke er det, vi skal vurdere folk på? Jeg er med på, at skønhed findes, men jeg synes, at man, medmindre man arbejder i modeindustrien, skal være bevidst om ikke at gøre det til et kriterie, når man har med mennesker at gøre.”

Læs hele interviewet med Gertrud Højlund i denne uges FIT Living.

Om Gertrud Højlund

Gertrud Thisted Højlund, 40 år.

Nyhedsvært på TV 2 News og klummeskribent på ALT for damerne.

Uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2007.

Datter af den afdøde højskoleforstander og tv-vært på programmet "Højlunds Forsamlingshus", Niels Juul Højlund.

Opvokset i Ry som mellemste barn i en søskendeflok på fem piger.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Interview, Selvværd og Psykologi