5 gode råd: Skru ned for selvkritikken og op for kærligheden

Foto: Getty

5 gode råd: Skru ned for selvkritikken og op for kærligheden

Brysterne er for små, og maven buler. Mange kvinder har det med at tale grimt om deres kroppe – og dermed om sig selv. Her er 5 råd, der kan dreje dit perspektiv fra en jagt på det perfekte til en dybere værdsættelse af den, du er. Med alle dine skønhedsfejl.

1. Hold dig ikke tilbage

Har du nogensinde holdt dig tilbage fra at sige din mening, fordi du så dig selv udefra med deller om livet og lidt for skinger stemme? Har du tænkt, at du ville gå efter dine drømme om at skifte karriere eller finde en hed elsker, så snart du havde tabt dig, fået styr på den kiksede klipning eller tandbøjlen af? Så velkommen i klubben. Men helt ærligt - hvad pokker har dit udseende egentligt at gøre med dine holdninger, evner på jobbet, talegaver eller sexappel? I-N-G-E-N-T-I-N-G. Alligevel lider vi kvinder under en konstant dom over vores udseende, som ville frisætte en pokkers masse energi i verden, hvis den i stedet blev brugt på at skabe bedre liv for os selv og dem, vi elsker. Så her er et perspektiv til dig: Hver gang du tænker ”Det gør jeg, når jeg er slankere, lækrere eller mere fit”, så gør du det lige nu!

2. Kend forskel på sundhed og perfektionisme

Nyder du din krop, eller tænker du konstant på at tabe de ekstra kilo, have større bryster eller en fladere mave? Stor respekt for, at du gerne vil passe på din sundhed og dit velvære. Jeg anerkender fuldt ud, at din vægt, styrke, kondition og en masse andet betyder meget for din sundhed, men der er en fundamental forskel på, om du passer på dig selv og din sundhed, eller om du jagter et ideal, hvor du ikke elsker dig selv, før du er i mål. Kan du mærke den forskel? Det tror jeg, du kan. Og det skal du hele tiden øve dig i. Vi bombarderes med urealistiske billeder på, hvordan vi skal se ud. Derfor er det nemt at føle sig forkert, men du er ikke forkert. Ingen mennesker bør dømmes på deres udseende. Hver gang du tænker ”Åh, hvor er mine lår dog tykke”, så stop dig selv og tænk ”Tænk, at disse dejlige lår bærer mig hver dag.”

LÆS OGSÅ: Misundelse: Sådan lærer du at leve med den

3. Fokuser på dét, der betyder noget

Når du ligger på dødslejet, er det så vigtigt, hvordan du så ud? Tænk at se tilbage på al den glæde, du er gået glip af, fordi dommen over dit udseende afholdt dig fra at nyde alt det, livet har at byde på. Kroppen er ikke til pynt. Den er skabt til at lege, sanse, elske, grine, løbe og nyde. Alt det kan du ikke mærke, hvis du hele tiden ser dig selv udefra og dømmer frem for at være i dig selv. Så slip forestillingen om, hvordan dine arme, din røv, dine tænder, din hud, dine bryster og alt det andet burde se ud. Fokuser i stedet på at du er sund, rask og i stand til mærke alt muligt med din krop og dine sanser. For helt ærligt, når du ser på dig selv i det store perspektiv, hvor vigtigt er det så, hvordan du ser ud?

4. Vis, hvad du har med stolthed!

Vi kan ikke allesammen være supermodeller og fred være med det. Det er ikke ensbetydende med, at vi er grimme eller uattraktive. Tværtimod. Virkelige mennesker med skønhedsfejl kan være sindssygt smukke, charmerende og attraktive. Problemet med at dømme dig selv er bare, at hvis du ikke kan se, at du selv er lækker, så er der heller ikke andre, der kan. Lækkerhed, sexethed, wawawuuum-faktor sidder ikke i det perfekte. Det sidder i din egen følelse af at være en helvedes skøn kvinde. Så dyrk den følelse.

LÆS OGSÅ: Stop med at body-shame

5. Accepter dig selv

Dit udseende, og den du er, hænger uløseligt sammen. Derfor bliver en dom over dit udseende også en dom over dig selv. Accepter dig selv fysisk. Værdsæt dét, du kan lide. Vis dig selv kærlighed. Derfra kan du beslutte dig for at droppe sukker, træne eller spise mere grønt. Ikke fordi du vil opnå noget med det, som skal gøre dig til et bedre menneske, men fordi du kan mærke, det er godt. Du kan også bare leve dit liv uden at vurdere sig selv hele tiden. Måske opdager du en ny frihed.

ET SUNDT SELVBILLEDE

Mange unge piger kæmper med et negativt selvbillede og lader sig begrænse af det. De afholder sig fra strandture, føler sig mere ensomme og har det sværere i skolen. Forholdet til vores udseende hænger sammen med vores generelle selvforhold og trivsel. Derfor er det også afsindigt vigtigt at have et godt og kærligt forhold til sig selv. Vil vi hjælpe unge med det, så kræver det, at vi selv kan skabe det.

OM DAISY LØVENDAHL

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi og Daisy Løvendahl