kalorier i alkohol

Foto: Getty Få styr på kalorierne i juledrikkene

antal kalorier i gløgg, øl, vin, snaps

Guide: Sådan undgår du at drikke dig juletyk

Gløgg, øl, vin og snaps... Michelle Kristensen guider dig gennem fire typer alkohol, og hvor mange kalorier de er lastet med.

Det er ikke kun andestegen og risalamanden, der sætter sig på sidebenene – alkohol gør i den grad også. Og derfor er det klogt at kende dine juledrikke ind til benet, så du undgår at blive uheldigt overrasket på badevægten i januar. Generelt gælder det, at jo højere alkoholprocent, jo mere feder det. Se her, hvad fire typer alkohol er lastet med af kalorier:

1. GLØGG
Et glas gløgg er næsten umuligt at komme udenom i december. Men måske et glas er nok, i hvert fald hvis du vil forsøge at holde den slanke linje. Alt afhængig af opskriften er gløgg nemlig spækket med rødvin/hvidvin/ juice, sukker, krydderier og evt. snaps eller portvin.
Kalorier: 1 lille glas gløgg indeholder ca. 200 kcal.

2. ØL 
Øl indeholder mange tomme kalorier. Da øl desuden udløser velværestoffer, der får dig til at føle dig glad og afslappet, giver en enkelt øl ofte lyst til en mere. Det bliver ofte til mange øl på en aften. Og vær opmærksom på, at de stærke øl ofte indeholder flere kalorier end en pilsner.
Kalorier: En almindelig flaskeøl indeholder ca. 130 kcal, en juleøl ca. 160 kcal og en stor fadøl ca. 190 kcal.

3. VIN
Vin indeholder alkohol og sukker og feder lige så meget som slik. Når du drikker alkohol, arbejder din lever på højtryk for at skille sig af med de giftstoffer, som findes deri og nedbryder derfor ikke andre kalorier, før den har skillet sig af med alkoholen. De kalorier, som du spiser sammen med vinen, ender derfor lettere som fedt.
Kalorier: 15 cl rødvin/1 glas indeholder ca. 110 kcal. Den samme mængde hvidvin indeholder ca. 120 kcal.

4. SNAPS & WHISKEY
Man kan godt lade sig snyde af de bittesmå shots, der smager af jul og ofte er vejen til alt godt – for en stund. Men en snaps eller et shot indeholder faktisk stort set samme mængde kalorier som en øl eller et glas vin.
Kalorier: 4 cl/lille glas snaps indeholder 100 kcal.

LÆS OGSÅ: Quiz: Hvor (u)sund er din julemad?

LÆS OGSÅ: 15 tips, der virker: Kom sund & slank gennem december

LÆS OGSÅ: Gå en sund jul i møde med 24 sunde kalendergaver

Se, hvad vi ellers skriver om: Jul, Alkohol, Kalorier og Michelle Kristensen