Har du tjek på din fedtprocent?

Foto: Getty Vores hjerne er lavet af fedt, nervebanerne er lavet af fedt, og for at kroppen kan optage livsvigtige vitaminer, har den brug for fedt. Vores fedtmasse er altså god og givende. Men det er ikke ligegyldigt, hvor meget fedt du har på kroppen.

Har du tjek på din fedtprocent?

Er du tyndfed, er din kropssammensætning optimal, eller burde du få lidt mere sul på kroppen? Det kan en måling af din fedtprocent give dig svaret på. Se, hvordan du gør her.

 Vores hjerne er lavet af fedt, nervebanerne er lavet af fedt, og for at kroppen kan optage livsvigtige vitaminer, har den brug for fedt. Vores fedtmasse er altså god og givende. Men det er ikke ligegyldigt, hvor meget fedt du har på kroppen.

Kigger man på tabellerne over, hvor stor en mængde fedt, ens krop skal bestå af, spotter man hurtigt, at der er forskel på mænd og kvinder. Det skyldes, at kønshormonerne har betydning for vores kropssammensætning, forklarer overlæge Jens-Christian Holm, der er leder af enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus

”Piger og drenge er meget lig hinanden som små, men der kommer tidligt nogle kønsforskelle. I puberteten får piger hofter, bryster og fedtdepoter forskellige steder på kroppen, fordi de udvikler østrogen. Mens drenge udvikler testosteron, der bygger muskler op og mindsker fedtmassen,” siger han.

Kønshormonernes indvirkning på fedtmassen er altså forklaringen på, hvorfor en pige i puberteten godt kan drøne svedende rundt på en håndboldbane og samtidig bygge mere fedtmasse på, mens en dreng kan mindske sin fedtmasse og øge sin muskelmasse ved at ligge på sofaen og stene Youtube.

Læs også: 14 øvelser, der gør dig superfit

Farligt med for lidt fedt

Mens kvinders fedtprocent - afhængigt af alderen - skal ligge mellem 21-36 procent, skal mænds ligge mellem 8-25 procent. Er ens fedtprocent lavere end det, kan det have store konsekvenser.

”Det er personer, som tilhører den kategori, ofte ikke lydhøre overfor, og det er en udfordring. Vi lever i en tid, hvor især mange unge kvinder lider af en æstetisk forskrækkelse. De tror, at fotomodeller med en BMI på 17 er idealet, men det er ikke sundt og er langt fra den fremtoning, som man bør have,” understreger han.

Jens-Christian Holm bruger den amerikanske popstjerne Ke§ha som et eksempel på, hvor galt det kan gå.”For et par år siden lavede hun et frontalt modangreb på pladebranchen, fordi de havde fremelsket hendes slanke look og hyldet hendes udseende i stedet for at passe på hende. Realiteten var nemlig, at hun var ved at dø af undervægt,” påpeger han.

Når fedtprocenten bliver kritisk lav, som man blandt andet kan opleve hos elitesportsudøvere og piger med anoreksi, stopper deres evne til at få menstruation.

”Det betyder, at de ikke kan blive gravide. Biologisk set er det faktisk ret smart. De vil nemlig ikke kunne understøtte udviklingen af et barn, og både mor og foster ville risikere at dø,” påpeger Jens-Christian Holm.

Læs også: Pulstræning på 10, 20 eller 30 minutter - hvad vælger du?

Stor gruppe af overvægtige

Er ens fedtprocent i den anden ende af skalaen, og overstiger den normalen, skal man ikke bare læne sig tilbage og fortsætte, som man plejer. Listen over negative konsekvenser ved for meget fedt rummer blandt andet forhøjet kolesterol, fedtlever, hjertekarsygdomme og type 2 diabetes for at nævne et par stykker.

”I voksenalderen optræder der også 25 kræftformer, som hænger sammen med overvægt. Nøjagtig hvor høj fedtprocenten skal være for, at den bliver sygdomsudløsende, vides ikke præcist,” understreger Jens-Christian Holm.

Folk, der er i risiko for at udvikle sygdomme på grund af for meget fedt, hører langt fra til sjældenhederne. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 51 procent af den voksne befolkning i Danmark er svært eller moderat overvægtige.

Jens-Christian Holm har patienter med en fedtmasse på 55 procent. En undersøgelse, han står bag, hvor 4.000 børn med en gennemsnitsalder på 11,6 år medvirkede, viser, at halvdelen havde begyndende eller reelt set forhøjet blodtryk, knap hver tredje havde fedtlever, og mere end hver fjerde havde forhøjet kolesterol. Og det bliver værre, når de bliver ældre, spår han.

”Menigmand burde interessere sig meget mere for deres fedtprocent. Det gælder især dem, hvis livsvalg og inaktivitet kan medføre, at de dør tidligere end andre. Jeg mener, at det burde være lige så naturligt at få målt sin fedtprocent, når man går til lægen, som det er at få taget blodprøver og få målt blodtryk,” forklarer han.

Jens-Christian Holm

Er forskningsansvarlig overlæge i børnesygdomme og leder af Enheden for overvægtige børn og unge og Den danske biobank for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Han har udviklet ’Holbæk-metoden’ som har hjulpet børn med at komme overvægt til livs og er kendt fra DR-programmet Generation XL. https://www.jenschristianholm.dk/

BMI og fedtprocent

De fleste danskere har prøvet at indtaste deres vægt og højde i et skema og få svar på, om deres BMI (Body Mass Index) viser, at de er undervægtige, normalvægtige eller overvægtige. BMI er en ret grov måling, der ikke viser, om årsagen til, at man eksempelvis ryger i kategorien overvægtig, skyldes muskelmasse, væske i kroppen eller for meget fedt. Vil man skridtet dybere ned og analysere, hvor godt polstret man er under huden, skal man beregne sin fedtprocent.

Sådan fungerer den

Fedtmåleren fungerer ved, at man sender strømspændinger gennem kroppen, som løber i knogler, blod og muskler, men ikke i fedt. Ved også at måle kroppens vægt kan man matematisk beregne, hvor meget slank kropsmasse, og hvor meget fed kropsmasse man har.

Hvor kan man måle den?

Man kan både købe fedtprocentmålere til hjemmebrug, benytte sig af en, der står i mange af landets fitnesscentre eller træde op på en hos specialister, der arbejder med kost og ernæring. Hovedreglen er ifølge Jens-Christian Holm, at jo dyrere en fedtmåler er, jo mere nøjagtig er den.

Fedtprocent

Kvinde

20 - 39 år

Undervægtig: 1-21 %
Anbefalet: 21-33 %
Overvægtig: 33-39 %
Meget overvægtig: >39 %

40 - 59 år

Undervægtig: 1-23 %
Anbefalet: 23-34 %
Overvægtig: 34-40 %
Meget overvægtig: >40 %

60 - 79 år

Undervægtig: 1- 24 %
Anbefalet: 24-36 %
Overvægtig: 36-42 %
Meget overvægtig: >42 %

Mand

20 - 39 år

Undervægtig: 1-8 %
Anbefalet: 8-20 %
Overvægtig: 20-25 %
Meget overvægtig: >25 %

40 - 59 år

Undervægtig: 1-23 %
Anbefalet: 23-34 %
Overvægtig: 34-40 %
Meget overvægtig: >40 %

60 - 79 år

Undervægtig: 1-13 %
Anbefalet: 13-25 %
Overvægtig: 25-30 %
Meget overvægtig: >30 %

Kilde: Falck Healthcare baseret på WHO guidelines

Se, hvad vi ellers skriver om: Fedtprocent