Sara Jin Smidt
Foto: Private Sara Jin Smidt elsker i at træne, men sådan har det ikke altid været. Læs hendes motiverende historie.

HealthySkinnyBitch: "Jeg ville hellere spise franske hotdogs og ryge cigaretter"

Da Sara Jin Smidt var yngre, vejede hun 15 kilo mere og var bestemt ikke fan af motion. I dag ville hun træne to gange om dagen, hvis hun havde tid.

Sara Jin Smidt har skåret ned på sin træning, men der er stadig fart på FIT LIVINGs 32-årige chefredaktør. Hun underviser to hold om ugen i SATS og dyrker selv både løb, styrketræning, boksning og yoga.

“Jeg elsker at træne og bruger det som mit frirum. Jeg er blevet en af de jubelidioter, der synes, at træning giver energi og overskud, men det har taget tid at nå dertil,” fortæller Sara.

Da hun var yngre, vejede hun 15 kilo mere end i dag og kunne ikke se, hvorfor andre var så begejstrede for at træne.

Jane Fonda på speed

Sara er vokset op i en akademisk familie, der ikke dyrkede motion, men elskede at læse bøger. Hun skulle dog gå til noget, så som barn prøvede hun kræfter med alt fra spejder og volleyball til badminton og svømning.

Hun fandt aldrig noget, hun var god til eller syntes var sjovt – med undtagelse af ridning, men ifølge Sara var det mest hesten, der var i god form.

'“Jeg ville hellere spise franske hotdogs og lære at ryge cigaretter med mine veninder, så jeg påtog mig en rolle, der var anti-motion.”

Men efter gymnasiet skete der pludselig noget. Sara slog op med sin gymnasiekæreste og var teenage-heartbroken. Hun græd, spiste ingenting og begyndte at træne.

“Jeg tabte syv kilo på tre uger, og det var bestemt ikke på den sunde måde, men det viste sig at blive begyndelsen på et langt sundere liv, og i den periode blev træningen et positivt afløb for mig.”

Kort tid efter tog hendes veninde hende med på et fitnesshold, hvor et par tvillinger var instruktører.

“Det var en af de mest sindssyge oplevelser. Jeg stod helt bagerst i et rum sammen med 50 veltrænede kvinder i alle aldre, der havde totalt styr på alle øvelserne, mens jeg væltede rundt. Jeg var ydmyget, men tvillingernes energi var så fed, at jeg kom igen. De var Jane Fonda på speed.” 

Hun begyndte at gå fast på deres hold og blev bedre og bedre. Nu drejede hun også til højre, når de andre gjorde, og hun fik følelsen af at mestre noget. Sara trænede fem-seks gange om ugen og tabte sig langsomt syv kilo mere. Det blev startskuddet på en ny livsstil med fokus på træning og sundhed.

Læs også: Test dig selv: Er du en helsefreak?

Sunde valg

Sara uddannede sig til holdinstruktør og tog en kandidat i human ernæring. Samtidig startede hun sin blog healthyskinnybitch.dk som et modsvar på den bodyshaming, som mange af pigerne på hendes hold oplevede, og som hun også selv havde oplevet efter sit vægttab.

Hun hørte mange kommentarer som: ‘Nu skal du heller ikke tabe dig mere’ og ‘Du er godt nok blevet tynd, det er ikke sundt’.

“Men jeg var jo netop blevet sund. Jeg havde skiftet en del junkfood ud med broccoli, var blevet vild med at træne i stedet for at ligge på sofaen med chips og cola og var blevet stolt af og glad for min krop. Blandt andet derfor oprettede jeg bloggen som et modsvar og for at vise, at du godt kan være sund og slank på samme tid, men så skal du også prioritere de sundere valg og for eksempel erstatte dine piña coladas med skinny bitches (vodka/danskvand red.).”

En af de vigtigste ting for hende er at kunne træne. Ofte.

“Hvis jeg havde al tid i verden, ville jeg gerne træne to gange om dagen, men det bliver gerne til fire-fem gange om ugen. Jeg har det så meget bedre i min krop, når jeg træner. Til gengæld presser jeg sjældent mig selv helt derud, hvor jeg er ved at kaste op.

Jeg vil hellere kunne træne ofte og knap så hårdt, og jeg varierer min træning meget. Det er min egen egoistiske kvalitetstid og et fedt afbræk i løbet af dagen.” 

Læs også: Nybegynder: Sådan kommer du godt fra start som løber

For Sara er det derfor lysten, der driver værket.

“Tidligere meldte jeg mig til mange forskellige motionsløb for at motivere mig selv til at træne, men i dag er jeg mere selektiv og vælger få ud. Jeg vil ikke ende med at træne, fordi jeg skal. Jeg træner, fordi jeg har lyst.”

Derfor er Sara også typen, der aldrig tager på ferie uden løbesko og gerne betaler ekstra for et godt fitnesscenter.

“Min kæreste synes, det er sindssygt, at jeg vil betale ekstra for et hotel med et godt gym, men det gør mig i så meget bedre humør, at jeg har mulighed for at træne. Selvfølgelig har jeg også dage, hvor jeg ikke gider, men det er bare ikke så tit. Så lader jeg være eller går måske en lang tur i stedet.”

Selv om Sara dyrker alt lige fra langsom yoga til hårdtslående boksetræning, er der ingen tvivl om, hvad hun holder mest af.

“Jeg kan med det samme mærke, hvor god yogaen er for min krop og sjæl, men jeg er mest en puls-pige. Når jeg for eksempel er til boksning, får jeg clearet alle mine tanker i hovedet og står bare og bokser løs på min træner. Det er den bedste fysiske terapi.”

Sara Jin Smidt

healthy.jpg

32 år, chefredaktør på FIT LIVING, cand. scient i Human Ernæring og kvinden bag bloggen healthyskinnybitch.dk. Kæreste med Søren, bor i København.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Interview, Sund livsstil, Sund kost og Sociale medier