Henrik Duer klumme

Foto: Marie Louise Munkegaard Mangler du motivation til at leve lidt sundere. Personlig træner og forfatter Henrik Duer kommer med gode tips.

Henrik Duer klumme

Henrik Duer: Er din sundhed vigtig nok, har du ALTSÅ tid

Hvad med at droppe ét afsnit af en tv-serie og skære en halv time af Facebook-forbruget om ugen? Så har du allerede fundet de 3 x 30 minutter til træning, som kan have stor effekt på din sundhed.

Hvad med at droppe ét afsnit af en tv-serie og skære en halv time af Facebook-forbruget om ugen? Så har du allerede fundet de 3 x 30 minutter til træning, som kan have stor effekt på din sundhed.

‘Jeg har ikke tid er nok’ er den undskyldning og forklaring, som jeg har hørt flest gange, når det drejer sig om livsstilsændringer, men de fleste af os har meget mere tid, end vi umiddelbart tror. Det handler om prioritering og planlægning. Jeg har fuld forståelse for, at du har travlt med job, børn, hus og andet, men et simpelt tidstjek kan hurtigt give dig ekstra tid til fx motion.

Hvis du føler, at du ikke har tid, så prøv følgende lille øvelse: Skriv alle de ting ned, som du bruger tid på i løbet af din dag – job, Facebook, tv, internet og lignende. Noter dernæst hvor meget tid, du bruger på hver enkelt ting. Vurdér hvert punkt i forhold til, hvad der er vigtigst for dig: Din sundhed, motion, vægttab eller den pågældende ting? Du gør det meget lettere for dig selv, hvis du får dine prioriteringer på plads fra begyndelsen, så du aldrig er i tvivl om, hvad der er vigtigst for dig.

Motion, sund livsstil og vægttab kræver tid, hvilket betyder, at du er nødt til at bruge mindre tid på noget andet. Valget er dit, du har kun 24 timer i døgnet. Jeg er sikker på, at alle kan finde 3 x 30 minutter om ugen til træning. Og mere behøver du ikke for at opnå stor effekt på din sundhed. Du skal supplere med anden bevægelse med lavere intensitet, som raske gåture i løbet af dagen. Mon du kan finde 30 minutter lørdag, søndag og en dag midt på ugen, hvis du strammer dig an? Det tror jeg.

LÆS OGSÅ: Sådan får du mere energi og overskud på 7 dage

Jeg har haft klienter, som har skiftet job, er blevet skilt og lavet mange andre store ændringer i deres liv for at få tid og overskud til at komme i mål med et vægttab eller en ny livsstil. Hvis det er vigtigt nok, finder du tiden! Om du har tid afhænger i høj grad også af, hvad din familie, venner, veninder og kolleger synes om dit nye projekt. Er din mand ikke indstillet på, at madvanerne i hjemmet bliver lavet om, og at du pludselig skal bruge tid på at motionere, vil han med garanti gå i mod dit projekt – og måske i sådan en grad, at du i sidste ende opgiver.

Inddrag derfor familien, kæresten, vennerne og børnene fra begyndelsen. Når du har taget beslutningen om at ændre livsstil, bør du som det første sætte dig sammen med dem, du bor med. Meld ud, at du rigtig gerne vil det her og få deres mening om det? Du vil sjældent blive mødt med, at det er en dårlig idé, og derfor er næste skridt at spørge, om de vil hjælpe dig, og hvordan det kan lade sig gøre i praksis?

Planlæg så din sundhed, som du planlægger dine møder på jobbet. Er møderne ikke i kalenderen, er der en stor risiko for, at du ikke dukker op til dem. Sådan er det også med tiden til motion og sundhed. Få det lagt i kalenderen, og få lavet aftalerne på hjemmefronten. Hvis det alligevel kniber med tiden, kan du prøve at kaste dig over ‘små-skridt’-metoden. Som navnet siger, er det ikke en forandring, som kommer til at gå hurtigt. Slut derfor fred med din utålmodighed. Du går i den rigtige retning, og din sundhed vil langsomt blive forbedret.

En måde, at gribe metoden an på, er at vælge fem ting ved din livsstil, som kan gøres bedre, og som samtidig er meget realistiske at få ændret på. Du arbejder kun med ét punkt af gangen, og når listen er gennemført, vælger du fem nye punkter. Eksempler på små skridt kan være: Kun at spise én portion til aftensmad, drikke ét glas vin i stedet for to, gå en tur i weekenden, skifte sødmælken i kaffen ud med minimælk og drikke cola zero i stedet for almindelig cola.

Sig ikke, at du ikke har tid. Du har tiden. Sig hellere, at du prioriterer anderledes. Eller som en engelsk læge en gang sagde: ‘Har du ikke tid til motion nu, skal du afsætte tid til sygdom senere.’ Er du klar på det? Du har kun et liv. Tiden går. Hvert sekund, du er i dit gamle jeg, spilder du tiden. Kom så!

Om Henrik Duer

NAVN: Henrik Duer.
ALDER: 43 år.
PROFESSION: Personlig træner og foredragsholder. Forfatter til bøgerne Kuren til varigt vægttab, 12 kg 12 uger og Danskernes bedste vægttab.
UDDANNELSE: Cand. scient. i idræt og kemi.
PRIVAT: Gift med Me og far til to børn på 11 og 8 år.
SPORT: Løber 2-3 gange om ugen samt styrketræning 2-3 gange ugentligt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Henrik Duer, Motivation, Træning og Sund livsstil