øvelser til øjne
Foto: Getty Images

træn øjne til at se bedre

5 øvelser: Sådan holder du dine øjne i topform

Dine øjne skal følge dig hele livet. Men vil du holde dem sunde og smidige, har de brug for regelmæssig motion. I modsætning til at holde kroppen ved lige, kræver det dog kun en lille indsats. Se med her, når vi giver dig fem simple øvelser til at få øjne i topform.

Ved blot få minutters træning hver dag kan du styrke øjenmusklerne og holde dit syn ved lige. Du kan lave øvelserne hvor som helst og når som helst, f.eks. mens du venter på bussen eller går en tur. Du kan også bruge dem som små pauseøvelser i løbet af dagen. Det er dog vigtigt, at du laver de forskellige øvelser afslappet og ikke tvinger dine øjne til at se.

1. Blinke-øvelse

Et sundt øje lukker lyset ude 5 % af tiden ved at blinke. Derved fugtes hornhinden, og hjernen får en pause for synsindtryk. Sid i et halvt minut og blink regelmæssigt, bevidst og afspændt. Vær i det hele taget bevidst om at blinke – især foran skærmen!

2. Øjenkast-øvelse

Det er sundt for øjnene at bevæge sig, og et sundt øje er et øje i stadig bevægelse. Lige så snart øjet stirrer, fikseres bevægelsen og øjet anstrenges. Sid i et halvt minut og kig påforskellige ting rundt omkring i lokalet. Kast synet rundt fra ting til ting og undlad at jagte synsindtrykkene – modtag dem.

LÆS OGSÅ: Spis dine øjne i topform

3. Akkomodationsøvelse

Øvelsen styrker øjets evne til at stille skarpt på forskellige afstande. Træn i et minut i først at se på en genstand uden for vinduet, derefter på vinduet. Dernæst på en genstand en meter borte og placer til sidst tommelfingeren 10 cm fra øjet og stil skarpt på den. Gå derefter den anden vej og arbejde dig langsomt ud igen med synet. Udfør et par runder frem og tilbage.

4. Øjenferie-øvelse

Denne øvelse er med til at afspænde øjenmusklerne. Sid med albuerne på bordet, og placer håndroden på hver hånd på kindbenet, så at alt lys lukkes ude. Hænderne samles, så lillefingersiden ligger op langs næsen. Krum hænderne lidt, så øjnenekan blinke frit. Tænk derpå sort, sort, sort, sort. Sid sådan i et minut. Tag til sidst en dyb indånding og giv efter i en god, afspændt udånding.

LÆS OGSÅ: Træn dine øjne og bliv hurtigere, smidigere og mere udholdende 

5. Farvekoncentrations-øvelse

Viser hvor mentalt eller psykisk betinget synet er. Øjnene er de rigest nerveforsynede celler i kroppen og kan nærmest betragtes som en udposning på hjernen. Læg for eksempel mærke til, hvordan synet påvirkes, hvis du er stresset eller i dårligt humør.
Gå en tur udenfor og fokusér på alle de røde ting, du kan få øje på. Røde ting og sager popper derved lige pludselig op. Når du mister koncentrationen, vælger du bare en ny farve at koncentrere dig om osv.
Kilder: Bogen ”Bedre øjne” af Klaus Kornø Rasmussen, Netdoktor.dk, Optikerforeningen

 

LÆS OGSÅ: Poser under øjnene og 5 andre problemer: Det prøver din hud at fortælle dig

Forkæl øjnene med massage

Er dine øjne trætte, kan en forsigtig massage virke dejligt afslappende og reducere tørhed og irritation. Brug dine fingerspidser til forsigtigt at massere dine øjenlåg og området omkring øjnene. Du kan bruge dine bare hænder eller et varmt håndklæde. Lav små cirkelbevægelser med fingerspidserne fra næsetippen og hele vejen rundt om øjenlågene.

Faktaboks

80 % af vores sanseindtryk kommer via synet.