vaccine
SPONSORERET indhold

Ditte Okman: Jeg er rystet over, hvor lang tid det har taget os at tage det alvorligt

Hvordan får vi flere drenge vaccineret mod HPV? Det er emnet i ny podcast, hvor Ditte Okman og Cana Buttenschøn taler ærligt og åbent om deres overvejelser og oplevelser omkring HPV.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty Images
01. jun. 2021 | Sundhed | ALT.dk

HPV er årsag til en række kræftformer ud over livmoderhalskræft, nemlig kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Hos mænd kan HPV forårsage peniscancer og kønsvorter, og HPV kan desuden hos begge køn være årsag til analkræft og mund-svælgkræft. 

Vi har tidligere skrevet om, hvordan HPV-vaccinen kan være med til at sikre, at stort set ingen danske kvinder vil blive ramt af livmoderhalskræft i fremtiden

Piger er blevet tilbudt HPV-vaccination siden 2009, hvor drengene først kom med i vaccinationsprogrammet i 2019. Det betyder, at HPV-vaccinen i dag bliver tilbudt både drenge og piger, når de fylder 12 år, som en del af det danske børnevaccinationsprogram. 

Tilbuddet omfatter dog ikke drenge født før 1. juli 2007. Derfor har drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 fået et midlertidigt tilbud om at blive vaccineret gratis. 

Læs også: Her er alt, du bør vide om HPV-vaccinen

Men nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kun seks ud af ti drenge har udnyttet tilbuddet om gratis HPV-vaccination, som udløber her til juni. 

Det er nemlig langt fra alle forældre, der ved, at HPV-vaccination også beskytter drenge mod flere sygdomme. Mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun syv ud af ti, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun fire ud af ti ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. 

”Det ærger mig, at vi ikke fra starten sagde, at alle drenge burde vaccineres. Vi har tilsyneladende med en gruppe af mennesker at gøre, som er svære at drive ind til lægen. De 15-årige har mange andre interesser end HPV og kønsvorter. Derfor ligger der jo et stort ansvar hos forældrene, som jo skal opdage, at det er en god idé,” siger Cana Buttenschøn i podcasten "Sidste stik" om HPV-tilbuddet. 

Podcasten er lavet af Kræftens Bekæmpelse, og i den debatterer forfatter og blogger, Cana Buttenschøn, og journalist og debattør, Ditte Okman, HPV-vaccination til drenge.

I afsnittet deler de begge personlige oplevelser og holdninger til HPV-vaccinen.

”Det er vigtigt, at vi beskytter drengene mod de sygdomme, som de kan få. Jo flere der er vaccineret generelt, jo bedre beskyttes alle andre. Specielt pigerne beskytter vi mod livmoderhalskræft, som er en sygdom, som man kan dø af i en relativ ung alder. Forældre skal tænke på, at vi med denne vaccine faktisk kan udrydde den type kræft,” siger Cana Buttenschøn, der henviser til en ny dansk undersøgelse fra april i år, som viser, at vaccinen ikke bare nedsætter risikoen for forstadier til kræft, men også nedsætter selve risikoen for at få livmoderhalskræft med 86%. 

Fælles for Ditte Okman og Cana Buttenschøn er holdningen, at der skal gøres mere for, at flere unge danskere bliver vaccineret mod HPV. Det ansvar har både forældre, men også politisk ligger der et ansvar, mener Ditte Okmann.

”Her har vi rent faktisk forskning, der viser, at vi helt kan afhjælpe en kræftform, der er ret aggressiv. Det er jo banebrydende. Jeg er rystet over, hvor lang tid det har taget for vores samfund og varierende regeringer at tage det her alvorligt. Jeg synes faktisk, det er langt ude,” siger Ditte Okman. 

Skærmbillede 2021-05-31 kl. 13.51.59.png

Du kan høre hele podcasten på Spotify og iTunes.

Anbefalet til dig