find din livsstil

Foto: Marie Louise Munkegaard

find din livsstil

3 par afslører: Hvad betyder kvinder for mænds sundhed?

… og omvendt? Få svaret af tre sunde par med vidt forskellig livsstil. Mød Mie, der var besat af sin vægt, indtil hun mødte Lai. Morten & Celestine, der dyrker det sunde liv sammen. Og Frederik & Mette, der renser luften efter et skænderi med en god løbetur.

Mie & Lai: „Sundhed er at trække vejret”

For Mie Moltke og Lai Yde er sundhed ikke længere at være tynd og veltrænet. Det mentale er mindst lige så vigtigt. I bund og grund handler det om at trække vejret helt ned i maven og turde lytte til sin krop.

NAVN: Mie Moltke, 32 & Lai Yde, 43.
JOB: Mie er professionel danser, Lai er skuespiller og erhvervskonsulent. Sammen har de SoulHouse og Human- Direction på Nørrebro, hvor Mie underviser i zumba, feminineflow og forskellige dance workouts ‚ og Lai laver lederkurser i social og emotionel intelligens.
PRIVAT: Bor på Nørrebro med deres søn Mio, 2.
TRÆNING: Mie danser trefire gange om ugen, Lai dyrker yoga og kontaktimpro.

HVAD ER SUNDHED FOR JER?
LAI: For mig er sundhed et balanceret liv, hvor jeg ved, hvordan jeg skal oplade min energi både åndeligt, mentalt, følelsesmæssigt og fysisk. Så jeg kan føle mig sund på alle planer   ikke kun det fysiske. Det gælder om at få nye input, udvikle sig og være følelsesmæssigt til stede. Jeg tror på, at vitalitet er den maksimale livskraft, og den får du altså ikke ved at afskære dig selv for alle former for nydelse. Jeg kunne f.eks. aldrig droppe alkohol. Der er noget med drenge og øl, som jeg ikke vil undvære. Det er måske ikke så sundt for kroppen, men det er godt for hjertet med sådan en bytur, hvor man lige får snakket det hele igennem.
MIE: Jeg er meget enig. Sundhed kan lige så godt komme indefra. Det nytter ikke at nippe til salat, hvis du har det vildt dårligt. Der skal være balance. Sundhed er meget individuelt, og du skal turde mærke efter, hvad du har brug for. I bund og grund tror jeg, det handler om lykke   at man føler sig lykkelig.

HVORDAN INSPIRERER I HINANDEN?
MIE: Jeg kommer fra en elitedanserverden og er vokset op med slankekure. Jeg var aldrig tynd nok og har været sygeligt optaget af min vægt. Derfor har jeg aldrig haft et forhold til mad   jeg
skulle bare ikke have for meget. Men da jeg mødte Lai, diskede han pludselig op med alt muligt lækkert. Det var fedt med en mand, der ikke syntes, det var ulækkert at spise. I stedet sagde du: „Du skal have noget mere, det smager vildt godt”. Og du mente det. Det har virkelig hjulpet mig. Jeg har opdaget, at mad også handler om nydelse og at have det godt.
LAI: Mie har til gengæld givet mig vedholdenhed. Jeg var meget sund, da jeg mødte Mie, men jeg var mest optaget af at være den her alfahan, der så godt ud i forhold til det andet køn. Nu har jeg fået en lille farmandsmave og tynde arme, fordi jeg ikke er optaget af det ydre på samme måde   nu interesserer de mentale og spirituelle områder mig mere.
MIE: I forhold til mad og sundhed har jeg ikke budt ind med meget. Jeg kan ikke
lave mad, og Lai er vildt god til det, så det er ham, der står for den del. Jeg har lært at elske at spise og slappe af i det, men der er stadig langt til selv at lave mad.

HVORNÅR ER I KNAP SÅ SUNDE?
LAI: Tit. Jeg kan sagtens drikke en flaske vin og spise en plade Rittersport   eller tage på druktur til kl. 03 og stå op og spise pizza og cola, men det er jo kun fysisk sundhed. Den skrøbelighed jeg har, når jeg har tømmermænd, gør også, at jeg åbner op på en mere sårbar måde og tænker anderledes end normalt.
MIE: Jeg synes, at chokolade er meget lækkert nogle gange. Andre gange kan jeg mærke, at nu skal jeg have en salat.
LAI: Du er faktisk blevet meget sundere, efter du har givet dig selv lov til at spise, hvad du har lyst til. Og du er jo også konstant aktiv   du er i gang hele tiden.
MIE: Ja, jeg underviser i dans tre-fire gange om ugen, og det er en kæmpe del af min sundhed på alle planer   et frirum til at give slip og bare sanse og føle. Jeg underviser i at turde give slip og have det godt med sig selv, og det smitter jo af på mig. Kvinder og deres ide om en flad mave er det værste. Jeg skal stadig øve mig i, at vi er bygget med en mave, og at vi skal give slip på den. Ellers kan du ikke trække vejret, mærke hvordan du har det eller give udtryk for noget som helst. Sundhed er også bare at trække vejret.

HVAD ER DET SKØRESTE, DEN ANDEN HAR GJORT I SUNDHEDENS NAVN?
LAI: Da jeg mødte Mie, levede hun af en pose vingummier og to kyllingespyd   for at være sund. Det er jo gak. Og så synes jeg, det er lidt sjovt og fjollet, når jeg kan se, at du har de her indre diskussioner med dig selv om, hvad du skal spise.
MIE: Ha ha, ja. For mig har det mest syrede været at møde én som Lai, der er så rolig om sin krop og mad. Du har ikke noget følelsesmæssigt forhold til mad, og det kunne jeg slet ikke forstå i starten.

HVORDAN ER EN SUND MAND & KVINDE?
MIE: En sund mand stemmer overens med det, der er indeni og udenpå og tør stå ved, hvem han er. Han tager ansvar for sig selv i stedet for bare at lade stå til og er bare den fedeste udgave af sig selv.
LAI: Det handler om vitalitet og at lade livsenergierne flyde. Jeg tænder af på følelsesmæssigt forkrampede, bitre kvinder med dårlig holdning. En glad, kreativ og udtryksfuld kvinde er lige mig. Haps!

Morten & Celestine: „Vi er mest sunde, når vi går mindst op i det”

Morten & Celestine er passionerede omkring sundhed. De styrketræner flere gange om ugen og spiser mindst 600 gram grønt hver dag ‰ men den mentale balance spiller også en vigtig rolle i deres forhold til sundhed.


NAVN: Celestine Maria Jensen, 26 & Morten Svane, 28.
JOB: Celestine er selvstændig personlig træner (celestinemaria.com) og læser ernæring og sundhed, Morten er selvstændig digital konsulent, skriver speciale i Digital design og kommunikation og blogger på proteinopskrifter.dk.
PRIVAT: Bor i henholdsvis Nordvest og Vesterbro.
TRÆNING: Styrketræner begge fire-fem gange om ugen.

HVAD ER SUNDHED FOR JER?

MORTEN: Engang var sundhed noget rent kropsligt for mig. Jeg har altid styrketrænet meget, og min identitet var at træne og se ud på en bestemt måde. For et par år siden fik jeg en skade, der gjorde, at jeg ikke kunne træne i noget tid. Jeg blev tvunget til at revurdere mit liv og fandt ud af, at der er andre måder at se sundhed på. Sundhed er balancen mellem at have det godt i hovedet og i kroppen.
CELESTINE: Nej, den perfekte krop er ikke lykken. Du bliver ikke glad af det, hvis du ikke har det godt indeni.

HVORDAN INSPIRERER I HINANDEN?
MORTEN: Vi nørder begge to rigtig meget med kost og træning. Celestine er personlig træner og læser ernæring, og jeg styrketræner fire gange om ugen og blogger om proteinopskrifter, så vi inspirerer hinanden på kryds og tværs. Og så har Celestine lært mig at tænke mere positivt. Jeg har tidligere været meget negativ og brokket mig meget ‰ det gør jeg stadig, men det er blevet bedre. Vi havde en periode, hvor vi hver dag tog et billede af noget, der gjorde os glade og sendte det til hinanden. Det virker supergodt lige at reflektere over, hvad der gør én glad. Celestine kommer også tit med gode ideer til nye opskrifter på bloggen.
CELESTINE: Jeg har mange gode ideer, men er ikke altid så god til at få dem ud over klippen. Der er Morten bedre. Vi er også gode til at hive hinanden ned på jorden igen, hvis sundhed kommer til at fylde for meget. Tidligere trænede jeg seks gange om ugen, her har Morten presset på, så det kun er fire-fem gange nu. Han har også gjort, at min tilgang til kost ikke er så sorthvid længere.

HVORNÅR ER I KNAP SÅ SUNDE?
MORTEN: Jeg synes generelt, de her begreber med „sund” og „usund mad” er en dårlig ting, for det går ud over din samvittighed på den ene eller den anden måde. Mad er mad, og noget skal vi have mere af end andet. Jeg tror, vi er mest sunde, når vi går mindst op i det.
CELESTINE: Ja, det bliver hurtigt en besættelse, der overskygger alt, og så glemmer vi de små glæder. Det kan godt blive for minutiøst, hvor vi panikker over, at vi kun har spist 600 gram grønt.
MORTEN: Det er mest Celestine, der kan gå amok over ikke at få spist 1000 gram grønsager hver dag, men 500 gram er jo også helt o.k. Jeg spiser nok 6-700 gram. Jeg er blevet ret glad for de grønsager. De giver en masse velvære, og vi føler os usunde, hvis vi ikke har spist nok. CELESTINE: Ja, hvis jeg kun har spist 400 gram en dag, føler jeg nærmest, at jeg har spist junk. Grønt, vand og søvn er essentielt for, at jeg er på toppen. Jeg ved, at det virker. Jeg skal have min søvn. Der er jeg lidt efter Morten, som ikke er så god til at få sin søvn eller drikke vand, selvom han træner så meget.

HVAD ER DET SKØRESTE, I HVER ISÆR HAR GJORT I SUNDHEDENS NAVN?
MORTEN
: Det skøreste, Celestine har gjort, var, da hun kørte seks dage på diæt og én spisedag, hvor du gik amok i riskiks, frozen yoghurt og peanutbutter. Du kunne spise op til tre gange mit energiindtag på sådan en dag.
CELESTINE: Mortens skøreste ting er helt sikkert hans post-træningsritual. Først spiser han en yoghurt på præcis 200 gram med et bestemt antal bær ovenpå og den helt rette mængde proteinpulver. Derefter går han i pendulfart fra sit skrivebord ud i køkkenet og henter én riskiks med hytteost, går tilbage, spiser den og henter en ny. Det er mærkeligt.
MORTEN: Ja, tidligere var det yoghurt, nu er det kakaohavregrød med kokosmælk. Jeg har de her måltider, som skifter efter en periode, men som jeg skal have efter træning, koste hvad det vil.

HVORDAN ER EN SUND MAND & KVINDE?
CELESTINE: En sund mand hviler i sig selv, er glad og har ro i sin krop. Du kan være nok så ekstrem eller veltrænet, men hvis du ikke er glad, er det lige meget.
MORTEN: Det modsatte af en sund kvinde er en tyndfed uden muskler med fedt på maven. Mange unge kvinder dyrker ingen motion og får det her usunde mavefedt. Sådan én vil jeg ikke kunne være sammen med. Det er tegn på, at man negligerer sig selv fuldstændig.

Frederik & Mette: „Løb giver energi, livsglæde – og afliver skænderier”

Mette og Frederik Leonharder Vig løber fast sammen hver tirsdag morgen ƒ og kommer typisk op på tre-fire gange om ugen i alt. For dem handler sundhed om livsglæde, og her er løbeturene ren terapi. Også for parforholdet.


NAVN: Mette Leonharder Vig, 47 & Frederik Leonharder Vig, 44.
JOB: Mette er sygeplejerske hos en praktiserende læge, Frederik er partner i LOB Agency, der distribuerer modebrands som New Balance, Saint James og Edwin.
PRIVAT: Bor på Østerbro med deres tre børn Andreas, 15, Alberte, 13 og Laura, 8.
TRÆNING: Løber begge tre-fire gange om ugen, om sommeren cykler Frederik også.


HVAD ER SUNDHED FOR JER?

FREDERIK: Det handler allermest om livsglæde. Vi sørger for at spise sundt og varieret med masser af grønsager, og så putter vi motion ind, hvor det passer. Jeg cykeltræner om sommeren, og ellers løber vi fast sammen hver tirsdag. Det er bare dejligt at komme ud. Hvis jeg har lidt ondt i hovedet efter en travl dag på arbejdet, snupper jeg en løbetur, og så går det over. Det er vildt afstressende.
METTE: Ja, for mig er løb en slags terapi. Jeg løber, fordi jeg vil. For min egen skyld ƒ ikke noget, andre forventer af mig. Jeg løber tre-fire gange om ugen, og det giver velvære og energi. Vi kan også godt lide at være aktive sammen med børnene. Det vigtigste for mig er, at jeg kommer ud. Nogle gange har jeg Laura med på rulleskøjter. Så går det ikke så hurtigt, men det er rigtig hyggeligt.
FREDERIK: Ja, motion er en fed måde at være sammen på som familie. Når vi er oppe i vores sommerhus ved Sjællands Odde, laver vi løbekonkurrencer med ungerne på stranden, cykler og spiller fodbold. Vores ældste datter Alberte er en rigtig hestepige, så når hun tager i Dyrehaven for at ride, tager jeg også nogle gange med på mountainbike og suser rundt deroppe i et par timer. Det er superfedt, at jeg kan spille fodbold, tage en tenniskamp eller løbe lige op med dem uden at gå ned på kondien. Det er da livskvalitet.

HVORDAN INSPIRERER I HINANDEN?
FREDERIK: Vi skubber lidt til hinanden, så hvis den ene tager ud at løbe, kommer den anden også lidt lettere af sted. Vi har været sammen i mange år, og når vi har nogle småskænderier eller diskussioner, hjælper det også altid at løbe en tur sammen. Så får vi renset luften.
METTE: Men vi kan også godt have en lørdag, hvor vi går rundt i løbetøjet i lang tid, før vi får taget os sammen.

HVORNÅR ER I KNAP SÅ SUNDE?
METTE: Vi kan nemt overtales til lige at hente en kage lørdag eftermiddag eller dele en flaske vin fredag aften, men det er mest om sommeren, og vi drikker ikke vin til hverdag. Når vi er usunde, er det typisk slik eller kage, der er på bordet.
FREDERIK: Ja, men hvad er usundt? Er det usundt at spise et stykke kage? Det synes jeg ikke. Det handler jo også om glæde, og der er noget lækkert over et godt stykke chokolade eller en god kage. Så længe det er med måde. Slik er det især mig, der har en svaghed over for. Vi skal ikke have det i huset, for så spiser jeg det bare. Det er overhovedet ikke noget problem i løbet af dagen, men efter klokken 20 får jeg vildt meget lyst til noget sødt. Jeg prøver nogle gange at spise en banan eller en skål skyr med lidt crunch på toppen i stedet, og andre gange tager jeg en periode, hvor jeg slet ikke spiser sukker. Det er vildt hårdt i starten, og der går heller ikke altid så længe, før jeg falder i igen.

HVAD ER DET SKØRESTE, I HVER ISÆR HAR GJORT I SUNDHEDENS NAVN?
METTE
: Frederik er meget enten-eller og går all-in, når han får en ny ide. Så kører han en 5:2-kur, køber en juicemaskine eller dropper fuldstændig sukker i en periode. Han har vildt store udsving, hvor jeg kører mere moderat. Jeg er nogle gange med på hans sukkerstop, men ellers er Vægtvogterne det skøreste, jeg har været med til. Det var lige efter, jeg havde fået Alberte og ikke kunne komme af med de sidste kg, men det var helt åndssvagt at skulle tælle point, gå til møder og blive kontrolvejet på den måde.
FREDERIK: Gud ja, det er alligevel det skøreste. Tænk, at du gjorde det. Det kan jeg slet ikke forestille mig i dag.

HVORDAN ER EN SUND MAND & KVINDE?
FREDERIK: For mig ligger sundheden også i øjnene. En sund kvinde har god energi og glimt i øjet. Det får man, også når man dyrker motion.
METTE: En sund mand er én, der er frisk i det, og hvor du kan se, at motion er en del af hverdagen. Dyrker du slet ikke motion, bliver du hurtigt lad at se på.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil