Hvad tager du med fra 2018? Sådan får du et fantastisk 2019
Foto: Getty Hvad kan du takke 2018 for?

Hvad tager du med fra 2018? Sådan får du et fantastisk 2019

Stil dig selv disse otte kraftfulde spørgsmål. De kan give dig et dybere indblik i, hvad du har lært af året, der gik, og hvad der skal have mere tid og kærlighed i året, der lige er begyndt.

1. Hvad gav dig overskud?

Hvis du minder om mange andre, ønsker du mere overskud. Mere ro, følelsen af at være med og energien til at nå det hele. Men overskud kommer ikke bare flyvende ind ad døren, mens du pisker rundt.

Overskud genereres, når du passer godt på dig selv og dem, du elsker, og respekterer din kapacitet. Så lad os lige stille ind på dig. I de perioder, hvor du i 2018 havde mest overskud, hvad skete der da? Sov du godt? Spiste du havregrød til morgenmad? Passede du din træning? Så dine veninder? Arbejdede sent torsdag, så der var styr på mailbakken inden weekend? Find de svar, og gør mere af det. 

2. Hvad var absolut nedtur?

Hvad var årets nedtur for dig? Tænk over, om der er noget, du kan tage med dig. Var det rent uheld og alt muligt, der bare skete? Eller satte du dig selv i nogle svære situationer ved at træffe dumme valg?

Jeg spørger ikke, for at du skal slå dig selv i hovedet. Lad endelig være med det! Jeg spørger af nysgerrighed, for nogle gange gør vi ting, der viser sig at bringe os svære steder hen. Det er okay. Men måske er der noget, du kan tage ved lære af og være opmærksom på næste år?

Læs også: 12 trin: Sådan skaber du et 2019, du vil elske

3. Hvornår jublede du over dit job?

Hvad var højdepunktet på dit arbejde? Vær helt skarp i dine svar. Opgaven, dem, du arbejdede sammen med, eller det at arbejde alene, dagens arbejdsrytme og stedet, du var?

De personlige styrker, du brugte, og dine konkrete kompetencer, som kom i spil? Alle de enkeltdele gjorde, at du trivedes. Hvad skal du fokusere på at få ind i dit arbejdsliv i de næste måneder?

4. Hvad har givet mest mening for dig?

Når vi virkelig føler, at noget er meningsfuldt, er der enorm glæde og kraft i det. Mange står gerne op tidligt selv i de mørkeste måneder for det, der virkelig driver dem, fordi det bare føles megagodt.

Hvornår i 2018 følte du mest mening? Tænk på en konkret oplevelse, og reflekter over, hvorfor den var meningsfuld. Var der fællesskab? Fremdrift? Kærlighed? Nærvær? Sjov? Resultater? Det, du finder frem til, er en værdi, og den skal dyrkes meget mere.

5. Hvor var stjernestunderne med din familie?

Lav gerne en liste over alle de smukkeste stunder med din familie. Både dem, du kan sætte dato på, som lillemandens fødselsdag og sommerfesten hos moster Lotte, men også alle dem, du ikke kan huske, hvornår var, men du husker skæret fra stearinlysene, latteren over middagen eller månen, der skinnede på din datters kind.

Når du tænker på stjernestunderne, så tænk også på, hvad du skal værne om i dit liv. Hvad der ikke må forsvinde i travle hverdage og projekter, der skal klares.

Læs også: 4 veje til et bedre parforhold

6. Hvad var din bedste kærlighedsoplevelse?

Hvornår var det hot som ind i helvede? Stærkt som chili eller sødt som lyserød glasur? Når du bliver klar over, hvad du oplevede, der gav dit kærlighedsliv mest, ved du også, om du i året foran dig skal fokusere på spænding eller nærvær? Om du trænger til kink eller tantra.

Nogle gange tror vi, at vi vil have jordbær, men i realiteten længes vi efter kage. Det er nemt at skelne fantasier fra dyb lyst ved at tænke på, hvornår du egentlig oplevede mest glæde. Hvis det var fantastisk at spise kage sammen, så gør det noget mere.

7. Hvilke oplevelser med venner nød du mest?

Uanset hvor man er i livet, er venner vigtige. Men det er ikke altid de samme måder at være sammen på, som fungerer bedst.

Måske var det engang dejligt at feste til den lyse morgen, men i dag trænger du måske mere til at se morgensolen, fordi du med vennerne står tidligt op. Hvad nød du mest? Er der noget, som skal gentages i år? Tag initiativ, og få set dine venner.

8. Hvad kan du takke 2018 for?

Når du er taknemmelig, bliver du bevidst om det, du har, frem for det, du mangler. Det er ligesom den gamle sang om glasset, der er halvt tomt eller fyldt. Taknemmelighed fylder glasset op. Når du siger tak til året, ser du, hvad året gav. Hæv glasset, og skål for 2018!

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.

Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Psykologi, Velvære og Nytår