Iben Hjejle

Foto: Christian Stæhr Iben Hjejle ønsker at tage sin egen fortælling tilbage i bogen "En gylden korkprop."

Iben Hjejle: ”Det er virkelig skræmmende. Rædselsvækkende”

Iben Hjejle er aktuel med biografien ”En gylden korkprop”, der blandt andet handler om nogle af hendes egne livskriser, og hvordan hun er kommet igennem dem. Én af de nyeste kriser er hendes fars demenssygdom, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Iben Hjejle er aktuel med en ny biografi, og det kan godt gøre hende nervøs.

”Det er virkelig skræmmende. Rædselsvækkende. Jeg vågner hver anden morgen og tænker, hvad bilder jeg mig dog ind?,” fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

Her forklarer hun, at det føles grænseoverskridende at fortælle om sit eget liv, når ”jeg kun er 50 år gammel, og mange af dem, jeg fortæller om, stadig er i live.”

”Jeg har altid grinet lidt af biografier om folk, der ikke var særlig gamle, og nu kommer der så en bog om mig,” siger hun.

Men Iben Hjejle har lige haft 25-års jubilæum som skuespiller, og det er en af grundene til, at hun alligevel indvilgede i at lave bogen, da journalisten Espen Strunk henvendte sig. En anden grund er måske, at hendes egen mor kun blev 56 år.

Men det handler også om at tage sin fortælling tilbage, siger hun:

”Og det er en stor og mægtig ting. Man kan jo ikke tage alle billederne ned fra internettet og tage alt det vrøvl, man har udtalt gennem årene, tilbage. Det er derude. Så alle historierne er der på en måde allerede, men ved at lave bogen tager jeg kontrollen over min egen fortælling tilbage. Men det er stadig rædselsvækkende, haha.”

Læs også: Sådan spotter du tegnene på demens

Vigtigt at fortælle om sin far

En af de livskriser, som Iben har skullet håndtere de senere år, er sin fars demenssygdom. Han er blevet diagnosticeret med Lewy body demens, der er den tredje hyppigste demensform og er karakteriseret ved, at der udover demens også optræder parkinsonsymptomer i form af bevægeforstyrrelser samt hallucinationer.

Iben har indvilget i, at interviewet netop skal handle om hendes far og det at være pårørende til en, der er ramt af demens, for hun har ikke tidligere talt ret meget om sin far.

”Savnet af min mor og historien om min mor har altid fyldt enormt meget, men min far er simpelthen så vigtig også. Men han er enormt privat. Og i live. Så tidligere i mit liv har det været svært for mig at tale om min far, fordi vi er så tætte, og fordi vi ligner hinanden så meget. Han ville aldrig blive vred over, at jeg fortalte om ham, men jeg ved, hvad der ville gøre ham forlegen eller ked af det. Men nu, hvor…”

Hun stopper op.

”Åh … jeg bliver så rørt nu...”

Iben har tårer i øjnene, og stemmen er grødet, da hun fortsætter.

”Men nu her, hvor alt er ved at forsvinde, så er det på en eller anden måde så vigtigt for mig at få ”fortalt” ham. Og grunden til, at jeg tør det, er, at han ikke kommer til at læse det her interview eller bogen. Han er ikke død, men han er nu så syg, at han ikke er i stand til det. Men han kommer til at se billederne i bogen, og derfor har jeg virkelig gjort mig umage med, hvad der står under billederne, for det kommer han nok til at se. Han vil helt sikkert gerne kigge i bogen, for han er så stolt af mig. Det er den sidste rest, der er tilbage. Mig og William (Ibens søn, red.). Vi er det vigtigste, han har.”

Læs hele det store interview med Iben Hjejle i denne uges ALT for damerne, der er på gaden torsdag. Her fortæller skuespilleren meget mere om sin fars sygdom, og hvordan det er at stå på sidelinjen, når alt langsomt forsvinder hos en af dem, man er tættest med og elsker højt.

Iben Hjejle, 50 år

  • Skuespiller og aktuel som forfatter til bogen ”En gylden korkprop”, som er lavet i samarbejde med Espen Strunk og udkommer 12. oktober.
  • Fik sit gennembrud som skuespiller med filmen ”Mifunes sidste sang” i 1999 og er kendt for film og serier som ”Klovn”, ”Dicte” og ”Blinkende lygter”.
  • Laver podcasten ”Sitter” sammen med Signe Lindkvist, som hun også har skrevet bogen ”Er der en voksen til stede” sammen med.
  • Iben lever alene og har sønnen William, 24, fra sit ægteskab med trommeslageren Emil de Waal.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte, Demens, Interview og Familieliv