Ole Henriksens tips til mere glød og sundhed
Foto: Sara Gerlach Madsen

Ole Henriksen deler ud af sunde & skønne tips

Jagten på Oles glød

Journalisten Sara Gerlach Madsen fik en skønhedsrutine for første gang i sit 41-årige liv og lagde sukkeret (næsten helt) på hylden, da hun gik i lære som Ole Henriksen på hans ”Glow Camp” i USA.

Det er lidt af en drømmeopgave at få lov til at hænge ud med Ole Henriksen og bogstavelig talt få face-to-face-tips fra Danmarks ukronede skønhedskonge. Så med rejsetasken fuld af forventninger tog jeg imod invitationen om et par dage i luksuriøse omgivelser i den sydcaliforniske strandby Santa Barbara.

I anledning af et par nye produkter og ikke mindst, at de gamle kendinge relanceres med ny indpakning, har Ole nemlig inviteret en håndfuld førende amerikanske bloggere og udvalgte medier til en såkaldt ”Glow Camp”. I løbet af to dage skal vi følge Oles personlige dagsprogram, spise, som Ole spiser, træne, som Ole træner, og være glad, som Ole er glad. Alt sammen for at få ”the Ole glow”, som hans business-bagland er begyndt at markedsføre helt bevidst.

– Begrebet har faktisk nogle år på bagen, forklarer han, da han byder velkommen med historien om dengang, han behandlede ”Jurassic Park”-skuespilleren Laura Dern, og hun kaldte resultatet ”the Ole glow”. Over en solid salat spækket med nødder, bær og et stykke hårdt stegt laks på toppen uddyber han:
– Det handler om at finde den balance, der får dig til at stråle, og når det gælder smuk, sund hud, hænger det hele sammen. Derfor handler det ikke bare om, hvad du smører i ansigtet, men også om kost, livsstil og generelt velvære. Det er vigtigt, at vi holder kroppen i bevægelse, og at vi plejer den indefra. Det vil sige sørger for at få de rette fedtsyrer, gode vitaminer og antioxidanter – og holder os fra energibarer, slik og frugtjuice, for det sender blodsukkeret afsted i raketfart.

LÆS OGSÅ: 3 tips: Snyd dig til mere energi i hverdagen

Farvel Toblerone

Jeg sender en afskedstanke til min medbragte Toblerone, der ligger og venter på mig i kufferten, og som min sukkerafhængige krop allerede har glædet sig til flere gange i løbet af formiddagen. Men som Ole står der for enden af bordet med sin helt klare, ensartede hud, som skinner på den ikke fedtede måde, men bare ser sund og ren ud, hvem kan så sige nej til at kvitte sukkeret i jagten på ”the Ole glow”?

Indledningsvist får vi alle sammen en lille, privat session med Ole, hvor han giver en hudanalyse – og det er altså ikke synderlig sjovt at stå der foran kongen himself og indrømme, at jeg i hele mit liv aldrig har fjernet min makeup om aftenen, men bare nødtørftigt har fjernet den dagen derpå i badet. Jeg har heller ikke brugt dyre produkter, men klasket hvad der nu var af forhåndenværende sæbe eller creme, i ansigtet.

Oles små, fine fingre aer blidt hen over mit ansigt, og hans dom er hurtigt klar: Jeg har cystisk akne på hagen, og takket være mine små pilfingre, der altid forsøger at mase bæsterne ud, når de popper frem, har jeg også en del ar. På kinderne og i panden har jeg pigmentpletter på grund af manglende solcreme i årevis – og så har jeg generelt bare en sensitiv hud, der sulter efter opmærksomhed.

LÆS OGSÅ: 4 øvelser til faste balder med ankelvægte

– Det gode er, siger han med sin søde optimisme, at du stadig kan nå at reagere, og vi kan få bugt med det meste af det her. Men hvis du ikke kommer i gang nu, vil du komme til at døje med meget mere akne, rosacea og sprængte blodkar. Han remser en liste med produkter op, der i store træk skal gøre min hud mere ensartet, og jeg tænker ærlig talt, at det er dybt uoverskueligt. Og det bliver værre, da han fortæller, hvilken diæt der vil hjælpe min hud – for sjovt nok fokuserer den især på, at jeg skal holde mig fra sukker.
– Det er noget af det værste for din akne, for sukker får inflammationen til at blusse op, understreger han, og jeg vinker for alvor farvel til Tobleronen.
– Og så er det slut med at pille. Cystisk akne ligger så dybt nede i huden, at det eneste, der sker, er, at du skaber arvæv, og de pletter, du har efter det, er ret markante. Det er jo ærgerligt, når du ellers har så fin en hud.

Svinger hofterne i hulahoppen

Ud over sunde måltider er der en del træning på dagsprogrammet, hvilket virker lidt skræmmende for en slapsvans for mig, der aldrig har trænet noget som helst bortset fra lidt yoga og pilates i ny og næ (og gerne omkring nytår). Heldigvis har Ole ingen forventninger til, at jeg bliver cross fit-fan overnight.
– Det handler om at finde en træningsform, du synes er sjov, fastslår han under en yogatime med Stillehavet som baggrund, og selvom yoga ikke normalt er noget, han dyrker, bøjer han sig uden problemer i alle vinkler.

Da vi senere har en indendørs gymnastiktime, er han trods sine 65 år tydeligvis på hjemmebane. Han er den første til at svinge hofterne i en hulahopring, hvorefter han som en anden abe kravler rundt i tove og elastikker i loftshøjde, mens hans spinkle, veltrænede krop folder sig ud på måder, min indre gymnast kun kan drømme om.
– Er det ikke bare skønt?, hviner han, mens han hænger med hovedet nedad og gynger frem og tilbage, og alle camp-deltagere hviner med. De er vilde med ham, knipser selfies og siger ”Oh my God, I just love him” i ét væk, og jeg elsker med. Det er og bliver kropumuligt ikke at lade sig smitte af Oles humør og store smil.

Forstår nu meningen af "silkeblød hud"

To dage senere, tilbage i dagligdagen, fyldt med vasketøj, unger, der skal hentes, og mad, man selv skal lave, kæmper jeg med at holde motivationen ved lige. Træningen er det første, der ryger, men jeg skruer bestemt voldsomt ned for sukkeret og får gjort lidt mere ud af måltiderne. Selve hudplejeseancerne er den mindste udfordring. Det, som jeg troede ville blive et stressmoment, viser sig faktisk at føles som en en lille indsprøjtning af selvforkælelse med velduftende cremer og serummer og den uvante følelse af at bruge tid på at massere mit ansigt. Pilfingrene formår jeg at holde for mig selv, for mine akne-ar behøver jeg ikke flere af.

Allerede efter et par uger kan jeg mærke en forbløffende forandring. Når jeg rører ved min hud, føles den blød, ensartet, gennemfugtet og nærmest ligefrem fastere i det. For første gang forstår jeg meningen af ”silkeblød hud”. Det er utroligt, men bliver også lidt af en glidebane. For behøver jeg nu også liiiige gå igennem hele ritualet hver dag? Jeg lærer hurtigt, at svaret er ja. Ellers bliver min hud hurtigt træt og matgrå igen.

LÆS OGSÅ: 11 skønhedsvaner du skal stoppe med nu!

Halvanden måned senere bliver jeg inviteret til at gense Ole og de andre campister.
– Oh my God, du er stoppet med at spise sukker, it is so obvious!, kvidrer han højlydt, da han ser mig. Jeg tænker, at jeg ikke behøver fortælle om, at jeg stadig kan kværne en plade chokolade på under et minut og altid har Piratos i håndtasken, for jeg har vitterlig minimeret sukkerindtaget. Om det har været nok, eller det skyldes Oles mirakuløse berøringer, de nye hudplejevaner eller bare en yndig kombination af det hele – der er ingen tvivl om, at min problematiske hage holdt op med at opføre sig som en hormonal eksplosion. De store, ømme buler, der plejer at pynte nok så højrødt flere gange om måneden, er forsvundet, og mine pigmentpletter er tonet lidt ned. Også de andre ”Glow Camp”-deltagere melder om bedre hud, mindre synlige porer, færre akne-udbrud og mindre behov for makeup for at føle sig tilpas. Det er sød musik i Oles ører:
– Selvfølgelig kan lidt makeup forskønne, men hvorfor skal kvinder rende rundt som kamelæoner og have en masse spartelmasse på, når et nøgent, velplejet ansigt, der stråler naturligt, er noget af det smukkeste? 

GØR-DET-SELV-GLOW

Til alle os, der ikke får chancen for at blive holdt i hånden af Ole i seks uger, giver han disse genveje til at få ”the Ole glow”:

EKSFOLIER 
Lav en nærende, dybderensende ansigtsscrub med brun farin:

5 spsk avocadoolie
6 spsk finmalet brun farin (brug kaffekværn eller blender)
1 spsk stødt muskatnød
10 dråber æterisk lavendelolie

Bland ingredienserne i en skål og opbevar i en tætsluttende beholder i køleskabet. Den skiller nemt, så rør godt rundt før hver påføring. Brug scrubben to gange om ugen, og massér den i ansigtet med lette op- og udadgående bevægelser. Skyl godt med lunkent vand.

HOLD MASKEN!
Forkæl dig selv med en helende, beroligende ansigtsmaske en gang om ugen:

4 spsk malede havregryn (brug blender eller kaffekværn)
6 spsk flydende honning
15 dråber æterisk olie.

Bland ingredienserne 6 timer før brug, og påfør et tykt lag efter afrensning. Slap af 20-30 minutter, og afrens med lunkent vand. Resten af masken kan holde sig ca. 4 uger ved stuetemperatur i tætsluttende beholder.

3 SMÅ TIPS TIL HVERDAGEN

Smil!
Et naturligt, oprigtigt smil sætter altid prikken over i’et og får dig til at stråle indefra og ud. Prioriter dig selv Træk stikket ud, og giv dig selv og din hud den opmærksomhed, den fortjener. Skønhed handler også om at nære sig selv og give sig selv kærlig opmærksomhed.

Fjol rundt
Se, hvor meget børn tumler rundt. Bevar den glæde. Snup en tur i rutsjebanen på legepladsen, eller slå en kolbøtte. Vær ikke bange for at være fjollet.

Sæt pris på dine rynker
Der findes ikke to ansigter i verden, der er ens. Sæt pris på dine smilerynker – de er naturlige og er med til at gøre dit ansigt levende.

LÆS OGSÅ: Storby & Spa: Her er de 6 hotteste spadestinationer

5 veje til et lykkeligt liv

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Træning og Kost