Jane Faerber
SPONSORERET indhold

Madbanditten Jane Faerber: "Gør jeg ikke det, mistrives jeg"

Jane Faerber bruger meget tid på at udvikle sunde madopskrifter til sin blog og sine bøger. Samtidig forsøger hun at minde sine læsere om, at man skal holde tingene simple – ellers bliver det alt for uoverskueligt at få en sund hverdag op at køre.

Af: Simone Vedel Hellgreen Laursen Foto: Ctc Photography
15. mar. 2022 | Sundhed | ALT for damerne

Kost, bevægelse, træning og søvn er selvfølgelig de store komponenter i forhold til sundhed for mig, men sollys, frisk luft, fællesskab, gode relationer og følelsen af at høre til er også vigtige at have med. Mental sundhed er også vigtigt, og for mig betyder det f.eks. at respektere mit behov for stilhed og alenetid. Gør jeg ikke det, mistrives jeg.

Når jeg spiser få kulhydrater, har jeg det bedst. Derfor er min kost sådan det meste af året. I perioder bruger jeg ketose – en metabolisk tilstand, hvor kroppen forsyner sig med energi fra fedt og ketonstoffer – som et redskab til at optimere min hjerne og krops evne til at bruge en alternativ energikilde. Denne metaboliske fleksibilitet, hvor kroppen nemt og ubesværet veksler mellem brændstofkilderne, har i mange år været en prioritet for mig.

Læs også: Sara Jin Smidt: ”Din krop er kæresten, der aldrig går fra dig, så pas godt på den”

Jeg oplever, at alting bliver bedre, når jeg passer godt på mig selv. Mit sind bliver lysere, mit humør bedre, min søvn er bedre, mit overskud er større, jeg er mere produktiv og idérig på arbejde, og jeg er en bedre mor og en bedre hustru.

I perioder med megen travlhed og stress, synes jeg, at det er sværest at leve sundt. Her får de hurtige hovsa-løsninger mere plads. Men jeg plejer bare at trække på skuldrene og sige ”ok, så er det sådan nu”. De perioder skal jo ikke være standarden. Begynder de at blive det, har jeg jo et helt andet problem.

Hold det helt simpelt, er mit bedste råd. En del af mit arbejde er at udvikle opskrifter til mine bøger og til bloggen, og bagefter er min opgave at minde mine læsere om, at man ikke spiser "opskrifter". Det er jo superlækkert at lave bagte æg i estragonsauce, men ingen spiser det mandag morgen. Og hvis man tror, at det er målet, kan jeg godt forstå, man bliver træt på forhånd.

Mine egne bedste, sunde leveregler er: Spis ordentlige hovedmåltider, få protein nok, få rørt kroppen hver dag og gå tidligt i seng.

Anbefalet til dig