Jeanette valgte frihed frem for sikkerhed: "Jeg lever stærkt & simpelt"
SPONSORERET indhold

Jeanette valgte frihed frem for sikkerhed: "Jeg lever stærkt & simpelt"

Turde du skifte det vellønnede job og den hektiske hverdag ud med en usikker tilværelse som yogainstruktør i en lille landsby på en bjergskråning i Sydfrankrig? Mød Jeanette Petersen, som lever drømmen ud sammen med sin familie.

Af: Anne Hermansen Foto: Peter Nørby
23. aug. 2016 | Sundhed | Fit living

Har du nogensinde drømt om at gøre noget helt andet? Vælge en anden måde at leve på. Måske langsommere. Måske mere enkelt. Har du nogensinde tænkt: ”En dag hvis jeg vinder i Lotto. Eller når jeg bliver 40, 50, 60 … Meen, det kan jo bare ikke lade sig gøre, sådan i virkeligheden”
Hvad nu, hvis det kan?

Når 36-årige Jeanette Petersen vågner om morgenen ved siden af sin mand, ligger hun i sin seng i et lille bitte stenhus på en bjergskråning i Sydfrankrig. Huset er 200 år gammelt og oprindeligt en fårehytte. Om vinteren er her koldt, men allerede i januar varmer solen nok til, at man kan sidde ude og spise frokost.
De bor småt. Helt anderledes og langt mere spartansk end huset i Humlebyen på Vesterbro i København, som de forlod for halvandet år siden, da de også sagde farvel til to højtlønnede stillinger i den kreative branche, hvor en 37 timers arbejdsuge er ikke-eksisterende. Jeanette, som er uddannet cand.merc., var marketing- og pr-ansvarlig i modefirmaet Heartmade by Julie Fagerholt, og hendes mand Mikkel var partner i et reklamebureau.

SE OGSÅ: Sygeplejerske i krigszonen: "Jeg har sagt farvel til frygten"

I dag er hun yogainstruktør og underviser i små centre, på stranden i Nice og arrangerer fire dages yogarejser til Frankrig og Italien gennem sit eget firma Comma Living, mens han tilsvarende arrangerer fire dages cykelrejser og arbejder som freelance grafisk designer.
Storbyen er skiftet ud med en lille landsby omgivet af appelsinlunde, og familien på fire bor nu på 70 kvadratmeter i det lille hus, som indeholder et køkken, en stue, bad, soveværelse og en alkove, hvor parrets to drenge, Otto og Max på 10 og syv år sover.
Det er nok. For udenfor er et meget større rum, som familien bruger størstedelen af dagen – nemlig naturen. På kanten af Alperne med bjergene i ryggen og Middelhavets blå bælte langt ude i horisonten. Sådan er det blevet, fordi:

“Vi har altid haft en drøm om at tjene penge, spare op, hæve dem – og tjekke ud til et helt andet og meget mere simpelt liv. Sådan et liv, hvor man har tid til at lave langtidsbagte tomater i ovnen på en helt almindelig hverdag.”
“Vi ville realisere den drøm, når vi blev 45 år, men for halvandet år siden kiggede vi på hinanden og sagde: Hvorfor skal vi egentlig vente 10 år mere på at leve det liv, vi i virkeligheden gerne vil have? Og så sprang vi ud i det.”
“Vores venner rystede på hovedet af os, men det at tage selve beslutningen og sige det til børnene frigav simpelthen så meget energi, at jeg ville ønske, at vi havde gjort det 10 år før. Der var og er også bekymringer, det er klart, for det er et økonomisk mere usikkert liv, vi lever nu. Men det er også en kæmpe styrke i at prøve – og opleve, at det faktisk godt kan lade sig gøre. Og så er der jo den helt enorme frihed, som jeg føler, at vi har fået. Dén er det hele værd.”

SE OGSÅ: Kvinden bag LêLê: "Jeg er så stærk, men det er sundt at være sårbar"

TID TIL NYDELSE
Efter morgenmaden snører Jeanette Petersen løbeskoene og følger med drengene, som triller på løbehjul ned ad små smalle veje til den lille franske landsbyskole, som starter kl. 8.30. Her er 60 elever og to timers frokostpause tre gange om ugen, hvor børnene kommer hjem og spiser, mens hele landsbyen ligger øde hen.
“Klokken 14 myldrer alle folk ud igen, og mændene mødes og spiller petanque. Man kan simpelthen stille sit ur efter det”, griner Jeanette Petersen.

Om formiddagen underviser hun ofte i yoga eller arbejder foran computeren ved siden af Mikkel, som tit er ude og cykle om eftermiddagen, mens hun tager sig god tid til at lave mad. Et meget anderledes liv end den hektiske hverdag, de lod bag sig, siger hun.
“Det er altid lyst, når vi vågner, for der er ikke noget vækkeur, der skriger klokken seks. Og der er tid til at være sammen. Der er tid til at lave mad fra bunden og tid til at nyde den. Det skal ikke længere bare overstås. I Le Bar Sur Loup, hvor vi bor, er der en bager og en slagter. Ikke andet. Og så er der lokale markeder på skiftende dage i de små byer i området. Folk kommer ned fra bjergene med deres friske grønsager, og her handler jeg altid. Man skal sætte god tid af til at snakke med de handlende, for det er uhøfligt at have travlt, det tager de meget ilde op.”

SE OGSÅ: Fokus på yoga: Kan det virkelig ændre dit liv?

“Det virker næsten helt surrealistisk, når man sammenligner med vores stressede, effektive liv herhjemme? Som om at I er flyttet flere årtier tilbage i tiden?”

“Sådan kan det godt føles indimellem, men på den gode måde. Der bor kun 500 mennesker i byen, men de misser aldrig en chance for at holde en fest. Der er altid en eller anden tradition, der skal fejres. Så bliver der sat langborde op ned gennem hovedgaden, og man betaler 10 euro for en trerettersmenu. Helt simpel mad, som serveres på plastiktallerkner, for det handler kun om at mødes, grine, snakke og danse, mens alle børnene løber rundt og leger. Det er løssluppent og lystigt uden en masse krav og forventninger, og den lethed elsker jeg simpelthen.”

JEG ER MERE SÅRBAR NU
Men hvad er prisen så? For et roligere, langsommere og mere nærværende liv med tid og frihed til at tilrettelægge sin egen arbejdsdag. Koster det også noget? Eller er der overhovedet ikke noget at betænkte sig på, hvis man selv drømmer om det samme.

“Den store frihed, vi har nu, har en pris, nemlig en kæmpe sårbarhed. Jeg fjernede nogle dybe rødder i mig selv og for vores børn, da vi flyttede herned, og de nye rødder er ikke nået så langt ned endnu.”
“Det er et nyt land, det er langsomt og omstændeligt at finde ud af, hvordan alting fungerer. Da bilen brød sammen første gang, anede jeg fx ikke, hvad jeg skulle gøre. Vores sociale sikkerhedsnet hernede er stadig spinkelt, og når Mikkel indimellem er i Danmark, kan jeg godt blive ramt af tanken: ”Hvad nu, hvis jeg kører galt – hvem henter så børnene?”
“Og så er der den økonomiske usikkerhed, som man rent mentalt også skal kunne være okay med, for ellers æder det én op. Vi havde ikke en opsparing med, vi har lejet vores hus i København ud, og vi har skullet tjene penge fra dag et. Men indtil videre er det jo gået. Når der kommer penge ind, er det fantastisk, og når der ikke gør, så klarer vi os med det, der er.”

SE OGSÅ: Pia hjælper fattige mødre i Nepal: "Jeg er nødt til at gøre en forskel"

“Men det er også en vigtig pointe, at vi ikke behøver ret meget her. Franskmændene lever sundt, men de har ikke en levestandard som i København K – og det har vi heller ikke længere. Jeg fortryder ikke vores gamle travle liv, men jeg var kommet for langt væk fra den, jeg egentlig er. Vi stilede hele tiden mod ”det næste”, først uddannelse, så et spændende job, et hus, børn …”
“På få år fik vi komprimeret så mange ting uden rigtig at stoppe op og mærke efter, om det egentlig var, som det skulle være. Og jo mere travlt, vi fik, jo flere penge brugte vi: på barnepige, takeaway, rengøring. Ting, man selv kan gøre, men som vi bare ikke havde tid til.”
“I dag laver jeg selv maden, jeg henter selv børnene, og jeg har tid til at være sammen med dem. Og jeg har et arbejde, som jeg kan leve af, fordi vi ikke længere har brug for at tjene så mange penge. Jeg elsker yogaen, fordi det er så simpelt. Jeg bruger kroppen, arbejder med mennesker, er ude i naturen, og når timen er slut, er arbejdet slut. Der er ikke den evige strøm af mails og ting, jeg mentalt skal forholde mig til.”

Jeanette Petersen uddannede sig til yogainstruktør, mens familien stadig levede det travle liv i København. Hun ønskede at lære et håndværk, som hun kunne udføre overalt i verden, og indtil hun bliver meget gammel, siger hun med et smil:
“Nogle gange joker vi med, at det nok skal gå uden pensionsopsparingen, for jeg kan jo undervise i yoga, selv når jeg bliver 80 år. Og så må Mikkel, som også er musiker, spille lidt saxofon på gaden.

“Flytter I tilbage til Danmark igen?”
“Måske. Men nu er vi her, og det er det, vi ønsker. Og der sker noget vildt og fantastisk, når man går efter drømmen og springer ud i det: Nemlig at man opdager, at det kan godt lade sig gøre. Og hvis éns drøm er mulig at opfylde, så åbner det jo for, at alle mulige andre drømme også kan dukke op. Måske er det her bare den første …” 

3 BLOGS, DER INSPIRERER MIG

rachelbrathen.com
Også kendt som Yoga girl. Hun er bosat på Aruba, har to millioner følgere på Instagram og bruger sit social media-univers til at skabe non profit-organisationer.

mimithorisson.com
Bloggen er skrevet af en fransk kvinde, som bor på et landsted. Jeg elsker hendes univers i den lille stille franske by og hendes fokus på sund mad, vin og familien.

greenkitchenstories.com
Jeg har været vegetar i 20 år og er altid på udkig efter nye inspirerende blogs og bøger. David og Luises univers er farverigt og varieret.

NAVN: Jeanette Petersen. 
ALDER: 36 år. 
JOB: Yogainstruktør og arrangør af yogarejser til Frankrig og Italien. Se commaliving.com  
KARRIERE: Tidl. ansvarlig for salg & pr i modebranchen, bl.a. hos Heartmade by Julie Fagerholt. 
PRIVAT: Mor til to og gift med Mikkel, som arrangerer cykelrejser. Se optor.nu. Familien bor Sydfrankrig.

SE OGSÅ: Mental power: 13 geniale genveje til mere overskud


SE OGSÅ: Tag med på surf & yogaeventyr i Portugal

SE OGSÅ: Bliv stressfri med yoga: 5 øvelser, der giver energi