TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Foto: Klaus Rudbæk

"Jeg var bange for, at ingen ville i byen med mig, fordi jeg ikke drak"

Et HELT år uden alkohol. Det var en udfordring, som Caroline Arup tog imod for snart et år siden. Læs her, hvordan hun klarede det.

Alkohol + fest = masser af skæg og ballade.
Et regnestykke, som mange sikkert kan nikke genkendende til, men når alkohol går ind, bliver resultatet ikke altid sjovt - især ikke dagen efter.

Hvad vil der egentligt ske, hvis man vælger at sige nej tak til alkohol? Vil man ende med at være udenfor fællesskabet, og ikke blive inviteret med til fest, fordi man er hende den kedelige ...?

6. december 2014 begyndte 23-årige Caroline Arup på et år uden alkohol. Hør her, hvorfor og hvordan det er gået hende.

Jeg begyndte at drikke i 8. klasse. Det var, fordi mine veninder også gjorde det, og vi tog til fester, hvor der blev drukket. Det blev hurtigt kutyme, at man drikker til festerne, fordi alle andre gør det. Da jeg begyndte at drikke alkohol, måtte jeg ikke for mine forældre, så det foregik i smug, og vi listede os ud. De endte dog med at finde ud af det, fordi vi havde drukket noget af deres Martini fra barskabet. Vi havde hældt vand i flasken, så den stadig så fyldt ud for at skjule det. Men de opdagede selvfølgelig, at noget var galt, da de selv skulle have et glas. Det var ikke så gennemtænkt, og det smagte også rigtigt dårligt. Men i begyndelsen var det en måde at få fingre i alkohol.

Det var blevet en vane, at når vi tog til fest, skulle vi også have alkohol – lidt, som når man skal hygge, skal der altid være kage og god mad. Og når man skal varme op til en fest eller en tur i byen, mødes man et par timer inden og drikker sig beruset – det hører ligesom med. Det er ikke sådan, at jeg har drukket mere end mine venner eller andre på min alder, og jeg har aldrig haft et problem med alkohol. Men alkohol er bare en stor del af den danske kultur, hvor man nok drikker mere end i mange andre lande.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du drikker alkohol?

Den sidste dag, hvor jeg drak, var d. 5. december 2014. Jeg var til julefrokost i Egmont, og jeg var rimelig tipsy, ja nok lidt fuld. Vi hyggede, snakkede og dansede, det var ikke noget specielt. Jeg havde allerede nogle dage forinden besluttet mig for, at jeg ville tage et år uden alkohol, og det skulle begynde d. 6. december. Jeg havde tilfældigt snakket med én om at holde op med at drikke alkohol, og det lød da meget sjovt.
Det var vel også for at sætte mig selv en udfordring, og det ville være spændende at se, hvilken effekt det ville have på mit velvære - jeg får nemlig rigtigt mange tømmermænd. Jeg kan tage i byen om fredagen og stadig have tømmermænd om søndagen. Og det gælder også, selv om jeg ikke har drukket super meget. Det er irriterende, at jeg bruger så meget tid på at have det dårligt. Det bryder min rytme, og den ustabilitet påvirker også mit humør.

Jeg tænkte egentligt ikke over, hvorfor jeg drak, før jeg stoppede med at drikke. Da jeg stoppede, var det også for at se, om det var det sociale, der gjorde, at jeg drak, og om jeg kunne have det sjovt alligevel. Og det synes jeg sagtens, at jeg kan. Man bliver sikkert mere udadvendt af alkohol, men det har for mig ikke været et problem. Jeg har ikke følt, at jeg har siddet alene og kigget i et hjørne, selv om jeg ikke har drukket. Nu er jeg også typen, der elsker at danse, og det gør jeg jo bare alligevel. Selv på på min rustur med studiet gik det fint. Jeg var meget nervøs for, hvordan den tur ville gå, fordi jeg ikke kendte nogen, men alle på studiet synes, at det er sgu meget cool, at jeg ikke drikker.

SE OGSÅ: Den sunde dagen-derpå-kur

Har følt mig udenfor
Der har selvfølgelig været fester, som ikke har været sjove. Der var især én fest, hvor der kun blev spillet drukspil eller lallet rundt – det er nok den eneste gang, hvor jeg har syntes, at det er ikke sjovt, når man ikke er fuld. Jeg følte mig udenfor, fordi alle var fokuserede på at blive endnu mere fulde eller bare var for fulde til at snakke eller hygge. Den aften gik jeg tidligt hjem.

Der har også været et par ubehagelige episoder – ikke mange, men jeg kan specielt huske, at der var en fyr til min venindes fødselsdagsfest, som nærmest blev sur på mig over, at jeg ikke drak. Han kunne simpelthen ikke have det og punkede mig for, at jeg røg, for det var sgu da dumt, når nu det er meget sundere at drikke end at ryge. At blive sundere har aldrig været formålet for mig, men det kunne han ikke forstå, så han blev ret sur på mig. Det var meget mærkeligt, men jeg tænkte bare, at det måtte være hans problem.
Der er også mange, som er kommet hen for at lokke mig til at tage en tår, men jeg føler ikke, at jeg er blevet presset så meget, at det har irriteret mig. Hvis man siger nej bestemt nok et par gange, forstår folk det til sidst, og de gider ikke blive ved med at prøve.
Jeg tror tit, at folk har tænkt, at det var nederen, at jeg ikke ville drikke. Men når de lærer mig at kende, går det heldigvis for det meste over.

Der har været et par gange, hvor det har været svært at holde, fx hvis jeg har haft en hård dag, og skal ses med nogle veninder. Der gad jeg da godt drikke et glas hvidvin sammen med dem, men den følelse har aldrig varet i særlig lang tid, og fordelene ved ikke at falde i har altid vejet tungere. Det er kun gået galt én gang, hvor jeg drak en halv vodka-redbull, men det var en fejl. En af mine venner havde bestilt det i baren til os begge, simpelthen fordi han havde glemt, at jeg ikke drak. Jeg troede bare, at det var redbull, men jeg smed bare resten ud, da jeg fandt ud af, at det var vodka i.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har tømmermænd?

Farvel til moralske tømmermænd
Jeg har hørt rigtigt mange sandheder, men jeg besluttede mig for, da jeg stoppede med at drikke, at jeg ikke ville være hende, der bagefter gik rundt og sagde, ”ej du skulle bare vide, hvad du sagde eller gjorde i går”, fordi det er rigtigt irriterende, når folk gør det. Jeg kender jo godt selv den følelse, hvor man vågner dagen derpå og tænker, ”nej, det gjorde jeg bare ikke”.

Jeg tror, at den værste følelse for mig, når det gælder alkohol, er den, hvor det går op for mig til en fest, at jeg har fået for meget at drikke. Man kan ikke gøre noget ved det, for nu er det gået galt. Det er så ubehageligt, og den situation har de fleste befundet sig i på et eller andet tidspunkt. Når jeg ser en pige, der sidder og græder på gaden, fordi hun har drukket for meget, kan jeg sagtens genkende den følelse, hvor man er så fuld, at man ikke kan styre sine følelser, og ingenting giver mening. Når jeg ser den pige, der i morgen vågner op og har moralske tømmermænd, synes jeg, at det er synd for hende. Og samtidig er det så fedt, at jeg ikke selv kommer i de situationer mere.

Jeg har fået mere stabilitet og et mere stabilt humør, fordi jeg ikke har moralske tømmermænd, dårlig samvittighed eller føler mig træt i kroppen. Jeg kan blive meget irriteret og i dårligt humør af at have det fysisk dårligt, fordi jeg føler, at jeg spilder min tid. Før tog jeg fx i byen, selv om jeg vidste, at jeg havde aftaler dagen efter. Jeg blev fuld og gad ikke tænke over konsekvenserne dagen efter. Efter fire timers søvn gik jeg på arbejde eller til en anden aftale. Men det holder bare ikke – det holder ikke over for mig selv eller de mennesker, jeg er sammen med. Det er ikke fair, at jeg er megatræt og lidt irriteret, har hovedpine og ikke kan samle mig om snakken.

SE OGSÅ: 12 myter om alkohol: Hvad er fup eller fakta?

I al den tid, hvor jeg ikke har drukket mig fuld, er der kommet mere ro på, og jeg har fået mere energi – om det er, fordi jeg ikke drikker alkohol, eller fordi jeg har fået en mere stabil rytme, ved jeg ikke. Det er måske en kombination.

Den 6. december i år har jeg en aftale med min skrivemakker om, at vi skal have et glas hvidvin. Det aftalte vi allerede d. 6. december sidste år, da jeg stoppede med at drikke. Jeg har tænkt meget over, at jeg ikke vil gå ud og drikke på samme måde, som jeg gjorde tidligere. Det var på en måde ikke et bevidst valg, jeg tog, at i aften vil jeg drikke, det var mere en selvfølge, og sådan skal det ikke være, når jeg begynder at drikke igen. Jeg vil hellere se situationen an, og om det er tømmermændene værd.

Jeg kan dog ikke finde på helt at kvitte alkohol. Et helt år uden alkohol er på en eller anden måde nok. Men det sætter mange ting i perspektiv, især at jeg sagtens kan være social alligevel. Jeg kender flere, der ikke har lyst til at tage i byen, hvis de ikke drikker, og sådan har jeg det slet ikke. Jeg har mere været bekymret for, at folk ikke ville i byen med mig, fordi jeg ikke drak, men det vil de fleste heldigvis godt.
Det har været et rigtigt godt år, synes jeg. På mange måder er det godt at prøve noget nyt, nogen tager ud og rejser, og så er der mig, der stopper med at drikke i et år.

SE OGSÅ: Ny tendens: Vi drikker mindre end før

SE OGSÅ: Hvad er værst: Slik hver dag, alkohol hver weekend eller 6 timers søvn hver nat?

SE OGSÅ: Så mange kalorier drikker du

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil og Alkohol