”Jeg var engang den vilde af os, nu savner jeg lysten til sex”

Foto: Getty Images Få gode råd til mere lyst og bedre sex.

Parforhold: ”Jeg var engang den vilde af os, nu savner jeg lysten til sex”

Når man er nyforelsket, kan det være svært at få trusserne på, men efter en del år, nogle børn og et par livskriser kan det være svært at få dem af. Julie og Morten er et af de par, hvor sexlysten er dalet betragteligt. Daisy Løvendahl guider dem til mere lyst og bedre sex.

Julie og Morten holder hinanden i hånden, mens de sidder over for mig. Jeg kan se, at de er lidt nervøse, men sidste samtale åbnede også for en dybere refleksion om deres sexliv, som gjorde lidt ondt. Julie satte ord på sin manglende lyst, og Morten på sin følelse af at være afvist. I dag skal vi så fokusere på, hvad der kan gøres. Julie tager bedre fat om Mortens hånd og tager ordet:

"Jeg vil faktisk gerne have mere lyst! Siden sidst har jeg tænkt og tænkt på os. Jeg var engang den vilde af os to…"

Morten nikker og smiler, og Julie fortsætter:

"Da jeg var ung, onanerede jeg tit om morgenen. Jeg tog mig tid til at pleje min krop efter badet, og jeg tænkte på, hvad jeg havde lyst til med dig. Jeg havde små fantasier i baghovedet, inden vi mødtes, og det gav mig lyst. I de sidste 10 år har jeg bare haft travlt. Jeg har ikke givet mig selv den omsorg, som jeg egentligt har brug for, og det skader min lyst."

Morten bliver rørt og giver hende et kram. Der er stille lidt.

Så siger han:

"Jeg har virkeligt følt, at det var mig, som du ikke ville mere. Men hvis du gerne vil mig, og jeg vil dig, så skal vi bare finde ud af hvordan."

Lyst er et fælles ansvar

Som jeg lytter til den, bliver jeg helt varm om hjertet. Alt for mange par ender i en kamp om, hvem der mest mangler lyst, og hvis skyld det derfor er, at sexlivet ikke trives. Hvis man som par går ned ad den vej, åbner det kun blindgyder. Så bliver det en ”dig mod mig-kamp”, som kun dræber endnu mere lyst og kærlighed.

Den eneste vej til mere intimitet er at gøre det til et fælles ansvar og gerne et spændende, kreativt projekt, som giver smil på læberne, røde kinder og dejlige oplevelser. Derfor beder jeg parret arbejde med to fokuspunkter. Julies plads til at lade sig selv op som kvinde.

God gammeldags selvomsorg med tid til træning, pauser og at gøre sig lækker. For når hun tænder på sig selv, er der også en meget større mulighed for, at hun tænder på Morten. Det andet fokuspunkt er at blive klogere på, hvilken sex de har lyst til, og afsætte tiden til det.

Læs også: Er der gået rutine i dit sexliv?

Forskellig lyst

I 2019 blev den største undersøgelse om danskernes sexliv nogensinde offentliggjort. Projekt Sexus viser blandt andet, at kun halvdelen af de adspurgte føler, at deres sexliv er berigende. Sexus fortæller også, at kvinder generelt oplever mindre lyst til deres partner end mænd. De tal er værd at grave dybere i. Hvorfor er der denne forskel i lyst? Fordi mænd som køn har mere lyst? Eller fordi kvinders lyst fungerer på en anden måde? Nyere forskning viser, at kvinders lyst er mere afhængig af kontekst, og de derfor får lyst på en anden måde end mænd. En måde, som hverdagen måske ikke altid støtter op om.

Kunne du have lyst til tantra, skat?

Da de kommer igen efter nogle uger, kan jeg høre dem grine på vej op ad trappen. Morten begynder med at fortælle:

"Det har været ret revolutionerende for mig at planlægge sex. Ikke bare at række ud efter hende ved 22-tiden, men faktisk have en samtale om hvilken sex og hvornår. En dag sendte jeg hende en besked, mens vi begge var på arbejde, hvor jeg skrev, at jeg om aftenen ville sende hende i bad og derefter give hende massage, hvor hun ville have det, og det blev en ret dejlig aften."

Julie smiler til ham ved mindet, og jeg kan se på dem, at det virkelig havde været skønt.

Læs også: Parterapi: ”Skal vi blive skilt eller blive sammen?”

Julie fortsætter:

"Jeg har nok troet, at lyst bare er noget, som er der. Men at blive bedt om at forholde mig bevidst til min lyst har udfordret mig til at sætte ord på den og skabe det, jeg egentlig ønsker. Jeg er i dag mere til lange sessioner. Til øjenkontakt, mange kys og længere tid end før, hvor jeg gerne stak røven i vejret og tændte på det frække i det. Nu vil jeg gerne på tantrakursus."

Morten bryder ud i en høj latter, da hun siger det, og responderer så:

"Hvad som helst for dig, min egen. Men jeg havde godt nok aldrig set mig selv som en, der gik i parterapi, tog til tantra og elskede det. Men hvis det giver dig lyst til mig, så smider jeg gerne golfudstyret ud for en batik-T-shirt."

Da jeg siger farvel til dem, er det med denne tanke: Hvis alle gav deres sexliv den omtanke, som de giver deres karrierevalg eller huskøb, så var der mere sex i soveværelserne og flere kvinder, der hellere ville knalde end købe pyntepuder.

5 stærke veje til mere lyst og bedre sex

1. Sæt tid af til sex 

Dyrker du motion spontant? Eller ser dine venner uden at planlægge det? God sex kræver samme prioritet som alt andet i dit liv. Det er muligt, at god sex opstår spontant for teenagere eller nyforelskede, men de er også høje på hormoner. Alle os andre må bruge hjernen til stimulere resten. Det begynder med, at du sætter noget tid af til intimitet. Om I dyrker hed sex eller leger FIFTY SHADES OF GREY, finder I selv ud af. Måske har I mest brug for kærtegn? For dybe kys? Uanset hvad I har lyst til, så begynd med at skabe et rum til jer.

2. Hvilken sex har du lyst til? 

Når kvinder siger til mig, at de ikke har lyst, så spidser jeg altid ører og tænker: Det må vi lige undersøge lidt dybere. For min erfaring fortæller, at der er masser af lyst hos mange. Måske bare ikke til det, de får tilbudt. Det er lidt ligesom at være træt af chokoladekage og så konkludere, at du ikke har lyst til søde sager. Må jeg byde dig et stykke citrontærte? Brug lige nu 5 minutter på at overveje, hvilken form for sex der får dine tænder til at løbe i vand. 

3. Kys som solen og månen 

Lov mig, at du lige nu lægger din indre kritiker på hylden, for ellers lyder det her vildt mærkeligt. Klar? Prøv at forstille dig, at du er Månen. Det ældste symbol for femininitet, mystik og sanselighed. Din kæreste er så solen. Manden, der giver liv, udstråler kraft og lyser op. Kys hinanden som solen og månen. Leg med det. Udforsk. Hvordan bevæger du dig, når du er månen? Når du er mystisk, sanselig og feminin? Hvilke lyde er der? Og hvordan reagerer du på solen? Der er ikke et resultat at opnå her. Det er bare en leg ...

4. Dyrk sex uden orgasme 

Rigtigt meget sex ødelægges af jagten på orgasme. Orgasme er fint og dejligt, men den skal hverken styre nydelsen eller være det, der afgør, hvornår I er færdige med at nyde. Heller ikke mandens orgasme. Det er virkelig unødvendigt at stoppe alt, bare fordi penis falder efter en orgasme. Så her er et råd. Prøv at dyrke sex uden mål om orgasme. Bare vær sammen. Gør det til en pause. Til en kærlig stund mellem jer. Måske har du stadig trusserne på, fordi du lige nu bare nyder dine bryster? Måske rører du bare ved ham, du elsker.

5. Begynd dagen med manér

Hvorfor skal sex foregå om aftenen? Hvorfor ikke begynde dagen med kys og kærtegn? Stå op 30 minutter før. Giv hinanden jeres morgenstund, før morgenmad, bad, tøj, børn, arbejde og 700 andre ting kræver jer. Den dybere pointe er denne: Lad være med at gøre det, I plejer. Gør noget andet. Eksperimenter med, hvornår I har lyst, og hvad der giver jer lyst. Skab de små eventyr, som egentlig er ret simple, men som kan føles som at drysse stjernestøv på hverdagen.

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, forfatter, foredragsholder og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Sex, Parforhold og Psykologi