interview med Julie Berthelsen
SPONSORERET indhold

Julie Berthelsen: "Lige så snart jeg skulle leve normalt igen, tog jeg på"

Vi har mødt Julie Berthelsen, 35, der ærligt fortæller om at finde balancen mellem at være livsnyder og elske mad og samtidig have styr på vægten. Her får du opskriften på, hvad der virker for hende – og måske også for dig.

Af: Maria Præst Foto: Les Kaner
29. maj. 2015 | Sundhed | Fit living

Det er januar 2012, da Julie forsigtigt træder op på vægten. 103,6 kg siger den. Hun er højgravid med sønnen Caspar Nanoq, og det er oplagt at give den kæmpestore mave skylden for de ekstra kilo. Men da vægten stadig siger det samme efter fire måneders barselslykke, går det op for den nybagte mor, hvor stor hun egentlig er blevet. Og at hun må gøre noget.
– Når jeg så mig selv i spejlet, tænkte jeg: Jeg ser da fin ud. Det var først, da vi hjemme i Grønland sad og talte om, hvad vi vejede i familien, at jeg tænkte: O.k., hvis min mor vejer dét, og min søster vejer dét, så må jeg jo være ret meget større end dem. Om aftenen spurgte jeg min kæreste Minik: Helt ærligt, er jeg virkelig blevet så stor? Og der gik det op for mig. Shit, jeg er jo gigantisk, fortæller Julie med et stort grin.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, hvis du skipper et måltid?

Indsigten får øjeblikkeligt Julie til at skifte slik, is, kage og chips ud med masser af grønsager og kød. Til sønnens dåb tre måneder senere har hun tabt otte kg og kan lige præcis klemme sig ned i sin nationaldragt. Det giver blod på tanden, så hun fortsætter med at tabe sig lige så langsomt, og til sidst tager hun tre måneder med en personlig træner, der presser hende til det yderste med benhård træning og 1.500 kalorier om dagen. Og dét er effektivt.
– Jeg tabte 12 kg og røg ned på en vægt, hvor jeg var superfit. Det var fedt at prøve, men lige så snart jeg skulle leve normalt igen, tog jeg på. Nu havde jeg lige knoklet så meget for det, så det gav mig et meget negativt fokus på mad, hvor jeg kunne tænke, at nu drikker jeg den her latte, men så skal jeg også løbe 30 minutter bagefter. Det var ikke holdbart, fortæller Julie.
– Siden da har jeg kæmpet med at finde ud af, hvad der virker for mig – hvornår kan jeg spise, hvad jeg vil, hvornår skal jeg passe på og allervigtigst; hvornår har jeg det godt? Og dét er netop temaet i hendes nye bog „Sund balance”, der udkommer i midten af april.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du klare 3 uger uden sukker, alkohol og hvede?

Julies sunde balance
Forlaget havde ellers først spurgt Julie, om hun havde lyst til at skrive en slankebog, men det ville hun hellere overlade til eksperterne. I stedet foreslog hun at fortælle sin egen historie om kampen mod kiloene og krydre den med sunde opskrifter. Og sådan blev det.
– Det er tænkt som en inspirationsbog, der egentlig er meget privat og personlig. Den handler om mine tanker og følelser. Folk kender mig for det naturlige, så derfor ville jeg heller ikke på forsiden med sixpack og muskler – jeg står med en chokolademousse i stedet. Netop for at vise, at det er balancen mellem at have det godt og selv synes, man ser godt ud, der er vigtig.

SE OGSÅ: Sådan fyrer du op for dit stofskifte

Julie har været opmærksom på sin krop og vægt, lige så længe hun kan huske. Som teenager dyrkede hun langrend på eliteplan, så hun var i sindssygt god form, og alt på hendes krop sad som skåret i granit. Det har tiden og især graviditeten ændret en smule på.
– Efter min graviditet sætter det hele sig meget nemmere. Min krop reagerer med det samme, og den har også forandret sig. Huden, brysterne, det hele, det er bare ikke det samme som før. Og det har taget tid at acceptere, fortæller hun og fortsætter:
– Jeg ved, at hvis jeg virkelig ville, kunne jeg godt få en krop, der tilnærmelsesvis lignede, da jeg var 20. Men vil jeg i virkeligheden det? Jeg ved, hvad det kræver, og det er benhårdt. I stedet vil jeg gerne kunne sige: O.k., nu er jeg 35 og ser sådan her ud. Shit, hvor er jeg smuk. Det er dét, jeg arbejder henimod. Og jeg er tættere på målet end nogensinde før.

Fra kernesund til palæo og juicekur
Men det er svært at finde balancen, når man som Julie også er en vaskeægte livsnyder, der elsker mad. Hun har især en svaghed for gode vine, chokolade og nybagt brød med ost og er generelt vild med at stå i køkkenet.

I Julies barndomshjem i Nuuk har maden også altid spillet en vigtig rolle. Og den har været forbundet med kærlighed og nydelse.
– Vi har altid spist sammen i min familie. Vi kan sidde i mange timer ved bordet og bare spise, tale og hygge. Min mor har altid lavet lækker mad og været meget sund – hun er 62 i dag og ser forrygende ud, og min søster har fire caféer og restauranter hjemme i Nuuk og er eminent i et køkken. Så kærligheden til mad har jeg med hjemmefra.

SE OGSÅ: fit tester juicekur: Kan du drikke dig sund?

De seneste mange år har Julie prøvet kræfter med næsten samtlige madtrends og diæter. Da hun mødte sin kæreste for seks år siden, havde hun levet på kernesund i otte måneder – helt uden sukker, mælk og gluten. Hun har også prøvet palæo og været på juicekur i en hel uge.
– Jeg prøver alting af. Det er sådan en hobbyting for mig – jeg elsker det. Men jeg kan kun gøre det i perioder. Ellers bliver det for kedeligt. Jeg prøver de her ting af, fordi jeg lærer så meget om min krop og min psyke. Hvornår er det hovedet, der har lyst til noget, og hvornår er det kroppen, der har et behov. Der er stor forskel, har jeg fundet ud af.

Julie har også lært, at det er muligt at finde balancen. Men ikke uden udsving.
– For at holde den måde jeg ser ud på, ville jeg skulle spise det samme hver dag og træne på samme måde hele tiden. Jeg ville dø af kedsomhed!

SE OGSÅ: 5 øvelser: Stærk og tonet krop med Anne Bech

Derfor har Julie brug for variation – også i sin træning. Lige nu er det træningsformer som hot yoga og EMS Bodypower – højeffektiv træning med elektroder – der har vundet hendes hjerte. Tidligere vakte hun opsigt i kvarteret i Odense, når hun suste rundt på sine rulleski. For uanset hvad hun kaster sig over, er træningen en konstant i hendes liv. Den skal være der, og hun træner én til tre gange om ugen, alt efter hvordan hendes program ellers ser ud.
– Når det lykkes at få kost og træning til at gå op i en højere enhed, kan jeg mærke, at jeg er tilfreds og føler, at jeg gør det rigtige. Og hvis jeg har en travl periode, hvor jeg ikke får trænet, er det bare ikke der, jeg skal spise kage og drikke vin, for det sætter sig med det samme.
Når det indimellem alligevel går galt, har Julie udviklet sin helt egen lynkur, som hun hiver frem. Den er effektiv og virker hver gang.

Lækker mad uden sult
Lynkuren er også med i bogen og tager udgangspunkt i Julies 40 lækre og ikke mindst sunde opskrifter.
– Det er i virkeligheden ret simpelt. Det gælder om at have nogle stramme dage, hvor jeg spiser efter mine opskrifter i bogen, som er uden sukker, fedt og kulhydrater, og så have nogle spisedage, hvor der ikke er nogen regler. De første fire uger er en tilvænningsperiode, hvor jeg prøver at nedtrappe. Hver anden dag spiser jeg efter bogen, og næste dag spiser jeg, som jeg vil. Efter én uge tager jeg lidt flere af de stramme dage osv. Men jeg sørger altid for at have mindst én spisedag om ugen. Det er vildt effektivt. Jeg kan tabe mig et kilo om ugen på den måde, forklarer hun.

Og det er lækker mad, der kommer på bordet. Den har bare fået et sundt tvist som f.eks. frikadeller i ovnen i stedet for stegt på panden, dressinger af skyr i stedet for sovs og masser af grønsager i stedet for ris, pasta og kartofler.
– Det betyder også, at du ikke kommer til at sulte, og det er vigtigt for mig. Når jeg sidder med min familie ved bordet om aftenen, er det hyggetid, og så vil jeg gerne kunne tage en portion mere. Og det kan du sagtens med de her opskrifter.

Julie er også i gang med et nyt album, for selv om hun er sprunget ud som forfatter, er det stadig musikken, hendes hjerte for alvor banker for.
– Det er jo dét, det handler om for mig. Alt vibrerer inden i mig, når jeg laver musik. Det er mit, og det giver mig den fedeste følelse at skabe dejlig musik. Jeg har ikke udgivet noget siden „Closer” i 2010, så jeg håber at få tid til at komme i studiet til sommer, så det nye album kan komme ud til efteråret.
Men først handler det om bogen og missionen med at hjælpe andre til at finde den sunde balance.

FÅ 5 OPSKRIFTER fra Julie Berthelsens bog her

MINE BEDSTE SUNDE TIPS

1. Alt med måde
Lad være med at nægte dig selv de ting, du elsker. Spis det med måde.

2. Kig indad
Du behøver ikke nødvendigvis være toptrimmet, men hvis du ikke har det godt med dig selv, og hvordan du ser ud, så gør noget ved det.

3. Gør træningen sjov
Keder du dig på spinningcyklen, så drop det, og kast dig over noget andet, som du bliver glad af. Så er det også meget nemmere at komme af sted.

SE OGSÅ: Mille Køpke: "Jagten på drømmekroppen blev mit mareridt"

SE OGSÅ: