D-vitamin
SPONSORERET indhold

D-vitamin-tilskud - nødvendige eller ej?

Det ene øjeblik var alle enige om, at D-vitamin var et must for at komme gennem vinteren, det næste var forskerne alligevel ikke helt sikre. Og hvad gør man så? Du kan enten tage en pille for en sikkerheds skyld – eller læse med her.

Af:: Louise Kidde Sauntved
11. sep. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Meget tyder på, at vi kan snige os udenom den værste vinterdårligdom med en solid dosis D-vitamin, der styrker knogler og immunforsvar. Og muligvis kan det også afhjælpe en lang række andre skavanker. Men du skal yde en indsats for at få nok i depoterne i den mørke tid. Der er nemlig en helt logisk grund til, at D-vitamin bliver kaldt solskinsvitaminet. Den bedste måde at få nok af det vigtige vitamin på er gennem tilstrækkelige mængder solskin. Helst i løbet af sommermånederne, hvor solen står højt på himlen.

D-vitamin dannes i huden, når den bliver bestrålet af solens ultraviolette lys i en proces så effektiv, at der bare skal 2 x 15 minutter dagligt – i høj sommersol med bare og arme og ben – til at danne nok hos en voksen person. D-vitamin er ligesom blandt andet E-vitamin fedtopløseligt og udskilles derfor ikke med urinen, men bliver lagret i kroppens fedtdepoter. Derfor er det muligt for kroppen at gemme det vigtige vitamin til de mørke vintermåneder, hvor solen står for lavt på himlen til at fodre D-vitaminfabrikken.

Og det er heldigt, for vi kan ikke fungere uden D-vitamin, der ud over at regulere niveauet af calcium i blodet, og derved styrke knogler og tænder og afhjælpe knogleskørhed, også er en aktiv ingrediens i et velfungerende immunsystem. De såkaldt dræber-T-celler, som immunforsvaret blandt andet bruger til at bekæmpe bakterier, virus og kræft med, kan simpelthen ikke fungere uden D-vitamin.

Forskerne i fuld gang
De senere år har der også været formodninger om, at D-vitamin kan indvirke positivt og måske ligefrem være med til at afhjælpe en række sygdomme som sukkersyge og forskellige former for kræft og sclerose. Desuden forskes der i, om D-vitamin kan indvirke til bedre sædkvalitet hos mænd og måske være med til at forlænge levealderen for kvinder. Der er imidlertid endnu ikke lavet tilstrækkeligt mange – og tilstrækkeligt langsigtede – forsøg, til at der er noget, der er sikkert.
Men man kan jo håbe.

– Hvor meget, der skal til for at opnå tilstrækkelig beskyttelse mod disse sygdomme, er fortsat uvist, siger lektor Susanne Bügel fra Institut for Human Ernæring.

– Samtidig tyder enkelte studier på, at der kan være en U-formet sammenhæng mellem vitamin D og cancer-risiko, således at risiko for cancer er øget BÅDE ved lave indtag og høje indtag. Det gælder altså om at finde præcis det tilstrækkelige indtag.

Samtidig er de fleste af de sygdomme og tilstande som D-vitamin menes at have en positiv effekt på multifaktorelle. Det vil sige, at der skal være flere faktorer til stede for at sygdommen udvikler sig. Og D-vitamin er blot en brik i det store puslespil.

Læs også: To kvinder bytter kost: Se resultatet

Gå efter sol og fede fisk
Susanne Bügel maner derfor til forsigtighed i forhold til de forskere, der de senere år har talt for doser på helt op til 100 mikrogram om dagen. Langt over de 7,5 til 10 mikrogram – og maksimum 25 mikrogram, der er den anbefalede dosis i dag. Og det er en dosis der, i modsætning til de meget høje og altså tvivlsomme doser, kan nås gennem almindelig solbadning og D-vitamin-gavnlig kost. 

– På kortere sig kan overdosering med vitamin D give uhensigtsmæssige forkalkninger, det vil sige deponering af kalcium i organer, hvor det ikke skal være. Der er stadig en heftig debat om, hvor høj den anbefalede dosis skal være. Årsagen er, at man ikke kan blive enige om, hvad koncentrationen i blodet skal være. En blandt flere årsager til uoverensstemmelsen er, at analysemetoderne er forholdsvis usikre, og at man ikke kan sammenligne analyser foretaget i forskellige laboratorier.

Hvis man som dansker primært får sin D-vitamin gennem sol og ved indtag af fede fisk, der er den næstbedste kilde til D-vitamin, er der dog ingen risiko for overdosering. Men tager man større tilskud som pille, altså betydeligt mere end hvad der er i en almindelige multivitaminpille, er muligheden der.

Det er svært endnu at vide, om folk bliver sundere af at have et højt niveau af D-vitamin – eller det udelukkende skyldes, at folk med højt indhold af D-vitamin blot har en sundere livsstil. Mennesker med lavt niveau opholder sig nemlig typisk mere inden døre, rører sig mindre og spiser langt fra så sundt og varieret som andre med højere værdier. Der er altså behov for flere studier på langtidsvirkningerne, før de officielle anbefalinger ryger højere op. Men det ser ud, som om det godt kan betale sig at holde et højt niveau i depoterne ved hjælp af blandt andet sol og fede fisk. Om ikke andet så for at undgå en lang vinter med irriterende forkølelser.

Kilder: Sundhedsstyrelsen. Biokemisk forening. Læge Jerk W. Langer/Jerk.dk.

Se, hvordan du selv kan tanke op i D-vitamin-depoterne i galleriet:
Sådan tanker du op med D-vitamin